Kdaj bo konec lupljenja državljanov? Zaradi zvišanja plač v javnem sektorju, RTV Slovenija zahteva več denarja!

Igor Kadunc (foto: STA)

Konec maja so na RTV Slovenija pripravili predlog zvišanja obveznega RTV-prispevka za en evro zaradi pomanjkanja sredstev. Predlog je pri Šarčevi vladi naletel na hladen sprejem, medtem ko kulturni minister predlog še preučuje.

Generalni direktor RTV Slovenija Igor Kadunc je na seji programskega sveta, ki se je odvijala konec maja, napovedal, da bo vladi predlagal dvig RTV-prispevka za 7,84 odstotka, kar pomeni za en evro. A Kadunčev predlog pri vladi premierja Marjana Šarca ni naletel na topel sprejem.

“Predloga za zvišanje RTV-prispevka ne podpiramo,” je bilo takrat po pisanju Dela slišati iz Šarčevega kabineta. Odgovor nikakor ni presenetil. Bližale so se volitve in zadnja stvar, ki bi jo volivci nagradili tik pred zdajci, bi bila napoved zvišanja RTV-prispevka.

Minister za kulturo predlog preučuje
Minister za kulturo Zoran Poznič naj bi se glede povišanja prispevka še moral opredeliti. Pol meseca od takrat se Poznič še vedno opredeljuje. “Zaveza vlade je bila, da se bo razlika zaradi zvišanja plač javnih uslužbencev, tako kot drugim, na ustrezen način pokrila tudi na RTV Slovenija,” je povedal Kadunc, ki naj bi se zavedal, da dokler ima RTV Slovenija kapitalske zaloge, ki počasi usihajo, vlada nima namena zviševati RTV-prispevka.

Jože Možina (Foto: posnetek zaslona)

Letos naj bi iz tega razloga za zagotovitev potrebnih financ na RTV Slovenija prodali še za 5,5 milijona evrov delnic Eutelsata. Pojavljajo pa se ugibanja, da Šarčeva vlada vodstvo RTV Slovenija drži v šahu. Razlog za to naj bi bila po mnenju nekaterih ravno oddaja Pričevalci, ki jo na 3. programu pripravlja dr. Jože Možina.

Vlada dvignila plače v javnem sektorju, ne da bi zagotovila finančna sredstva
Spomnimo, nazadnje je leta 2012 prispevek za RTV znižala vlada Janeza Janše v sklopu varčevalnih ukrepov, ki so bili nujni v času finančne krize. Kadunc je v odzivu na zahteve po racionalizaciji, ki jo je od državne televizije zahteval zdaj že odstavljeni kulturni minister Dejan Prešiček, povedal, da bi bil lahko prihranek na RTV Slovenija tudi večji, lahko bi celo odpustili od 150 do 250 ljudi, a bi bilo za to potrebno iti v spremembe zakona.

Tako je Kadunc vrnil žogico vladajočim, ki so v sodelovanju z nadkoalicijsko Levico dvignili plače zaposlenim v javnem sektorju, niso pa zagotovili finančnih sredstev za realizacijo sprejetega.

R. O.

 • totex39

  Zaprite ali zmanjšajte ta javni sekret in ne bo potrebno dvigovati plač.

 • Peter

  Predlagam zvišanje hanzi harača in ustanovitev posebnega sklada za jevgenijo endivijo, slovenko, ki leta.
  Ugotovila je, da solata na ljubljanski tržnici prihaja iz trsta in ne iz trnovega.
  Kaj češ hujšega.
  Zakaj ni ugotovila, da je njena prijateljica, obalna sodnica, zgradila hišo na črno in jo zdaj na silo legalizira, pa ne vem. Kaj šele, da bi o tem poročala na hanzi, kot je o tisti sušilnici sadja, ki je čisto slučajno od nekega sds veljaka…

  Čudna so pota slovenskega hanzi žurnalizma, no.

 • Gilbert Beko

  Več ja!Z manj ne bo šlo!

 • Peter

  Se pa vprašam, takole včasih, ob pivu, ko nimam pametnejšega dela, zakaj se povprečni državljan ne vpraša, zakaj mu takih stvari v osrednjih medijih ne povejo?
  Da bo lahko še naprej pravilno razmišljal s svojo glavo?
  Če ni v nedelskem potem se ni zgodil, no.

