fbpx

Katastrofalno kadrovanje Stranke Alenke Bratušek: Kralj ni najhujši!

Foto: STA

Predsednica okrajne volilne komisije iz Šiške Marjete Švab Širok je od državne volilne komisije zahtevala, naj zaradi nesposobnosti odstavijo namestnika člana okrajne volilne komisije, ki zastopa Stranko Alenke Bratušek.

Kot je v zahtevi za razrešitev zapisala Marjeta Švab Širok, se je pokazalo, da je s predstavnikom SAB v komisiji volilnega okraja težko komunicirati, ker so mu zaradi neplačevanja izklopili telefon, ne more pa uporabljati niti elektronske pošte, ker si tega kot nezaposleni prejemnik socialne pomoči ne more privoščiti. Ni imel niti prevoznega sredstva ali vozovnice za potniški promet, da bi šel lahko na kakšno volišče. Na evropskih volitvah pa so povrhu opazili, da ima ta predstavnik SAB težave z razumevanjem procedur, ki so del volilnih postopkov, in tudi sicer z izvedbo opravil, ki jih volilni organi opravljajo, češ da potekajo prehitro in da ga to utrudi.

Delo za brezposelne reveže?
Primer kaže, da imajo stranke resne težave z organizacijo in da ravnajo neodgovorno do skupnosti, ko za opravljanje pomembnih opravil delegirajo posameznike, ki so neprimerni in dela ne zmorejo. Primer zdaj že bivšega generalnega sekretarja LMŠ Braneta Kralja, ki je na nadzornico Uradnega lista Ireno Prijović pritiskal, naj za direktorja uradnega lista imenuje donedavnega evropskega poslanca Igorja Šoltesa, je sicer skrajno neroden, ker strankarski funkcionarji nimajo nobenih pristojnosti za tovrstne pritiske na predstavnike države in je to zaradi tega bila zloraba moči največje vladne stranke.

A nekdanji šef računskega sodišča Šoltes ima vsaj delujoč mobitel in lahko plača kak račun. Tam, kjer predstavniki strank imajo pristojnosti kadrovanja, počnejo še večje neumnosti kot Kralj. Na posnetku je predsednica SAB:

Pa še takšni z blokadami računov
Generalni sekretar SAB Jernej Pavlič je v okrajno volilno komisijo že predlagal novo predstavnico Žaneti Novak. Zamenjavo, ker so bile z dosedanjim predstavnikom ob evropskih volitvah težave, bo državna volilna komisija, ki jo vodi nov predsednik, vrhovni sodnik Peter Golob, potrjevala prihodnji teden. Predsednica okrajne volilne komisije Šiška IV Marjeta Švab Širok, ki je tudi vrhovna sodnica, pod njen okraj pa sodi 35 volišč, je ocenila, da kader stranke SAB delu v volilni komisiji preprosto ni kos. V pismu državni volilni komisiji je zapisala celo: “Predlagam, da ga povabite na razgovor in se sami prepričate o njegovi sposobnosti.”

Foto: STA

Za ta pogovor se državna volilna komisija ni odločila. Odstavitev ni bila potrebna, ker so iz SAB sami takoj pristali na zamenjavo. Ni pa to prva težava volilnih organov s kadri političnih strank. Velike težave so bile tudi že v preteklosti, denimo, ko je obveljalo, da razna povračila niso več mogoča v gotovini in so kar številni člani volilnih organov zavračali nakazila na svoje osebne račune. Imeli so namreč blokirane in bi jim tam denar zarubili, zato so poskušali doseči plačila na alternativne račune sorodnikov ali drugih oseb.

Zgodbe s tem še niti ni konec. Fant z istim imenom in priimkom, kot je predstavnik SAB v okrajni volilni komisiji v Šiški, ki ga zaradi nesposobnosti zdaj menjajo, je bil na volitvah poslancev pred dobrim letom kot brezposelni gimnazijski maturant kandidat stranke SAB v istem okraju. Z glasovi 793 volivcev je dosegel 6,01-odstoten rezultat. Izvoljen ni bil, a ni veliko manjkalo. Od tam sta bila z le rahlo višjim deležem izvoljena Maša Kociper in zdaj minister Peter Jožef Česnik. Isti gimnazijski maturant in brezposelni pa je konec leta kandidiral tudi za ljubljanski mestni svet, kjer je SAB z 2,4 odstotka uspelo dobiti enega svetnika, pravzaprav svetnico, Mašo Kociper.

Peter Jančič, Spletni časopis