fbpx

Kdo hoče utišati Jelko Godec? Grožnje kot v času nekdanjega režima

Predsednica preiskovalne komisije Jelka Godec (Foto: STAfoto)

Pridobljeni dokazi preiskovalne komisije so jasno pokazali, da so bile žilne opornice v slovenskih bolnišnicah preplačane. Predsednica omenjene komisije Jelka Godec je jasno izrazila svoje stališče in že lani predstavila najpomembnejše ugotovitve. Ker pa so med nami tudi takšni, ki jih pravica ovira, je treba Godčevo seveda utišati. Da javnost ne bi izvedela resnice in kršitelji ne bi bili kaznovani, so se nad njo spravili z grožnjami kot v komunističnem režimu.

Novembra lansko leto so poslanke in poslanci obravnavali vmesno poročilo o opravljeni parlamentarni preiskavi na področju ugotavljanja zlorab v slovenskem zdravstvenem sistemu na področju prodaje in nakupa žilnih opornic. Predsednica Jelka Godec je takrat predstavila najpomembnejše ugotovitve preiskovalne komisije. Te so bile med poslanci deležne podpore s 47 glasovi ZA in 15 PROTI.

Tako je državni zbor sprejel bistvene ugotovitve iz vmesnega poročila o parlamentarni preiskavi domnevnih zlorab v zdravstvenem sistemu pri nakupu žilnih opornic. Po ugotovitvi parlamentarne preiskovalne komisije obstaja sum, da so odgovorni v kliničnih centrih Ljubljana in Maribor v letih od 2007 do 2016 oškodovali javna sredstva. Godčeva se je takrat zavzela za pravico in poudarila, da je preiskovalna komisija začela sumiti, da naj bi odgovorni v UKC Ljubljana in UKC Maribor pripravili javne razpise oziroma javna naročila tako, da niso sledili temeljnim načelom javnega naročanja in so pri javnih naročilih delovali nezakonito ter večkrat kršili tudi Zakon o javnem naročanju. Ostalo, kar so pregledali, pa je bilo tudi to, da so v bolnišnicah kupovali žilne opornice prek naročilnic, torej brez kakršnekoli pogodbe.

Spomnimo na skupne vmesne ugotovitve preiskovalne komisije, ki so bili sprejeti na podlagi predlaganih gradiv, izvedenih dokazov in zaslišanih prič, si sledijo tako:

  • Da obstaja sum, da naj bi odgovorni UKC Ljubljana in UKC Maribor v letih od 2007 do 2016 oškodovali javna sredstva in delovali negospodarno ter nezakonito;
  • da obstaja sum, da naj bi odgovorni v UKC Ljubljana in UKC Maribor za izvedbo javnih naročil v letih 2007 in 2013 pripravili in izvedli javna naročila, ki niso sledila temeljnim načelom javnega naročanja ter sodelovali nezakonito in večkrat kršili Zakon o javnem naročanju;
  • da obstaja sum, da naj bi prihajalo med dobavitelji žilnih opornic v Sloveniji do kartelnih dogovarjanj;
  • da obstaja sum, da naj bi odgovorni v UKC Ljubljana in UKC Maribor v letih med 2007 in 2016 s svojimi dejanji, ki nakazujejo tudi na koruptivna dejanja, omogočili določenim dobaviteljem prevladujoč položaj na trgu pri prodaji žilnih opornic;
  • da obstaja sum, da naj bi določene osebe v slovenskih bolnišnicah od dobaviteljev zahtevale plačilo v zameno za nabavo določenih žilnih opornic ter s tem ravnale nezakonito.

Želela pravico, prejela pa grožnje kot v komunističnem sistemu
Zdaj pa so ji, očitno zaradi prevelike zavzetosti, začeli groziti. Vpleteni so pod pritiskom, zato pritiskajo tudi na preiskovalno komisijo, predvsem pa na Godčevo. Pri tem ne izbirajo sredstev. Najprej prek sorodnikov, znancev, prijateljev, zdaj pa še prek uradnih oseb: “V kolikor ne boste ravnali skladno z zahtevkom, bo naša stranka prisiljena zoper Vas sprožiti vse potrebne postopke, za zaščito njenega položaja.” Godčeva je grožnje primerjala s tistimi v času nekdanjega režima in podobnost je očitna. Kljub temu ne bo odnehala. Nič je ne bo prestrašilo ali odvrnilo od preiskovanja. Trdi in obljublja, da naznanitve sumov kaznivih dejanj še vedno ostajajo. Tudi na Twitterju jo podpirajo. @janez_dolenc: “Zdržite in nadaljujte. Brez vas bomo še naprej pogrezali v rdeče blato. Pošteni smo z vami,” je zapis le enega izmed številnih uporabnikov Twitterja.

Preiskovalna komisija je takrat pregledala problematiko visokih cen žilnih opornic in ugotovila, da so te imele v Sloveniji veliko višjo ceno kot v tujini. Omenjena poslanka, kateri zdaj grozijo, pa je takrat jasno povedala, da naj bi prihajalo do visokih marž dobaviteljev, da naj bi višje cene za Slovenijo postavljale tudi nekatere multinacionalke, problem pa je bil tudi v veriženju dobaviteljev.

A. L.