  • stajerc5

   Ko bi vsaj TOF-lic(mekani “c”) kaj napisal, zdaj se je pa se on vsral, ker ne dobi vec komande iz ZK!

 • Amerikanc

  Serpentinškova televizija je POP- TV. Ta bo zahtevala več iz žaklja, saj se zelo trudi.

 • janez55

  Kdaj se bodo pa oglasili madžarski davkoplačevalci, ker Orban z njihovim denarjem financira Janševa propagandna trobila?

  • Peter

   Jutri.

  • pajot

   Na romanje v Jajce si pozabu,pa klinika v Avstraliji…madonca pri 55 ti že peša spomin.

  • tramal

   Novo financira Orban ,vi komunajzerji pa kradete lastni narod z to komunistično propagandno javno televizijo.

  • stajerc5

   A res ne ves, da je cela Madzarska Armada na nasi meji!?

  • macon

   Nas pa Madžarov je vsaj… eee deset milijonov.

   Šhit, vas pa Rusov je več.

 • Olga101

  Bo treba množično na ulice! Kucan-Goebbelsov agitprop naj plača Kučan!

  • Gilbert Beko

   Olga od česa pa misliš da je narod živ?

   • Olga101

    Mislite preko šeštsto komunisticnih množičnih morišč, ki se danes kot rak razjedajo Slovenijo?

    • večni srb

     Pri nas nič več, mogoče pe kje leži kakšna človeška lobanja in golenska kost, ampak v glavnem so vse počistili za sabo. Je prispel novi gospodar iz tujine in vse odpeljal na posebno deponijo, plastične gajbice so šle pa v reciklažo.

     • sodnikisozločinci

      Pravna država deluje, bi rekel Šketa.

 • JANEZ GUS

  Kadunc naj posluša Aščičeve manipolacije in prikrivanja resnice.Bosanka je nesramna do 100.ZZB naj plačuje to rtv kloako,saj imajo največ časa zakupljeno.

 • Joško

  Plače v javni hiši znižati za najmanj 30% in zmanjšati število zaposlenih za kakšnih 200, ostali pa naj končno začnejo delati in bo denarja več kot dovolj.

  • to_mi_delaj

   kaj bodo pa delali ,če niso navajeni delat.

 • ZatonMesecnikov

  #Kdaj bo konec lupljenja državljanov? Zaradi zvišanja plač v javnem sektorju, RTV Slovenija zahteva več denarja!#

  Ta konec bo naredila samo Troika Tako kot v pokojni državi IMF.

 • Common Sense

  Lej, saj je čisto enostavno. Levičar zna trošiti, dvigovati davke, dvigovati plače….. Kdo bo potem to dejansko plačal, izvedel in poskrbel, da se to poravna mu ni pomembno. Tako je bilo od vedno. In je še danes.

 • Common Sense

  Jaz sem ZA povišanje prispevka. Slovenceljn, še posebno levičarski, je izjemno dobrohoten, ko se gre za tuje denarnice, in zelo občutljiv, ko gre za njegovo lastno. Tako, da če hoče Serpentinškova vlada pasti, jim svetujem, da nemudoma zviša RTV prispevek ne za 1 euro, ampak za 5 euro. Ma ne 5, 10 bo še bolje:))

  • stajerc5

   Kar se mene tice imas prav, ker jo ne placujem. Torej, tudi 50-80 Evrckov ne bi bilo narobe, potem pa ulica!!!

   • Common Sense

    Isto jaz:) Zaradi mene naj povišajo kolikor hočejo! bolj povišajo, manj jih bodo ljudje imeli radi!

  • Ryuk

   Not as simple as that. Več prispevka se bo res poznal na manjši priljubljenosti LMŠ, ampak bo tudi povečal propagandne aktivnosti na RTV-ju. Ti bodo tako še bolj (pristransko) agitiral k levim strankam – že n-ti inkarnaciji LDS, ki bo še bolj povečevala davke. Folk, ki verjame vsemu, kar mu reče televizija, bo vse to kupil, kot je že neštetokrat prej.

