Katastrofalno črpanje evropskih sredstev, Slovenija v zadnjem letu ni porabila nobenih sredstev iz evropskih skladov

Foto: STA

Član Evropskega računskega sodišča je predsedniku državnega zbora predal razočarajoče letno poročilo o porabi sredstev EU za leto 2017. Rezultati vlade, ki so jo sestavljali SMC, SD in DeSUS, so katastrofalni.

Poročilo računskega sodišča, ki ga je predsedniku DZ Dejanu Židanu predal član Evropskega računskega sodišča Samo Jereb, je po poročanju STA vsebovalo pridržek v z vsemi plačili, ki so povezani z upravičenimi stroški.

To naj bi bilo povezano z dejstvom, da Slovenija lani ni porabila nikakršnih sredstev iz evropskih strukturnih in investicijskih skladov. Po skupni porabi je bila Slovenija ob koncu leta 2017 med petimi državami članicami EU, ki so izčrpale najmanjši delež sredstev. Lahko bi se tolažili, da je to zato, ker Slovenija teh sredstev ne potrebuje, a kaj, ko vsi vemo, da je za to kriva kronična nesposobnost vlade, ki je padla zaradi preplačane makete 2. tira.

Na samem repu po črpanju sredstev
“Glede na to, da so evropska sredstva ob visoki javni porabi in visokih obrestih za nespametno zadolževanje v preteklih letih praktično edina razvojna sredstva za Slovenijo, je neaktivnost pristojnih na tem področju nesprejemljiva in škodljiva za državo,” je bila v svojem poslanskem vprašanju za Šarčevo vlado kritična poslanka SDS Suzana Lep Šimenko.

Lep Šimenkovo je zanimalo, kako se bo vlada Marjana Šarca spopadala s tem problem, ko pa polovico koalicijskih strank tvorijo SD, SMC in DeSUS. Ob tem je izpostavila, da je služba vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko navedla, da so pripravili akcijski načrt aktivnosti za pospešitev s ciljem zmanjšanja razkoraka med izplačili iz državnega proračuna in povračili iz proračuna EU. Poslanko je zanimalo, kateri konkretni ukrepi so predvideni za dosego cilja?

Ivan Šokić

 • joza joza13

  …če pa imajo akcijski načrt, pa ga ne najdejo, ker so ga založili…

  • Vera

   Samo podražitve imajo v načrtih, saj je tako najlaže vladati . Nesposobni so vsi v vladi od leta 2014. do oktobera 2018 !

 • Slehernik

  Znajo pa zato črpati iz naših žepov

 • Olga2345

  Cirkusanti se pa ne pozabijo norčevati iz Hrvaške, ki masovno koristi evropska sredstva!??
  Sramota! Levičarska svojat bi morala kazensko in materialno odgovarjati!

  • Cmerko

   A je kdaj?

 • MižekFiga

  Ta denar ima napako ??? Ni ga mogoče kasirat brez pranja ???!!!

 • Cmerko

  Vlada narodnih izdajalcev in diletantov.

 • BlackOpsSystem

  Kako ponoči spijo lahko? a jih ni nič strah?

  • Roman

   ne,saj majo varnostnike.

 • Maščnek

  Cerarjeva vlada ni črpala eu sredstev ker jih je na mrtvo cuzala iz obubožane slovenske raje.Je zadostovalo za njihove tudi intimne potrebe.

 • BlackOpsSystem

  seveda da raje izčrpavajo državljane, ker za vsak cent iz EU bi odgovarjali in se morali zagovarjat kolko, kam in kdaj je šlo…..to ko pa nas kradejo, kradejo mirne vesti izrodki, sej nihče od njih ni nikoli odgovarjal za katerokoli svinjarijo, ki so jo zakuhali. Ljigavci pokvarjeni……vse je to gamad za na kol nabit in ob cesti jih na displej postavit!!!!!!

 • traktor

  Že tile omenjeni beboti niso, ko so zmagali, imeli prav nobene predstave o tem kaj sploh pomeni vladati. Niso imeli vizije, programa, nobenega pravega znanja. So pa imeli veselje do afer, ki so jih praktično ustvarjali dnevno. Mogoče res ne zaradi tega, ker bi bili tako pokvarjeni, pač pa zaradi vsega omenjenega zgoraj. Diletanti, pač. In tile novi, stari, so še dosti hujši.

