Komunikacija razkrila: Vrhovno sodišče je ugrabljeno

Datum:

Govora je o Tini Brecelj, tiskovni predstavnici vrhovnega sodišča, ki je nazadnje preko Twitterja postregla z odkritimi grožnjami “preveč zvedavim” in “neposlušnim” medijem v zvezi z diplomskim delom in sodniškim izpitom vrhovnega sodnika Branka Masleše. Tudi sicer razburja javnost z nenavadnim komuniciranjem. Za Brecljevo sicer vemo, da je nekdanja sekretarka na ministrstvu za pravosodje, političarka in žena podpredsednika vrhovnega sodnika Miodraga Đorđevića. 

O sodniško-političnem “erasmusu” smo že večkrat poročali. Leta 2018 so se dogajale rošade med vrhovnim sodiščem in in pravosodnim ministrstvom. Med drugim si je novo službo na vrhovnem sodišču našla partnerica vrhovnega sodnika, trenutnega podpredsednika sodišča Miodraga Đorđevića, Tina Brecelj, kjer je zamenjala Gregorja Strojina. Ta je po imenovanju nove vlade postal sekretar na ministrstvu za pravosodje – to funkcijo je pred njim opravljala Brecljeva. Pozneje se je za Strojina sicer izkazalo, da je bil na vrhovnem sodišču močno politično kontaminirana oseba, za Brecljevo pa je to še očitneje.

Državna sekretarka na ministrstvu za pravosodje – Breceljeva, je to funkcijo zasedla pod ministrom Senkom Pličaničem, ostala pa je tudi pod Goranom Klemenčičem. Mimogrede: Đorđević je precej sporna oseba, o čemer smo že pisali. Spomnimo na medijsko poročanje o sinu Đorđevića in Brecljeve, kar naj bi prvega močno ujezilo. Vrhovni sodnik je pred časom podal kazensko ovadbo na policiji proti mediju Škandal24, pozneje pa se je spravil tudi nad našo medijsko hišo.

Vrhovni sodnik Miodrag Đorđević in njegova partnerka Tina Brecelj (Foto: STA)

Ocena komunikacije: Nezadostno
Zadnje dni se veliko govori o sodniku Branku Masleši in njegovi diplomi – zanjo ni povsem jasno, ali obstaja ali ne. V javno dostopnih dokumentih namreč ni bilo mogoče najti podatka o tem, da bi leta 1975 diplomiral na pravni fakulteti v Sarajevu, zato smo pričakovali, da bodo zadevo pojasnili na vrhovnem sodišču oziroma, da bo zadevo pojasnil kar sam. V pričakovanju odgovorov pa se je zgodilo več zanimivih stvari, ki pravzaprav še vedno ne odgovorijo na preprosto vprašanje, torej, kje je njegova diploma.

Namesto pojasnil pa je javnost šokirala izjava Vrhovnega sodišča na Twitterju, da bo sodnik Branko Masleša vložil tožbo, pri čemer so samozavestno in prepričljivo tudi dali vedeti, da bo tožbo dobil, saj bo “znesek odškodnine nakazal v dobrodelne namene.” V pravni državni gre za skrajno nedopustno prejudiciranje sodne odločitve, ki krni zaupanje v neodvisnost sodstva in le še poglablja navedbe, da je sodna veja oblasti spolitizirana in ugrabljena. Vse to pa se ne bo smelo končati brez posledic za vpletene. Odgovornost bi moral prevzeti predsednik Vrhovnega sodišča Damijan Florjančič.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Občina Slovenske Konjice: Rekonstrukcija za hokej ŠRC park Slovenske Konjice

Še ena pridobitev v občini Slovenske Konjice v letu...

Novoletni koncerti v Mariboru, brez domače slovenske glasbe, a zato z jugo nostalgijo

Ob županu Arsenoviču si v Mariboru ne morejo obetati...

Ali so takšni prizori razlog za skrb o prihodnosti Zahoda?

Ruski predsednik Vladimir Putin je v sredo na bliskoviti...