   • Zgornji

    Da, ampak, enkrat pa tudi neumnemu narodu prebije pokrov , da se zave , da je nekaj narobe …

 • večni srb

  Meni je vseeno, že 20 let jim ne plačam niti centa, enostavno ne dam, ker ne rabim in niti približno ne dosegajo profesionalnega nivoja. To je zame sovražna vojaška propaganda, namenjena masovnemu pranju možganov in kroniki komunističnih fašističnih oligarhij, ki želijo svojim izrojenim potomcem zapistiti za njih lepšo, močno filtrirano in popravljeno zgodovino. Da jih ne bo sram, ker so se rodili takim gnojem in bodo zgledali bolj podobni razvitim zahidnim kapitalistom seveda, kaj pa drugega. Pa tudi, nihče ne želi poslušati kritike, šale in zasmehovanja na svoj račun, saj tukaj nas tudi brišejo, če rečemo kaj čez glavne sponzorje in politično ozadje medija. Lastnik lahko dela in govori na svojem kar hoče, ampak nacionalni medij je tudi del oblasti, njim se ne bi bilo treba bati nikogar v tej državi, razen državljanov, ki jih RTV izsiljuje za denar z izklopom elektrike, kar v današnji dobi pomeni socialno smrt in zelo težko življenje.

  Ne pišejo o mojih problih, ignorirajo vse tisto kar jaz živim vsak dan, že 30 let, celo lažejo o ljudeh kot sem jaz in nas žalijo s svojo distancirano primitivnostjo, to zame ni nobena oblast ampak kup idiotov, ki jih je nekdo nažokal noter prav zato, ker taki znajo edino rit lizat gospodarjem medija iz ozadja. To so hlapci, ne pa novinarji, jaz tistega njihovega dreka enostavno ne bom prenašal.

 • ZatonMesecnikov

  Levičarsko geslo; Tujega nočemo, svojega ne damo, pride tukaj do polnega izraza pri RTV.

  ORF sosednje Avstrije, ki je zelo kvaliteten program, ima 3000 zaposlenih in sodelavcev v 11 izpostavah po Avstriji.

  Avstrija je poleg tega, precej bogatejša kot Slovenija (ker pač ni imela Komunizma) in ima 9 milijonov prebivalcev.

  Zadnja številka ki jo vem za RTV Slovenija je 2500 sodelavcev. Izpostav kolikor vem ni. Občasno se po potrebi pojavi kakšen Studio. Slovenija ima 2 milijona prebivalcev in je revnejša od Avstrije, saj je imela Komunizem.

  vendar slovenski levičarji bodo dejali, pač “takle mamo”. Kot je nekoč neka levičarska cvilila na TV, češ, kaj pa socialno, kaj pa humanitarno, ko jo je nekdo vprašal po rezih na RTV Slovenija…..

  Socialna država se točno ve, komu je namenjena. Zagotovo ne vsaj polovici Slovencem, razvrščenih v t.i. drugorazredne.

  • stajerc5

   S tem tvojim komentarjem si me spomnil na idiota(pri vseh, si ne mores vse zapomniti), ki je rekel, da imamo Adrio samo za prevoz potnikov in ne,da dela profit! Vsak normalen clovek ostane brez besed…

   • ZatonMesecnikov

    V Adrijo je država vsako leto vtaknila od 1-10 milijonov Eurov, da ji je omogočila nadaljne obratovanje. Stevardese so bile na adriji gospe, imele so od 2-4k Eurov, piloti so bili gospodje, od 5-7k Eurov mesečno. Adrijo je ohranjala pri življenju le želja Ljubljanske gospode, da se udobno pelje v Bruselj. Na čelu Adrije se je zvrstila smetana slovenske menedžerske elite, creme de la creme.

    Potem pa slišiš samoupravljalca modrovati, češ, sedaj ko je Tujec prevzel Adrijo, gre pa samo navzdol….

    Zdrava pamet odpove. Ali so povprečni osebki tako porfuknjeni, ali pa jih levičarska oblast načrtno dela prfuknjene…

    • stajerc5

     Kaksna svinjarija se kaj zdaj dogaja v ozadju, da isce zdajsnji nemski lastnik subvencijo za resitev tega srota!???

