fbpx

Katastrofalno črpanje evropskih sredstev, Slovenija v zadnjem letu ni porabila nobenih sredstev iz evropskih skladov

Foto: STA

Član Evropskega računskega sodišča je predsedniku državnega zbora predal razočarajoče letno poročilo o porabi sredstev EU za leto 2017. Rezultati vlade, ki so jo sestavljali SMC, SD in DeSUS, so katastrofalni.

Poročilo računskega sodišča, ki ga je predsedniku DZ Dejanu Židanu predal član Evropskega računskega sodišča Samo Jereb, je po poročanju STA vsebovalo pridržek v z vsemi plačili, ki so povezani z upravičenimi stroški.

To naj bi bilo povezano z dejstvom, da Slovenija lani ni porabila nikakršnih sredstev iz evropskih strukturnih in investicijskih skladov. Po skupni porabi je bila Slovenija ob koncu leta 2017 med petimi državami članicami EU, ki so izčrpale najmanjši delež sredstev. Lahko bi se tolažili, da je to zato, ker Slovenija teh sredstev ne potrebuje, a kaj, ko vsi vemo, da je za to kriva kronična nesposobnost vlade, ki je padla zaradi preplačane makete 2. tira.

Na samem repu po črpanju sredstev
“Glede na to, da so evropska sredstva ob visoki javni porabi in visokih obrestih za nespametno zadolževanje v preteklih letih praktično edina razvojna sredstva za Slovenijo, je neaktivnost pristojnih na tem področju nesprejemljiva in škodljiva za državo,” je bila v svojem poslanskem vprašanju za Šarčevo vlado kritična poslanka SDS Suzana Lep Šimenko.

Lep Šimenkovo je zanimalo, kako se bo vlada Marjana Šarca spopadala s tem problem, ko pa polovico koalicijskih strank tvorijo SD, SMC in DeSUS. Ob tem je izpostavila, da je služba vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko navedla, da so pripravili akcijski načrt aktivnosti za pospešitev s ciljem zmanjšanja razkoraka med izplačili iz državnega proračuna in povračili iz proračuna EU. Poslanko je zanimalo, kateri konkretni ukrepi so predvideni za dosego cilja?

Ivan Šokić