Kateri funkcionar zlorablja reševalni pas za divjo vožnjo?

BMW X5 pred državnim zborom. Foto: Škandal24

Medtem ko nas predstavniki vlade (beri: pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan) prepričujejo, da naj med prometnimi kolapsi v Ljubljani raje uporabljamo kolesa, se vsaj eden od oblastnikov prometnim zastojem izogne z uporabo modrih interventnih luči. Bralci so nas obvestili o objestnem potniku, ki vsako jutro ob 6.30 z avtom drvi po cesti na lokaciji Domžale–Ljubljana. Več kot očitno gre za eno od vozil, ki jih uporabljajo predstavniki oblasti. 

“Mogoče bi bila za vas zanimiva informacija o črnem BMW-ju, registrske oznake 44-PBT, ki praktično vsako jutro okrog 6.30 vozi na relaciji Domžale–Ljubljana. Najverjetneje gre za vozilo nekega vladnega “pomembneža”, ki z zlorabo modrih luči drvi po sredini ceste, kjer smo ostali ustvarili reševalni pas,” nam je sporočil očividec, ki vsak dan spremlja divjo vožnjo, medtem ko ostali čakajo v kolonah.

Bralec v sporočilu, ki nam ga je poslal, špekulira o tem, kdo bi lahko sedel na zadnjem sedežu vozila. “Mogoče pa je to Urška Klakočar Zupančič, ki se na tak način mogoče vozi iz Trbovelj preko Trojan v Ljubljano? Potem smo se dobri, da se ne vozi kar s Falconom,” je bralec hudomušno dodal. Potnika je sicer nemogoče razbrati, saj naj bi bila hitrost vozila veliko višja od hitrosti vozil, ki jih prehiteva.

A ne glede na to, kdo je potnik, ki buri duhove voznikov, ki se morajo vsak dan umikati funkcionarju/ki, gre skoraj zagotovo za zlorabo oznak za vozilo na nujno vožnji.

“Ali je res reševalni pas namenjen temu? Ali ni namenjen le vozilom na nujni vožnji,” se upravičeno sprašuje naš bralec. 

Ker gre očitno za “način delovanja” dotičnega funkcionarja ali funkcionarke – glede na to, da se “nujna vožnja” odvija dan za dnem – ima omenjeni voznik vsega dovolj. “Če se bo to dogajalo, reševalnega pasu ne bomo več delali,” napoveduje.

Iz tega razloga smo na vladno službo za stike z javnostjo poslali naslednja vprašanja:

   • Zanima nas, kateri funkcionar se prevaža s črnim BMW-jem, z registrsko oznako 44-PBT.
   • Kako odgovarjate na trditve, da funkcionar, ki se prevaža z omenjenim vozilom, zlorablja oznako za vozilo na nujni vožnji.
  • Se ponavlja zgodba iz 2009?
   Tovrstna zloraba oznak za nujno vožnjo se sicer ni pripetila prvič. Leta 2009 je minister za promet iz vrst Socialnih demokratov Patrik Vlačič z modrimi lučmi drvel po avtocesti in ob tem “ustvarjal koridor”. Kasneje se je izgovarjal, skupaj s svojim voznikom, da je le skušal pomagati reševalnemu vozilu, ki se je zagozdilo v gneči.

   Zloraba oznak, ki udeležencem signalizirajo, da je vozilo na nujni vožnji, je hud prekršek, ki je definiran v Zakonu o cestnem prometu in za kršitelja predvideva visoko globo.

   Gal Kovač