fbpx

Kdo izmed članov Knovs je izdajal tajne podatke 24ur in Dnevniku ter s tem ogrožal nacionalno varnost? Poslanca SDS vložila kazensko ovadbo zoper neznanega storilca!

SDS MPs and members of KNOVS, Anja Bah Žibert and Dejan Kaloh.

Poslanka Anja Bah Žibert je izpostavila, da pri medijskemu razkritju podatkov ne gre več le za zlorabo Komisije za nadzor varnostnih in obveščevalnih služb v politične namene, ampak za ogrožanje delovanja obveščevalno-varnostnih služb, varnostnih služb in ogrožanje nacionalne varnosti. Poslanec Dejan Kaloh pa je opozoril, da obstaja bojazen, da je bil pri nadzoru na SOVI ogrožen nacionalni interes Slovenije, saj se je nadzorni odbor pogovarjal tudi o četrtkovih nasilnih protestih in o konkretnih imenih protestnikov. “Bojazen je, da omenjena medija ta imena posedujeta,” je dejal Kaloh.

Na današnji novinarski konferenci sta poslanca SDS Anja Bah Žibert in Dejan Kaloh predstavila razloge za vložitev kazenske ovadbe zoper neznanega storilca zaradi suma izdaje tajnih podatkov. Bah Žibertova je poudarila, da so bile v medijih predstavljene nekatere podrobnosti nenapovedanega nadzora Komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb, za katere niso vedeli niti člani Knovs, kar kaže na očitno zlorabo, ki se v demokratični družbi ne bi smela zgoditi. Poslanec in član Knovs Dejan Kaloh je izpostavil, da sta dva medija – 24.ur in Dnevnik – nekaj ur po nadzoru na Nacionalnem preiskovalnem uradi (NPU) in SOVI poročala vsebinsko natančno, z informacijami, ki ne puščajo nobenega dvoma, da je zaenkrat neznani storilec iz ožjega kroga pet ljudi, ki so bili prisotni na nadzorih, izdal tajne podatke.

Spomnimo, prejšnji teden je Komisija za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) je ponovno opravila nenapovedan nadzor, in sicer na Slovenski varnostno-obveščevalni agenciji (Sova), na Generalni policijski upravi (GPU) in na Nacionalnem preiskovalnem uradu (NPU). Pooblaščena skupina, ki je opravljala včerajšnji nenapovedan nadzor, je imenovala parlamentarna skupina Knovs imenovala na včerajšnji opoldanski seji. Portal 24ur.com pa je že kmalu za tem poročal o omenjenem nadzoru, obenem pa posredoval kar nekaj podrobnosti, pri katerih je jasno, da jim jih je posredoval notranji oziroma dobro obveščeni vir.

Člani Knovs so poleg Bah Žibertove in Kaloha še: Matjaž Nemec (SD), Jerca Korče (LMŠ), Rudi Medved (LMŠ), Siter Primož (Levica), Monika Gregorčič (SMC), Zmago Jelinčič (SNS), Blaž Pavlin (NSi). 

Knovs je prejšnji teden ponovno opravil nenapovedan nadzor na Generalni upravi policije, na Nacionalnem preiskovalnem uradi in na Sovi. Matjaž Nemec bi rad na vsak način dokazal, da so odredbe notranjega ministra Aleša Hojsa za revizijo nekaterih razvpitih afer iz preteklosti nezakoniti in da nezakonito posega v delo Policije. Poleg revizije preiskave v primeru lani zavržene kazenske ovadbe bančnikov iz NLB v primeru Farrokh je Hojs z julijskimi usmeritvami in obveznimi navodili za izvajanje policijskih nalog pri odkrivanju in preiskovanju zahtevnih kaznivih dejanj odredil revizijo preiskav v Banki Slovenije iz leta 2012, primera domnevne zlorabe prevladujočega položaja družbe Pro Plus pri televizijskem oglaševanju, primera domnevne korupcije v zdravstvu pri nakupu žilnih opornic ter primera preiskave sumov nepravilnosti na otroški srčni kirurgiji. Očitno pa je s tem dregnil v osje gnezdo, na kar kaže tudi nervozno obnašanje poslanca SD Matjaža Nemca, ki vodi Knovs. Že pri prejšnjem nadzoru je prišlo do nekaj nepravilnosti, udeležila se ga je namreč tudi poslanka Jerca Korče, ketere mati naj bi bila, kot direktorica sektorja NLB za plačilni promet s tujino, prav tako vpletena v afero Irangate. Kor rečeno, pa je ob drugem nenadzorovanem nadzoru prišlo do curljanja informacij, o katerih je poročala komercialna medijska hiša POP TV.

Sara Bertoncelj