fbpx

Kdo bo odgovarjal za katastrofalne razmere v slovenskih zaporih, ki trajajo že dlje časa?

Jože Podržaj, Andreja Katič in Goran Klemenčič (Foto: STA)

Že dlje časa je znano, da so razmere v slovenskih zaporih katastrofalne zaradi pomanjkanja zaposlenih. S težavo se več kot očitno ni ukvarjal nekdanji minister za pravosodje Klemenčič, razmer v več kot stotih dneh na oblasti ni uspela izboljšati zdajšnja ministrica Katičeva, prav tako pa k izboljšanju stanja ne pripomore dolgoletni direktor zaporov Podržaj. Za komentar smo vprašali tudi dr. Predaliča, ki med drugim izpostavlja objektivno odgovornost obeh ministrov ter pozdravlja ukrep zaposlovanja vojakov po 45. letu kot pravosodnih policistov.

Slovenijo v zadnjih tednih razburja pobeg dveh pripornikov iz koprskega zapora, ki sta pobegnila v soboto, 29. decembra 2018. Oba sta bila v zaporu zaradi kaznivega dejanja neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, za enim izmed njiju je razpisana tudi mednarodna tiralica. Prve ugotovitve posebne komisije, ki jo je imenoval generalni direktor Uprave RS za izvrševanje kazenskih sankcij Jože Podržaj, kažejo na to, da je bil nadzor pravosodnih policistov v nočni izmeni pomanjkljiv, čeprav naj bi bilo v času pobega v zavodu toliko pravosodnih policistov, kot jih predvideva načrt varovanja.

Namesto da bi uredil razmere, se Podržaj znaša nad sindikalisti in preobremenjuje pravosodne policiste!
“Namesto da bi zagotovil več kadra, se je spravljal na policiste,” je povedala sindikalistka Ana Jakopič, po poročanju medija Svet24 pa je na svojem Facebook profilu dodala še, da je bila, namesto da bi bila upoštevana, deležna šovinističnih opazk in komentarjev, da naj bi bila le še en dan v službi, prav tako pa naj bi ji dejal, da je do funkcije prišla “prek postelje”. Že sredi lanskega leta smo na Nova24TV poročali, da je Podržaj kljub že tako slabim razmeram začel še dodatno obremenjevati zaposlene preostalih zaporov po državi, ki so zaradi dežurstev v Ljubljani slabše varovani. Tako si je po vsej verjetnosti reševal lastno kožo. Sindikati so namreč že pred tem zahtevali njegov odstop, krizo pomanjkanja pravosodnih policistov v Ljubljani pa je med drugim reševal tudi s posojanjem kadrov iz Maribora. Podržaj je tako naročil, da zavodi pod njegovo upravo v Mariboru, Celju, na Igu in v Radečah do preklica zagotovijo po enega pravosodnega policista, ki bo opravljal delovno obveznost v Ljubljani. Iz anonimnih virov smo takrat izvedeli še, da se tudi v mariborskem zaporu srečujejo s problematiko preveč opravljenih nadur, zaradi česar zapor v času letnih dopustov, ko je odsotno tudi po 20 ali več od skupno 68 pravosodnih policistov, deluje na minimumu. Podržaj je bil sicer nekoč vidni član stranke Zares in tesen sodelavec Gregorja Golobiča, pred državnozborskimi volitvami leta 2008 pa je celo kandidiral za poslanca. Leta 2014 pa je prevzel vodenje Uprave RS za izvrševanje kazenskih sankcij. Pred tem je bil dolga leta vodja zaporov na Dobu.

Jože Podržaj (drugi z desne), nekdanji vidni član stranke Zares, tik ob Gregorju Golobiču. (Foto: STA)

Že poleti smo opozorili, da je v nočnih izmenah zaradi prevelikega števila nadur premalo paznikov
Prav tako smo na Nova24TV na podlagi pisma razočaranega paznika razkrili, da so določeni policisti preobremenjeni, medtem ko nekateri izbrani nimajo težav z nadurami. Tako imajo nekateri tudi po 60 nadur in več, medtem ko imajo izbrani največ deset nadur v obdobju štirih mesecev. Zaradi tega je na nočno izmeno pisano šest policistov od predpisanih sedem, saj izplačilo oddelanih nadur ni možno. V upravi se tako požvižgajo na zakon in oddelane nadure zbijajo z razporedom službe v nočnih izmenah. Nova zaposlovanja, kadrovske in pravne zadeve v mariborskem zaporu stojijo, ker primanjkuje usposobljenega kadra. Ravno tako so zamujali sklepi o napredovanju, ki bi morali biti izdani in vročeni do 30. junija 2018. O vsem tem je bilo seznanjeno tudi vodstvo generalne uprave slovenskih zaporov, a očitno ni ukrepalo.

Predalič: za stanje poleg Podržaja odgovorna v prvi vrsti Klemenčič in Katičeva
Za komentar dogajanja v slovenskih zaporih v luči nedavnega pobega smo povprašali tudi predsednika odbora za notranje zadeve pri strokovnem svetu Slovenske demokratske stranke dr. Boža Predaliča. Ta je povedal, da je Podržaj objektivno odgovoren za nastalo situacijo, saj ni dovolj glasno opozarjal na pomanjkanje sredstev, a v prvi vrsti sta za takšno situacijo objektivno odgovorna nekdanji minister Goran Klemenčič in trenutna ministrica Andreja Katič. Glede dogajanja v Kopru je Predalič povedal: “Kar se je zgodilo v Kopru, je nedopustno in do tega ne bi smelo priti. To kaže na veliko slabost celotnega sistema, dejansko primanjkuje paznikov, smatram pa, da so vsi, ki so zadolženi za to področje, storili premalo, da bi se to stanje spremenilo oziroma da bi dobili možnost zaposlitve več uslužbencev za to delo.” Opozoril je tudi na veliko vlogo ministrov pri tej problematiki: »Minister je tisti, ki zagotovi pogoje, tako glede števila zaposlenih kot višine sredstev. Tudi direktor bi moral bolj opozarjati na te zadeve ter o tem obvestiti javnost in vlado.”

Božo Predalič

Predalič pozdravlja možnost zaposlovanja vojakov po 45. letu kot pravosodnih policistov
Na ministrstvu za obrambo se že dlje časa ukvarjajo z usodo vojakov po tem, ko ti dopolnijo 45. leto starosti, kar je po zakonu o obrambi zgornja meja za službo v vojski. O možnosti preusmeritve teh ljudi v Upravo RS za izvrševanje kazenskih sankcij sta se znova pogovarjala Andreja Katič in Karl Erjavec. O podobnih rešitvah je že pred časom razpravljal tudi strokovni svet SDS. “To je korak v pravo smer, saj za vojake po 45. letu doslej ni bilo primerne rešitve. O podobnih stvareh sta razmišljala tudi strokovni svet SDS in odbor za obrambo. S predsednikom odbora za obrambo Alešem Hojsom sva se pogovarjala o tem, da bi jih bilo smotrno preusmeriti tako v policijo, za varovanje meje, kot za pravosodne policiste. Ljudje so izkušeni in bi vsekakor dobro opravljali svoje delo, zato takšno rešitev pozdravljam,” je o tem povedal Predalič.

Foto: iStock

J. Ž.

Komentarji so onemogočeni.