     • ZatonMesecnikov

      verjetno je šele po nakupu spoznal, s čim ima opravka. Edina vrednost Adrije je služba vzdrževanja. Vse ostalo je najeto. lastno premoženje je Adrija že davno razprodala, da je bilo za plače…

   • macon

    Tajnikar, Maks. Profesor na EF, seveda zaprisežen rdečkar.

    • stajerc5

     …in potem se se cudimo, kako superhiperdobre ekonomiste imamo, ejejej.

   • sodnikisozločinci

    Zato pa novinarji na Hanziju nimajo riti samo za srat, ampak z njimi delajo profit.

   • Common Sense

    Ekonomik obsega velja tudi za komuniste in levicarje. Sam’ to jim ne kapne!

   • francelj3

    Tov. Tajnikar.

 • garfi

  tukaj je položnica za kućanove presstitutke
  https://glasno.si/

  • Stric iz ozadja

   Malo so utihnili. Zadnja novica je iz oktobra 2018. Stran mnenja je pa ze od postavitve strani v pripravi. Ironicno glede na njihovo ime. Razen ce je od oktobra po njihovo nenadoma vse v redu.

 • RATATA

  Sami naši, na Naših poteh imajo Drugi pogled; seveda to so oddaje za cigane, ki niso več tisti nomadi in za Vojnovićeve ćefurje ter druge prišleke, v bistvu pa so oddaje za poneumljanje Slovencev z multikulturnostjo, ki jo izvaja ta eRTeVeSlo!
  + pofukano botrstvo za uboge otroke uglaupohabljenih slovenskih staršev, ki ne dojemajo prav ničesar – niti svoje opravilne nesposobnosti ne(!!), inajo pa volilno pravico prav vsi našteti madrfakrji!
  Pa še nekaj v zvezi z ekonomsko-finančno krizo….; a vi veste, da so v krizi najceč prispevali ravno tisti iz javnega faking sektorja, kamor soada mdr. tudi eRTeVeSlo!!! Tako so rekli pardesetkrat!!!!

 • RATATA

  Potpolkovnik Šipčić Tomislav, komandant šentviške kasarne je imel enaindevetdesetega naciljane rore topov in tankov na ta sekret od eRTeVeSlo!
  Škoda res, da ni sesul te pokomunistične lažnjive Qrce!!!

  • Zgornji

   … te lažnive parazitske lulčke ,,,

 • Ryuk

  Sploh ne razumem, kako socialiste ni sram tako beračiti. Ali ni bilo včasih sramotno biti berač? Brez da bi prej ustvarili karkoli vrednega moledujejo za še več denarja.
  Tudi, če bodo dobili, kar zahtevajo, kdo pravi, da bodo s tem zadovoljni? Saj že zdaj niso.

  • francelj3

   Saj ne beračijo. Oni so cestni roparji, kar vzamejo vsakemu, ki pride mimo.

 • Ph4nt0m

  …lahko bi celo odpustili od 150 do 250 ljudi…

  Pozabili so eno 0 pri tej racionalizaciji.

 • Gilbert Beko

  Mala za takšen denar mi ne bi dala!

 • Gilbert Beko

  V dobi interneta je zelo pomembno da podpremo Nacionalno Tv!Za vse tiste ki kanček resnice na dan rabijo!

  • Gilbert Beko

   Prehitro je vse skupaj!In ko se meša se ti zlahka zmeša!

 • Gilbert Beko

  Vsi kabelski operaterji kateri nas molzejo nimajo programa!Program ima rtv slo!Edina resna!

 • Gilbert Beko

  Vem kaj bi radi!Da vam Miša Molk pičko pokaže!To bi plačal tudi jaz!

 • montyamp

  RTV —- HANZI KURBENHAUS CENZURA IN LAŽI NA POLOŽNICE

 • Damjan Renko

  Pojasnite vendar temu narodu, da je aktualni Zakon o RTVS, ki določa način plačevanja “TV prispevka”, intelektualno delo vrlega vojaka Branka Grimsa. Zato zveni SDS resnično marsovsko, če njen vodja poziva k neplačevanju prispevka.

 • bojan

  Ukinat obvezno plačevanje RTV naročnine ne pa neko zvišanje…

  Zakaj sploh plačujem nekaj kar ne gledam.

 • Igor Kodelja

  Polovico jih fu….te na zavod.pa boste mel denar da boste naprej sral po desnici

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!