Kdo je Klemen Babnik – vodja kabinetov ministrov NSi in Svobode

Datum:

Medtem ko se v razpravah o nakupu preplačane sodne stavbe zdi, da se odgovorni obtožujejo kar vsepovprek in da NSi verjamejo puhlicam, ki jih “prodaja” tudi ministrstvo za finance, hkrati pa prelagajo pomembne razprave o domnevno spornem delovanju predsednika vlade, se pozablja na človeka, ki je pri vsem skupaj “vezni člen”.

Prej svetovalec v kabinetu predsednika vlade Mira Cerarja, potem vodja kabineta ministra Jerneja Vrtovca, danes pa v kabinetu ministra za finance, ki ga je – ironično – čeprav je bil na tako imenovanem črnem seznamu Golobove vlade, vseeno vzel v svoj kabinet – Klemen Babnik.

Težko je verjeti, da človek, ki je bil v preteklosti tesno povezan z Jernejem Vrtovcem, danes pa sedi v kabinetu Klemna Boštjančiča, ni vezni člen v aktualnem dogajanju – tako s pretokom informacij med NSi in Golobovo vlado kot s tem, da NSi vidno ščiti predsednika vlade.

Klemen Babnik je bil v preteklosti zaposlen na Ministrstvu za infrastrukturo RS, kariero pa je nadaljeval na sodišču in v državni upravi – na različnih mestih. Izvoljen član nadzornega sveta SDH je postal leta 2021, hkrati pa danes opravlja tudi funkcijo člana nadzornega sveta Save Re.

Gre za istega človeka, ki je bil po poročanju Požareporta vpleten v domnevno sporno pridobivanje denarja iz BiH za volilno kampanjo Mira Cerarja. Takrat je poročal, da je sarajevsko podjetje Euro-Asfalt spomladi 2014 na transakcijski račun zasebnega Cerarjevega Zavoda 14, zavoda za sožitje in napredek, nakazalo 30 tisoč evrov vredno donacijo.

Predsednik SMC Miro Cerar (Foto: STA)

Isto podjetje je bilo izvajalec večjih gradbenih del pri gradnji avtocest in celo drugega tira, primer pa je bil po poročanju medija nedvomno zrel za organe pregona in KPK. Portal Požareport je takrat navedel, da so donacijo urejali tedanji vodilni ustanovni član stranke SMC Peter Jamnikar, nekdanji tiskovni predstavnik SMC Gregor Jagodič in takratni član vladnega kabineta Babnik.

Jamnikar in Jagodič: “Peter Jamnikar in Gregor Jagodič nisva nisva nikoli urejala kakršne koli donacije, tudi iz tujine ne. Sama sva bila kmalu po volitvah odrezana iz stranke in o denarnih poslovnih tokovih tedanje stranke SMC nisva vedela ničesar.

A. H.

Sorodno

Zadnji prispevki

RTV podprla Milosavljevića, namesto da bi podprla svoje novinarje

RTV Slovenija se je v sporu Marka Milosavljevića in...

Sprejet migrantski dogovor med Italijo in Albanijo

Albanski parlament je odobril migracijski dogovor z Italijo, po...

Košarkarska zveza Slovenije pred tekmo prepovedala izraelske zastave

V nedeljo, 25. februarja, bo v okviru kvalifikacij za...

Novo mesto: Najboljši športniki prejeli županova priznanja

Tradicionalna že 38. prireditev Športnik leta je potekala v...