fbpx

Erjavec še vedno prejema državno nadomestilo in se vozi s porschejem

Karl Erjavec (foto: STA)

Medtem ko opozicija kot enega možnih mandatarjev pri ustanovitvi svoje vlade vidi Karla Erjavca, ta še vedno prejema nadomestilo plače s strani države oziroma trenutne vlade. Erjavec je po poročanju Siola tako prejel 4274,11 evrov bruto nadomestila plače, kar znaša 2543,63 evrov neto. Kljub temu, da je od nastanka vlade minilo že več kot pol leta je Erjavec koristil pravico do nadomestila, saj si ni mogel najti nove službe. Kot so sporočili iz vlade po pol leta pravica do nadomestila praviloma ugasne, a je Erjavec to nadomestilo vseeno prejel. Zakonska podlaga Erjavcu omogoča prejem nadomestila dodatnega pol leta, saj je svojo funkcijo opravljal več mandatov zapored.

Spomnimo, Karl Erjavec se je od stolčka obrambnega ministra poslovil marca, ko je Marjan Šarec odpovedal in razpustil vlado. Vse od takrat dalje Erjavec ni našel primerne službe, nakar mu je po zakonu pripadalo nadomestilo plače ministra. Podobna nadomestila je v preteklosti koristilo že več ministrov in poslancev.

Po navedbah Siola omenjeno nadomestilo prejemata samo dva ministra, in sicer nekdanja ministrica za kmetijstvo Aleksandra Pivec in Karl Erjavec. Pivčeva se je od položaja poslovila 5. oktobra in zato tudi upravičeno prejema nadomestilo. Nasprotno pa vlada navaja, da Erjavec še vedno prejema nadomestilo, ki mu ga daje trenutna vlada, kljub temu, da je minilo že več kot šest mesecev. Kot so to javno izpostavili, je Erjavec še novembra prejel kar 4.274,11 evrov bruto plače, kar znaša 2.543,63 evra neto.

Plače in nadomestila ministrov (Foto: Siol)

Po padcu Šarčeve vlade je na začetku nadomestila dobivalo šest bivših ministrov: iz stranke SD Andreja Katič, Jernej Pikalo in Zoran Poznič, iz vrst LMŠ Aleš Šabeder, Miro Cerar iz SMC in Karl Erjavec iz DeSUS-a. Le nekdanji premier v Šarčevi vladi pa zunanji minister Cerar je nadomestilo dobival kot poslanec v državnem zboru, kjer je po izgubi ministrske funkcije, avtomatično dobil sedež, a se je mandatu tam odpovedal. Ostali za poslance na volitvah leta 2018 niso bili izvoljeni ali pa niso kandidirali.

Erjavcu zakon omogoča podaljšanje nadomestila za pol leta
Bivši poslanci in ministri lahko koristijo omenjeno nadomestilo, če se ne morejo najti zaposlitve ali se upokojiti. Do nadomestila so upravičeni pol leta po koncu mandata in znaša 80 odstotkov njihove zadnje plače. Erjavcu zakon omogoča, da se mu to nadomestilo podaljša za pol leta, saj je opravljal funkcije več mandatov zapored. V preteklosti je bil član številnih vlad in večkrat izvoljen v DZ. Na volitvah poslancev leta 2018 mu sicer ni uspelo, je pa ostal minister. Kot kaže je edini minister, ki je možnost podaljšanja izkoristil, je pa res tudi eden redkih politikov, ki je funkcije opravljal večkrat zapored. Cilj opozicijskih strank, ki so se same poimenovale za KUL, je, da bi Erjavca postavili za predsednika vlade, ki ima slabih dva tisoč evrov višje bruto plačilo od tistega, ki ga iz vlade Erjavec že zdaj dobiva.

Luksuzni porsche Macan Karla Erjavca. (Foto: Twitter)

Denimo premier Janez Janša je ta mesec dobil bruto 6.081,27 evra. To je bila tudi edina plača med vladnimi funkcionarji, ki je presegala šest tisoč evrov. Pri tem pa najbolj bode v oči podatek, da dobi direktor STA Bojan Veselinovič višjo plačo od premierjeve, o čemer smo že pisali. Za primerjavo sedanji minister za obrambo Matej Tonin prejema 5.417 evrov bruto plače, kar znaša 3.401,89 evra. Minister za notranje zadeve Aleš Hojs nekaj več in sicer 5761,39 evra, po poročanju Siola pa najnižjo plačo med ministri prejema zunanji minister Anže Logar, in sicer 4.121 evrov bruto, kar znaša 2.464 evrov neto.

Sara Rančigaj