fbpx

Kdo bo Jankovića opomnil, da se ne spodobi kandidirati obremenjen s pravnomočno obtožnico?

Foto: STA

Bo kdo opomnil Jankovića, da se po pravnomočnosti obtožnice zoper njega ne spodobi kandidirati za javno funkcijo? Ta je namreč napovedal kandidaturo za že 4. mandat in s širokim nasmehom že ponižuje svoje volivce. Ko je bil leta 2012 Janez Janša obremenjen s pravnomočnim obtožnim predlogom, sicer kasneje propadle Patrie, so se kolesja režimskega aparata zavrtela kot namazana, le zato, da bi preprečili nastanek druge vlade Janeza Janše. Med najbolj glasnimi je bil nekdanji predsednik države Danilo Türk. Se bo oglasil tudi v primeru Janković in mu odsvetoval kandidaturo?

Ko je v sredo prišlo na dan, da je postala obtožnica proti ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću pravnomočna, je novica kmalu poniknila proti dnu režimskih trobil, zasenčila jo je namreč bizarna nagradna igra, s katero so ponižujoče izžrebali deset “srečnežev,” ki bodo imeli pravico do neprofitnega najema stanovanja na območju Mestne občine Ljubljana, in s tem pravzaprav spremenil stari rek “kruha in iger” v “z igro do kruha”. Če imate srečo, seveda! Ni nam treba poudarjati, da so režimski mediji o ljubljanskem šerifu tudi ob tej priložnosti povsem nekritično poročali, celo več: prikazan je bil kot pravi dobrotnik! Povsem drugače je bilo v začetku leta 2012, ko se je po volitvah pričel postopek oblikovanja vlade.

Ko se kolesja režimskega aparata zavrtijo kot namazana …
Po tem, ko se je Janković kljub relativni zmagi na volitvah decembra 2011, ko je s svojo instant stranko Pozitivna Slovenija osvojil 28 sedežev, izkazal za tako nesposobnega, da ni mogel oblikovati vlade, in je na vrsto prišla Slovenska demokratska stranka Janeza Janše, se je storilo vse, da ta ne bi sestavil vlade. Janša je bil namreč takrat obremenjen s pravnomočnim obtožnim predlogom. O tem, koliko polen so mu mainstream mediji zmetali pod noge že med volilno kampanjo, ne bomo polemizirali. Naravnost bizarno pa je bilo, kako očitno in usklajeno so začeli delovati prav vsi akterji globoke države.

Pozneje je sledilo usklajeno delovanje vseh strank, predstavnic globoke države, katerih glavni cilj je bil preprečiti zmago SDS na volitvah ter za vsako celo preprečiti, da bi vlado oblikoval Janez Janša. Pritiski na javnost in morebitne neodločene politike so se zaostrili, ko je v začetku januarja 2012 takratni predsednik, dr. Danilo Türk, v javnost pošiljal sovražna sporočila proti Janši. Ta naj po njegovih besedah ne bi imel “polne legitimnosti” za sestavo vlade zaradi svoje obremenjenosti s kazenskim postopkom. Türk je sicer odšel v zgodovino kot predsednik, ki nas je Slovence razdelil na prvorazredne in drugorazredne. V kateri razred državljanov sodimo volivci SDS in Janše, v kateri razred pa po 34. členu protiustavno odlikovani Tomaž Ertl in šerif Janković, je dal jasno vedeti.

Svoje vloge niso pozabila odigrati niti režimska trobila, ki pa so to v nekaterih primerih storila tako očitno, da so osmešila celo sama sebe. Po Türkovi izjavi ga je Delo predstavilo kar v svoji rubriki portret tedna, kjer je na dolgo in široko pisarilo o pomembnosti Türkove izjave ter bolj ali manj eksplicitno izražalo nasprotovanje Janši, direktno pa je celo pozivalo k združenju političnih strank, ki sicer prikazujejo različne svetovne nazore, v tem, da se združijo proti SDS.

Propagandna trobila so presegla sama sebe. (Foto: posnetek zaslona)

Kako se bo končala zadeva Stožice za Jankovića?
Glede na to, kako mediji globoke države povzdigujejo Jankovića in ga kujejo v zvezde po njegovi napovedani kandidaturi za že četrti mandat župana Ljubljane, ob tem pa seveda priročno pozabijo poročati o njegovih težavah s sodiščem, se upravičeno sprašujemo in bojimo, kako se bo končala ta zadeva? Dodatno, niti na misel nikomur ne pride, da bi izrazil vprašljivost Jankovićeve “polne legitimnosti” kot kandidata za župana! Bo nekdo iz Murgel za ušesa nekoga s sodišča in bo zadeva spet poniknila v pozabo, tako kot zadeva farmacevtka pred tem?!

J. Ž.