fbpx

Kdaj bo konec lupljenja državljanov? Zaradi zvišanja plač v javnem sektorju, RTV Slovenija zahteva več denarja!

Generalni direktor RTV Igor Kadunc. (Foto: STA)

Konec maja so na RTV Slovenija pripravili predlog zvišanja obveznega RTV-prispevka za en evro zaradi pomanjkanja sredstev. Predlog je pri Šarčevi vladi naletel na hladen sprejem, medtem ko kulturni minister predlog še preučuje.

Generalni direktor RTV Slovenija Igor Kadunc je na seji programskega sveta, ki se je odvijala konec maja, napovedal, da bo vladi predlagal dvig RTV-prispevka za 7,84 odstotka, kar pomeni za en evro. A Kadunčev predlog pri vladi premierja Marjana Šarca ni naletel na topel sprejem.

“Predloga za zvišanje RTV-prispevka ne podpiramo,” je bilo takrat po pisanju Dela slišati iz Šarčevega kabineta. Odgovor nikakor ni presenetil. Bližale so se volitve in zadnja stvar, ki bi jo volivci nagradili tik pred zdajci, bi bila napoved zvišanja RTV-prispevka.

Minister za kulturo predlog preučuje
Minister za kulturo Zoran Poznič naj bi se glede povišanja prispevka še moral opredeliti. Pol meseca od takrat se Poznič še vedno opredeljuje. “Zaveza vlade je bila, da se bo razlika zaradi zvišanja plač javnih uslužbencev, tako kot drugim, na ustrezen način pokrila tudi na RTV Slovenija,” je povedal Kadunc, ki naj bi se zavedal, da dokler ima RTV Slovenija kapitalske zaloge, ki počasi usihajo, vlada nima namena zviševati RTV-prispevka.

Jože Možina (Foto: posnetek zaslona)

Letos naj bi iz tega razloga za zagotovitev potrebnih financ na RTV Slovenija prodali še za 5,5 milijona evrov delnic Eutelsata. Pojavljajo pa se ugibanja, da Šarčeva vlada vodstvo RTV Slovenija drži v šahu. Razlog za to naj bi bila po mnenju nekaterih ravno oddaja Pričevalci, ki jo na 3. programu pripravlja dr. Jože Možina.

Vlada dvignila plače v javnem sektorju, ne da bi zagotovila finančna sredstva
Spomnimo, nazadnje je leta 2012 prispevek za RTV znižala vlada Janeza Janše v sklopu varčevalnih ukrepov, ki so bili nujni v času finančne krize. Kadunc je v odzivu na zahteve po racionalizaciji, ki jo je od državne televizije zahteval zdaj že odstavljeni kulturni minister Dejan Prešiček, povedal, da bi bil lahko prihranek na RTV Slovenija tudi večji, lahko bi celo odpustili od 150 do 250 ljudi, a bi bilo za to potrebno iti v spremembe zakona.

Tako je Kadunc vrnil žogico vladajočim, ki so v sodelovanju z nadkoalicijsko Levico dvignili plače zaposlenim v javnem sektorju, niso pa zagotovili finančnih sredstev za realizacijo sprejetega.

R. O.