fbpx

Kdo je Golobov svetovalec z udbovskim kodnim imenom Gane in s katerimi elektro tajkuni še prijateljuje

Obramboslovec Anton Grizold s kodnim imenom SDV Gane. (Foto: STA)

Na novinarski konferenci Roberta Goloba je ta predstavil tudi dr. Antona Grizolda, nekdanjega ministra za obrambo v času vlade LDS, katerega udbovski dosje je pred leti razkril raziskovalec in publicist Igor Omerza. Pri Grizoldu pa je zanimiva še ena plat – da je osebni prijatelj še z enim elektro tajkunom in znancem Roberta Goloba – Andrejem Ribičem, ki v Golobu vidi rešilno bilko za njegov ponoven vzpon v “elektro biznis”.

Robert Golob je za nekaj časa poniknil – očitno so mu sestavljali scenarij – danes pa je teatralno sklical novinarsko konferenco. Prvak stranke Gibanje Svoboda je povedal, da konflikta v Ukrajini ni mogoče rešiti drugače kot za pogajalsko mizo. “V Ukrajini se odvija tragedija svetovnih razsežnosti. V konfliktu je na eni strani svetovna velesila, na drugi strani pa država, ki želi ostati suverena. Tudi v Gibanju Svoboda ob dogajanju nismo ravnodušni,” je poudaril in pozdravil novico, da so se vendarle začeli pogovori o miru – pa čeprav je bil začetni pogovor bolj tipanje kot dogovarjanje, boji namreč še vedno potekajo, danes so bili med žrtvami žal ponovno tudi otroci.

Slovensko vlado je Golob pozval, naj k reševanju krize v Ukrajini odločno pristopi. “Nuditi moramo vsestransko pomoč državi in njenemu ljudstvu: humanitarno, finančno pa tudi orožje,” je predlagal, kot da zadnje dni ni prav nič sledil, kaj se sploh dogaja. Dejal je, da mora Slovenija odpreti pot za begunce in jim olajšati prehod čez naše ozemlje, saj Slovenija zanje ne bo primarna destinacija. Očitno ni dojel, da tokrat ne gre za migrante, pač pa za ženske in otroke, ki bežijo pred vojno, obenem pa upajo, da se bodo lahko čim prej vrnili domov k svojim. Iz tega razloga tudi raje ostajajo v državah, ki so čim bližje Ukrajini in se verjetno nimajo namena ilegalno plaziti čez neuradne mejne prehode. Ograja na meji s Hrvaško se je po Golobovi oceni izkazala za neučinkovito, zato je napovedal njen umik. Morda bo z njo ogradil svojo haciendo, ki je že tako ali tako dodobra ograjena.

Nekdanji obrambni minister Golobu pomaga pri pripravi programa s tega področja
Dr. Anton Grizold, FDV profesor na katedri za obramboslovje, je povedal, da se je z rusko agresijo svet ponovno znašel na prelomnici. “Varnostna paradigma, ki je veljala zadnjih 30 let, po koncu hladne vojne, se je radikalno spremenila, kar zahteva tudi radikalne premisleke tako v institucijah, kot je zavezništvo Nato, kot tudi znotraj varnostno-obrambne politike EU,” je pojasnil. Premislek je po Grizoldovem mnenju potreben tudi v nacionalnovarnostni politiki Slovenije. “Ruska vojska je v zadnjih 15 letih naredila pomembne kvalitativne korake v smislu organizacije, formacij, oborožitve in tudi usposabljanja. Izjemno velik napredek je naredila v elektronskem vojskovanju in tudi na področju psihološke vojne. To se kaže tudi sedaj,” je ocenil. Po Grizoldovih besedah so pričakovanja ukrajinske vlade, da jim bo zveza Nato pomagala, nerealna. “Nato je obrambno-politična meddržavna organizacija, ki se ukvarja z varnostjo in obrambo svojih članic in ne more posegati v notranje zadeve drugih držav,” je dodal nekdanji obrambni minister, ki po poročanju STA Golobu pomaga pri pripravi programa s tega področja.

Anton Grizold in Robert Golob (Foto: STA)

Grizold naj bi si prizadeval za sodelovanje z nekdanjo SDV – njegovo kodno ime je bilo Gane
Spomnimo, iz dokumentacije nekdanje SDV, ki jo je v Arhivu Slovenije našel raziskovalec in publicist Igor Omerza, je razvidno, da je imel Grizold kodno ime Gane in številko 14000-05883, kar po udbovskih evidencah pomeni vir SDV oz. Udbe. Ista številka je navedena tudi ob dokumentu, v katerem je informacija Bivanje vira Gane v ZDA v sklopu Military and Security Affair programa. Gre za dokumentacijo iz mape o akciji Sončnica, ki so jo pozneje preimenovali v Tapeto. V okviru te so spremljali delovanje Ameriškega informacijskega centra v Ljubljani in obiske Slovencev v ZDA – o vsem tem je že pred leti pisal tudi Reporter. Omerza je razkril poročilo, ki naj bi ga napisal Gane po koncu obiska v ZDA leta 1984. “V mandatu mojega ministrovanja je bila moja osebna verodostojnost neodvisno varnostno preverjena in potrjena z najstrožjimi slovenskimi in mednarodnimi (zveze Nato) merili,” je Grizold navedel v odgovoru in zanikal svoje sodelovanje z Udbo.

Andrej Ribič (Foto: STA)

Je pa Grizold po naših informacijah zelo dober osebni prijatelj z drugim elektro tajkunom in nekdanjim direktorjem Elektra Ljubljane Andrejem Ribičem, zato ni presenečenje, da ga je prav Ribič potisnil v Golobovo naročje. Pred leti je Na Elektru Ljubljana celo zaposlil Grizoldovega sina.

Sara Kovač