 • jakob kovač

  Ne ljubi se jim delat,raje vlečejo samo plačo za nedelo!

 • branči

  a se da iz teh sredstev povečat davek za slo ovce? b0 rdeča golazen premislil,kaj je boljše: ima narod kaj od tega, ali žepe polno drek na obglasti!

  • Common Sense

   Da se. Samo ta davek bodo nabili svojim ovcam, v paketu pa še tebi. Za stare oblastnike (SMC, SD, Desus in SAB) ter “novo generacijo” (LMŠ) smo namreč itak vsi ovce. Ne delajo razlik. Ovce so pa za striženje. In točno to nameravajo izvesti – ostriči nas:) Preberi koalicijsko pogodbo.

   • branči

    a je tvoja ugotovitevdrugačna od moje? da smov dreku vsi, nam je nekaj že davno jasno, rdeča golazen bipa še vedno slavila zmago

    • Common Sense

     Imaš prav. Eni so še gor (pa iščejo pot kako čim prej stran), drugi so že v čolnih, večina “raje” je zaklenjene v podpalubju in ne more nikamor, nekateri pa vzneseno igrajo violino na zgornji palubi. Tako kot na Titaniku:)

 • Common Sense

  Levičarji ne vedo kaj pomeni beseda “ustvarjati”. Temu primerno ne čutijo potrebe po načrtovanju, kaj šele 4-5 letni strategiji (npr. naložb). Brez tega žal pri črpanje EU sredstev ne gre. Če po čudežu kakšen projekt uspejo pri EU “skoz spraviti”, ga pa izvesti ne znajo. A volilci so se baje “večinsko odločili za levo vlado” (no, vsaj tako nam mainstream mediji pravijo). Ni problema, a vsaka odločitev nekaj stane. Primite se za denarnice, to je šele začetek.

 • luckyss

  Lažete kot običajno…
  http://www.svrk.gov.si/si/kako_koristimo_eu_sredstva/
  Ste kronični lažnivci ali pa opravilno povsem nesposobni…po moje …oboje ;;)))
  Banda prostaška..

  • mginko

   Se vidi, da boš za vedno na psihiatriji. Hudo kaj ne?

   • luckyss

    Tipično za potomce izdajalcev…postaviš ga pred dejstvo, pa še kar trdi, da ni res..
    Pokliči še ene štiri iz svoje stranke, da boste skupaj morda znali kliknit na link..
    Idioti strankarski..

    • xtc

     Levaki ste navad ne p*** kot musliči,ko vas je za en vlak se lotite uboge ženske,drgač zacepeta in sp*** v mišje luknje kot med ww2.

 • Novakec1

  Saj jim ni treba, ga potegnejo iz žepov sloovc.

 • xtc

  Seveda ne.
  Zakaj ne?
  EU nadzor-NIČ KRAJE.

 • marker

  Zakaj bi se trudili naši politiki za evropska sredstva, če pa so doma ovce, ki jih po mili volji strižeš kadar hočeš in kolikokrat hočeš, pa še tiho so.

 • janko

  Preklemanski levičarji!
  SAME, IZKLJUČNO SAME NEGATIVNOSTI POČNEJO LEVIČARJI!
  Slovenci, zaradi spremembe značaja, ki so nam ga vbrizgali v gene komunisti v 75 letih, smo postali bebave Sloovce! Dobesedno!
  Da so nam nemoteno vladali in in nas ŠE VEDNO nemoteno izžemajo!
  NITI ENEGA EU EVRA NE SMEMO IZPUSTITI !! Resno!
  Preklemanski levičarji, neverjetno, kako sovražim komunizem in vse levuharsko! Že vse življenje mi je povzročalo samo trpljenje in škodo, vseh mojih 50 aktivnih let, skrajno sem se trudil, vseskozi, do amena. Kot pa so vedno govorili, od poštenega dela ne obogatiš – in res je bilo tako!
  KONEC LEVIČARSTVU!