Kdo je Tanji Fajon plačal račun degustacije vin?

Foto: družbena omrežja

Tanja Fajon je v svoji akciji po Sloveniji “Slišimo vas” tokrat obiskala Izolo. Tam je po slikah sodeč uživala v družbi priznanega vinarja Mateja Zara, ki ji je razkazal in predstavil svoja vina, ki jih je lahko tudi poizkusila. Degustacijo vin, kot je vidno iz njihove spletne strani, imajo tudi v ponudbi in je seveda plačljiva. Spomnimo se pogroma na Aleksandro Pivec zaradi podobne situacije. Z vrha DeSUS-a jo je namreč odnesla afera kritja stroškov v izolskem hotelu za smešen znesek. Je Tanja Fajon sama poravnala račun degustacije vrhunskih vin? Iz stranke SD nam namreč še niso odgovorili na zastavljena vprašanja.

Etični kodeks za poslanke in poslance namreč pravi, da poslanec opravlja svoje delo vestno in za to ne sprejema nobenih plačil, daril in drugih ugodnosti. Ravno zaradi tega je nekdanja ministrica Aleksandra Pivec drago plačala, protikorupcijska komisija je namreč ugotovila, da je kršila integriteto, etični kodeks vladnih funkcionarjev in prepoved oziroma omejitve sprejemanja daril v javnem sektorju.

Že za Pivčevo so bili očitki, da je za tako majhen znesek (250 evrov) smešno ustvarjati afero, češ da se dela vihar v kozarcu vode za majhne zneske, veliki kriminal pa gre mimo, a gre tukaj za popolnoma enako stvar. Predsednik komisije za preprečevanje korupcije Robert Šumi je takrat dejal, da “znesek tukaj ni pomemben, ko sprejmeš nekaj, česar ne smeš, je potem nepomembno, koliko to stane. V tem primeru bi ministrica to uslugo občine morala zavrniti, saj to drugim ni bilo omogočeno”. Je Tanja Fajon zavrnila uslugo brezplačne degustacije vin in sama plačala račun? Saj več kot očitno drugim ni omogočeno brezplačno degustirati v vinarni Zaro.

Foto: družbena omrežja

Za Fajonovo bi neplačan račun in sprejemanje takšnih uslug lahko bil tudi usoden, kot je bil usoden za Aleksandro Pivec, ki je dejala, da je tistega jutra na recepciji želela poravnati stroške, a ji bilo povedano, da so vsi stroški poravnani. “Najbrž je bila takrat moja napaka, da nisem vztrajala na tem, da jih vendarle poravnam sama.” Zdaj pa na svoji turneji “Slišimo vas” Socialni demokrati želijo povedati, da so pošteni, a kaj kmalu se bo izkazala resnica.

Sara Kovač