fbpx

Karl Erjavec, kandidat za predsednika upokojenske stranke, napovedal drugačno politiko: Odkrito je podprl Orbanov pogled na liberalizem

Karl Erjavec (Foto: STA)

Kandidat za novega predsednika stranke DeSUS Karl Erjavec, je dal v svojem pismu delegatom kongresa DeSUS jasno vedeti, da z njim stranka upokojencev zavzema jasno stališče nasprotovanja liberalnemu kapitalizmu, s čimer se DeSUS približuje konceptu iliberalnega kapitalizma, ki ga zagovarja tabor madžarskega predsednika vlade Viktorja Orbana. DeSUS namreč v Evropskem parlamentu še vedno sodi v krog zagovornikov liberalnega kapitalizma.

V svojem pismu delegatom kongresa DeSUS je Karl Erjavec zelo jasno zapisal, da sta on in stranka DeSUS velika nasprotnika liberalnega kapitalizma. V EU že nekaj časa poteka razprava med zagovorniki liberalnega kapitalizma, kar je ekonomski izraz za liberalno demokracijo, ter zagovorniki iliberalnega kapitalizma oziroma iliberalne demokracije, kjer se v ospredje postavlja madžarski predsednik vlade Viktor Orban, ki je pred nekaj leti podal podobno izjavo kot tokrat Erjavec.

Največji zagovorniki liberalnega kapitalizma v EU so stranke evropskih liberalcev, kamor je spadal tudi nekdanji Desusov poslanec v EU parlamentu Ivo Vajgl in kamor formalno še vedno spada stranka DeSUS. Tokratni obrat Erjavca stran od koncepta liberalnega kapitalizma in prestop v Orbanov tabor iliberalnega kapitalizma in demokracije pa v primeru, da bo Erjavec izvoljen za predsednika Demokratične stranke upokojencev, najverjetneje obeta izstop stranke iz liberalnih evropskih povezav.

Erjavec napovedal drugačno politiko v prihodnje
Novi stari kandidat za predsednika stranke DeSUS Erjavec je po poročanju STA v svojem pismu delegatom kongresa, navedel razloge, zakaj se je odločil kandidirati na mesto prvaka stranke, ki ji pripada ter poudaril, da se DeSUS v tem trenutku nahaja v političnem breznu. Kot je še dejal jih čakajo pomembni izzivi povezani z epidemijo, predvsem pa veliki izzivi znotraj stranke same. Vendar pa je prepričan, da se lahko poenotijo in se kot stranka ponovno vzpnejo. Njegov protikandidat Srečko Felix Krope pa si prav tako želi, da bi DeSUS znova postal ugledna stranka. V svojem nagovoru delegatom se je Erjavec spomnil tudi januarskega kongresa, ko je izgubil podporo, s čimer se je zaključilo njegovo 15 letno obdobje predsedovanja tej stranki. Temu je sledil tudi njegov umik iz javnega in političnega življenja. Kot ugotavlja pa je dandanes stranka še vedno močno razdeljena, kar bi po njegovem lahko celo privedlo do razpada stranke upokojencev. Njegova vnovična kandidatura za predsednika stranke pa je med drugim tudi posledica številnih vabil zvestih članov, ki zaupajo njegovim političnim izkušnjam. Ob tem pa Erjavec priznava tudi svoje napake, med drugim sodelovanje z županom Ljubljane Zoranom Jankovićem na zadnjih volitvah v parlament.

Karl Erjavec je z zadnjim pismom napovedal politične spremembe, ki so bližje politiki madžarskega premierja Viktorja Orbana. (Foto: epa)

Kot veliko napako je navedel še dejstvo, da so bili v stranko upokojencev sprejeti vsi, ki so želeli sodelovati, v resnici pa so mnogi prišli le zaradi svojih lastnih parcialnih interesov, ob čemer je posebej izpostavil nekdanjo predsednico Aleksandro Pivec. Po njegovem prepričanju je ključ za uspeh stranke poenotenje njene poslanske skupine, pa tudi tesno sodelovanje, ki vključuje vodstvo stranke, poslance, organe stranke in občinske odbore. V svojem pismu se je Erjavec dotaknil tudi razmer v katerih se nahaja Slovenija ter poudaril, da nas čakajo precej negotovi časi, obenem se je dotaknil še politične situacije, ki po njegovem ni ravno rožnata. DeSUS pa bi se moral v teh razmerah ozreti tudi v prihodnost, to je k parlamentarnim volitvam. Jasno je tudi dejal, da Janševa vlada v kateri se nahaja DeSUS, svojo pozornost namenja boju z epidemijo ter dejal da minister Tomaž Gantar svoje delo opravlja zgledno, vendar pa vlada ne sledi vsem njegovim mnenjem. Vlada poleg tega po njegovem prepričanju preveč pozornosti posveča ideološkim temam, medijem in kadrovanju, kar vidi kot slabo. Kot predsednik stranke ne misli biti tiho. Ob tem je izpostavil, kaj so politične usmeritve njegove stranke: antifašizem, socialna država, javno zdravstvo in javno šolstvo. Če bo Erjavec izvoljen pa se namerava posvetiti še zlasti področjem, ki se nanašajo na upokojence (demografski sklad, izgradnji negovalnih bolnišnic in domovom za ostarele).

Domen Mezeg