fbpx

Kdo je plačal plakatiranje umetnika Janeza Janše? Levica se požvižga na zakon!

Foto: Twitter

Nekateri kandidati za poslanca pred 3. junijem očitno niso naredili domače naloge. V mislih imamo provokativnega umetnjakarja Janeza Janšo, ki kandidira na listi Levice. Z njegovih propagandnih plakatov namreč ni razvidno, kdo je naročnik sporočila, čeprav je to po veljavni zakonodaji obvezno. Na tem mestu se človek vpraša, ali je kampanjo plačal umetnik ali stranka Levica iz volilnega proračuna? Bo inšpektorat za notranje zadeve izrekel kazen v danem primeru, kjer gre za namensko zavajanje?

Sedmi člen Zakona o volilni in referendumski kampanji (ZVRK) navaja, da morajo izdajatelji medijev v medijih, ki so kot taki določeni s predpisi o medijih, volilne oglaševalske vsebine objaviti z navedbo naročnika. V biltenih, katalogih ali drugih nosilcih objavljanja informacij, na plakatih, prospektih in transparentih, videostraneh brez žive slike ter v telekomunikacijskih sporočilih, ki vsebujejo oglaševalske vsebine za volilno kampanjo, pa mora biti naveden naročnik take vsebine. Na plakatih mora biti navedena tudi njihova zaporedna številka.

Umetnik Janša: “Kandidatura na državnozborskih volitvah je logična posledica odnosa, ki ga imam do družbe”
O kandidaturi soimenjaka predsednika SDS Janeza Janše v Grosuplju so v Levici dejali, da so prepričani da je na letošnjih državnozborskih volitvah nujna sprememba politike, ne le obrazov. “Odgovor na Janeza Janšo v Grosuplju je Janez Janša, umetnik in aktivist, ki se bori za pravičnejšo družbo, v kateri bi država služila ljudem, ne kapitalu,” so zapisali v stranki Levica, ki je odgovorna za dvig zneska socialne podpore, medtem ko država nima pojma, kjer bo dobila ta denar. Že tako ali tako so plače slovenskih delavcev obdavčene do neba, očitno pa to nekaterih, ki menijo, da je izvoz Ahilova peta gospodarstva, ne zanima. “Kandidatura na državnozborskih volitvah je logična posledica odnosa, ki ga imam do družbe,” navaja kandidat Levice Janez Janša, ki živi na račun slovenske družbe.

Janez Janša je “slovenski umetnik”, ki se je leta 2007 včlanil v Slovensko demokratsko stranko, nato pa se je uradno, skupaj s še dvema drugima oboževalcema prvaka SDS, preimenoval v Janeza Janšo. Oktobra lani so nato pripravili razstavo, za svojo provokacijo pa povlekli milijone. Ena izmed ogorčenih uporabnic Twitterja je tedaj zapisala: “To so kriminalci, ki so prejeli pokraden denar od vedno bolj revnih Slovencev.” Pri tem pa je seveda potrebno zavedanje, da so še bolj pokvarjeni tisti, ki jim za provokacije, ki so daleč od kulturnega ustvarjanja, namenjajo milijone evrov.

Trojica trdila, da preimenovanje nima umetniških ali političnih namenov
Razstava z naslovom Janez Janša, ki so jo pripravili trije umetniki, ki so se preimenovali v Janeza Janšo, je bila na ogled do 18. februarja 2018. Medtem ko trojica trdi, da je do preimenovanja prišlo brez umetniških ali političnih namenov, pa je več kot jasno, da je lagal vsaj eden, in to je Janez Janša, ki na listi Levice kandidira v Grosuplju, ki že tradicionalno predstavlja okraj predsednika največje opozicijske stranke SDS. Sicer pa je “umetnik” leta 2012 skupaj s prej omenjenima prijateljema posnel celo dokumentarec z naslovom “Jaz sem Janez Janša”. Medtem ko so nekateri, kot je Miro Cerar, ogled filma spremljali brez komentarja, pa je kolumnistka Nova24TV Mojca Škrinjar opozorila, da so pravemu Janezu Janši hoteli ukrasti “svobodo, poslanski mandat, premoženje, družinski mir in končno še identiteto. Človeški poden”.

Foto: Facebook

Medtem ko se veliko državljanov komaj prebija iz dneva v dan, pa kandidat Levice s tem nima težav, saj se nahaja na plačilni listi države. Umetnik Janša namreč ustvarja v sklopu zavoda Maska, ki razpolaga z več milijoni evrov. Tega financirata tako Mestna občina Ljubljana kot tudi ministrstvo za kulturo, kar kaže na to, da se Zoran Janković z vsemi možnimi kremplji bori za to, da Janša ne bi zmagal na volitvah.

Ker umetnik Janez Janša navaja, da kandidira na podlagi odnosa, ki ga ima do družbe, se človek vpraša, kakšen je ta odnos, glede na to, da udobno živi na račun slovenske družbe. Na tem mestu se upravičeno poraja vprašanje, ali bo inšpektorat za notranje zadeve odreagiral in izrekel kazen za plakat, ki je v nasprotju z zakonom, namreč vsi smo pred zakonom enaki, kajneda?

H. M.