fbpx

Kardiolog dr. Blaž Mrevlje opozoril na vnovične apetite zdravstvene dobaviteljske mafije: Za iste zaklopke kot v Nemčiji so želeli kar 5 tisoč evrov več!

Dr. Blaž Mrevlje (Foto: Nova24tv)

Trenutno v UKC Ljubljana poteka razpis za TAVI srčne zaklopke. Mafiozoti so skušali spraviti skozi iste zaklopke kot v Nemčiji – za 5 tisoč evrov dražje na zaklopko (za 270 zaklopk letno). Mafiozoti bi si tako lahko letno razdelili približno 1,35 milijonov vaših evrov. Zaenkrat je kraja ustavljena,” je preko Twitter profila zapisal priznani kardiolog dr. Blaž Mrevlje. Glede na to, da je še zmeraj svež spomin na afero žilne opornice, ki je dodobra razgalila velikanske apetite zdravstveno-dobaviteljske mafije po denarju slovenskih davkoplačevalcev, nas je zanimalo, za kaj v celotni zadevi sploh gre, zato smo poklicali Mravljeta, ki je pojasnil, da omenjeni razpis ni razveljavljen, ampak ni pa tudi končan.

Po informacijah dr. Blaža Mrevljeta naj bi bil prišlo do novega razpisa, a ga še ni, star pa trenutno še ni ukinjen. “Preveril sem pri kolegih v Nemčiji, skratka gre za štiri zaklopke. Dve sta taki, ki sta uveljavljeni v svetu že deset let in imata tudi vse študije za sabo, dve pa sta novi. Tako kot pri žilnih opornicah so na tem razpisu naredili razpisne pogoje tako natančne po posameznih kategorijah, da se lahko za posamezno kategorijo prijavi samo en dobavitelj.”

“Glede na nemške cene sta v obeh kategorijah teh glavnih uveljavljenih zaklopk v povprečju zaklopke 5 tisoč evrov (z DDV) dražje, kot v Nemčiji,” je pojasnil Mrevlje in za lažjo predstavo pojasnil: zaklopka Edwards v Nemčiji stane 15 tisoč evrov z DDV, tukaj so na razpisu ponudili ceno nekaj čez 20 tisoč. Medtronicova zaklopka je v Nemčiji 13 tisoč z DDV, tukaj so ponudili 18 tisoč z DDV. “Skratka za obe glavni zaklopki, ki sta uveljavljeni v svetu, so na razpisu ponudili ceno pet tisoč evrov več, kot v Nemčiji. To pri 270-ih zaklopkah za UKC Ljubljana pomeni preplačilo v znesku 1,35 milijona evrov,” je bil jasen.

Pred mesecem dni so pri Financah preračunali, da bi ljubljanski UKC v primeru, da bi kupil razpisane količine zaklopk na podlagi cen, ki jih kupujejo bolnišnice v Nemčiji in Skandinaviji, plačal kar okrog dva milijona evrov manj. To konkretno pomeni, da bi bilo potrebno plačati okrog štiri milijone, namesto šest milijonov. Ob vsem tem pa je potrebno vzeti še v obzir, da UKC vseskozi posluje z izgubo in je vsak denar več kot potreben za investicije in izvedbo programa.

Vir: Finance

Gre za iste dobavitelje kot v primeru afere žilnih opornic
Po besedah Mrevljeta gre pri tem razpisu za znane dobavitelje. Podjetje Bormia prodaja zaklopke proizvajalca Edvards Lifesciences, ki je znano iz afere žilne opornice in se nahaja v poročilu okrog korupcije z žilnimi opornicami. Zaklopko Medtronic pa ponuja Medtronicova slovenska hčerinska družba Medtronic, d. o. o.. “Delajo isti ljudje iz istih podjetij, kot jih poznamo iz zgodbe žilne opornice. Delajo isto korupcijo v istem centru- UKC Ljubljana, samo operater se je zamenjal.” Mrevlje je poudaril, da upa, da se je ljubljanski UKC iz zgodbe o žilnih opornicah kaj naučil. Torej, da sodelovanje s takšnimi dobavitelji ni primerno, saj pri tem prihaja do nastajanja gospodarske škode. Precej bolj primerna in pa seveda tudi poceni je nabava pri nemških dobaviteljih ali pa neposredno od proizvajalcev.

Mrevljeta smo povprašali, koliko proračunskega denarja, se je na račun zdravstveno-dobaviteljske mafije že izteklo v zadnjem času. Ta nam je povedal, da so na podlagi zgodbe iz žilnih opornic preračunali, da je samo UKC Ljubljana preplačal 2,5 milijona letno, kar pa je potrdil celo takratni direktor UKC Ljubljana Simon Vrhunec. “Če gledamo, da so žilne opornice samo eden od 20 tisoč materialov, ki se v UKC Ljubljana nabavlja, si lahko predstavljamo, da je preplačanega ogromno. Ocenjujem, da je samo v UKC Ljubljana vsako leto preplačanih za 50 milijonov materiala, storitev (tudi gradbenih, računalniških itd.). Ocenjujem, da je na leto najmanj 400 milijonov v zdravstvu. Po moji oceni je zdravstveno-dobaviteljska mafija v 30-ih letih pokradla najmanj 12 milijard.”

Foto: STA

10 let nazaj je bil po besedah Mrevljeta budget v zdravstvu 1 milijardo manjši, kot je danes, pa se v desetih letih v zdravstvu ni nič spremenilo. Nobene bolnice niso zgradili, nobene bolnice obnovili, nobene cene niso znižali. “Zakaj mi 10 let plačujemo eno milijardo več na leto, kot smo pred desetimi leti plačevali na leto, če se ni nič spremenilo? Ta denar seveda ne gre v zrak, ampak v jadrnice itd.” Dolžino čakalnih vrst po besedah Mreveljeta težko ocenjujemo, ker so se te zaradi covida objektivno podaljšale, so pa čakalne vrste vedno izgovor za to, da se meče denar v zdravstvo, ker dokler mi ne znižamo cen, se te ne morejo vrste skrajšati. “Vrste so samo mehanizem, kako ljudi prisiliti v to, da gredo privat in tam še dodatno plačajo. Se pravi, celo življenje plačuješ, ko si star in bolan prideš v čakalno vrsto, v njej čakaš predolgo in potem s prihranki greš privat.”

Državna sekretarka za zdravstvo Jelka Godec, ki je v preteklosti vodila preiskovalno komisijo za žilne opornice, je za Finance poudarila, da je preiskovalna komisija, ki jo jo vodila v času, ko je bila poslanka v Državnem zboru RS, in se je ukvarjala z dobavo medicinskih pripomočkov, primarno na primeru žilnih opornic ugotovila vrsto nepravilnosti in preplačevanje zdravstvenih materialov. “Izkazalo se je tudi, da bi potrebovali spremembe v sistemu naročanja medicinskih materialov, zaradi česar se tudi pripravljajo okvirne rešitve na tem področju.” Po besedah Godčeve je preuranjeno govoriti, kakšne bodo končne rešitve in podrobnosti sprememb zakonodaje, ob tem pa dodala, da  pogovori in usklajevanja o tem s pristojnimi ministrstvi že potekajo.

Nina Žoher