fbpx

Kdo je tisti, ki odloči, kdaj je nastopil “povratek demokracije”?

Foto: STA

V soboto smo že poročali, da je Milan Kučan na eni izmed proslav kritično opisal aktualne razmere v državi, prepričan, da bi morali protestniki opravljati enako vlogo, kot so jo včasih uporniki, ki so se borili proti okupatorju. Kot namreč razkrivajo nedavni dogodki, pa se dejanska okupacija dogaja pod orkestrom levih političnih opcij, ko trenutno vlado želijo ovreči s pomočjo montiranih posnetkov in odločitev ustavnega sodišča, ki razveljavljajo zakone, stare več kot 28 let, ko je bil predsednik države ravno Kučan.

Nekdanji predsednik Slovenije in ponosen naslednik komunistov Milan Kučan, ki mu osamosvojitev od Jugoslavije ni bila intimna opcija, je tokrat po mnenju Dnevnika dal “zaušnico” vladi in premierju Janezu Janši s tem, ko je dejal, da se bo demokracija pokazala na volitvah. Kučan v članku primerja današnje čase s tistimi, ko smo se borili proti okupatorju, in dejansko daje spodbudo protestnikom ter krepi duha uporništva zoper to vlado, medtem ko slednji sejejo sovraštvo na vsakem koraku. Vprašanje pa je, kdo mora po mnenju Kučana zmagati na volitvah, da bi se Sloveniji zgodil povratek demokracije. Oziroma, kdo je tisti, ki o tem odloči? Bo tudi zmaga SDS na volitvah in sestava nove desnosredinske vlade štela kot demokracija, ali pa za Kučana vrnitev demokracije pomeni zmaga samo točno določene stranke oz. politične opcije.

V prvi vrsti se tukaj pojavi vprašanje, kdo je sramotil Slovenijo v svetu, če se na primer spomnimo samo nastopa Alenke Bratušek pred Evropskim parlamentov oziroma kako smo se morali zadolžiti za sanacijo slovenskih bank. Po drugi strani Kučan meni, da se dogaja razveljavljanje ustave, medtem ko ustavno sodišče razveljavlja zakon, ki sega še v leta njegovega predsednikovanja. Ustavno sodišče je razveljavilo zakon, protestnikom pa je kljub epidemiji dovoljeno protestirati, kar Kučan šteje za boj proti okupatorju.

Milan Kučan se je ustavil na protestu pri Tei Jarc. (Foto: Twitter)

Avtokratsko vodenje, kot ga opisuje Kučan, je obstajalo v času levih vlad
Kučan je v nadaljevanju prepričan, da je soočanje z virusom pretveza za povsem druge politične in ideološke cilje trenutne vlade. Če bi to držalo, to pomeni, da imamo avtokratsko vodenje kar v celotni Evropi oziroma po celotnem svetu. “Omogoča ga avtokratsko vladanje, ki zahteva podrejanje in izločanje namesto sodelovanja. Podpirajo ga poslušni, lojalni ljudje, razporejeni z brezobzirnim zasedanjem ključnih kadrovskih točk, kjer se oblikujejo in izvajajo oblastne odločitve, politične, gospodarske in socialne. Profesionalnost, strokovnost, stroka nasploh, celo zakon so pri tem drugotnega pomena,” je dejal in pri tem nevede opisal delovanje slovenske levice, ki ji politično kadrovanje ni tuje.

Foto: FA BOBO/Tone Stojko, Hrani Muzej novejše zgodovine Slovenije/arhiv Demokracije

Ob tem še Kučan pripomni, da v marsičem postajamo zelo podobni državi, iz katere smo prav zaradi nasprotovanja taki oblastniški mentaliteti in praksi odšli pred 30 leti, a če pogledamo nazaj zadnjih 30 let, se je ta sistem pod levo oblastjo ohranil in še vedno ostaja.

Je podtikanje in montaža lepljenk neodvisni medij?
Slednji je tudi še prepričan, da obstajajo še vedno tudi “neodvisna sodišča in tožilstva”, ki varujejo načelo delitve oblasti, obstajajo “neodvisni mediji”, ki preverjajo delovanje oblasti, obstajajo nadzorne institucije, ki se še upirajo političnim pritiskom, in predvsem obstaja tudi močna civilna družba, ki se glasno in s protesti upira zlorabam oblasti.

Pri tem pa “pozabi” omeniti, da še vedno obstajajo tudi “poslušni sodniki”, ki podpirajo stare politične poglede in novinarje, ki v veliko primerih marsikaj podtaknejo ali pa s pomočjo lepljenk zrežirajo zgodbo, ki ne obstaja. Če bi v Sloveniji imeli normalno demokracijo, se to ne bi dogajalo.

Milan Kučan je na državni proslavi podpiral kolesarje. (Foto: Twitter)

Kučan meni, da se je za tokratne volitve treba še posebej potruditi. “V demokraciji je to edina pot za zamenjavo oblasti. Vendar same volitve niso že tudi demokracija. Demokracija namreč zajema bistveno več. Zajema tudi vladavino prava, spoštovanje ločitve treh vej oblasti, svobodo medijev, človekove pravice, spoštljiv govor, iskanje soglasja, tudi ločenost cerkve od države.”

Ta vlak smo v Sloveniji že zdavnaj zamudili, saj je svoboda medijev dobila popolnoma drugačno noto, pri čemer je eksekucija javnih osebnosti vedno višje postavljena, njihove pravice pa so s tem uničene.

Foto: STA

Ob tem Kučan nadaljuje, da volitve same po sebi ne bodo dovolj in da je še pomembnejše tisto po volitvah, kako bo začrtana prihodnost družbe in države, a po dogajanju v opoziciji KUL je praktično nemogoče verjeti, da bi znali skupaj vladati in ne vreči ponovno puške v koruzo.

Kdo je tisti, ki širi sovraštvo in razdor?
Govor je sklenil z očitkom vladi, da se kljub bahanju z učinkovitostjo kaže predvsem kot učinkovita pri rušenju duhovne in etične razsežnosti življenja v Sloveniji, ki sta, pravi Kučan, za polno življenje tako nepogrešljiva kot kruh. Vladi nadalje očita, da ji je uspelo med Slovence vnesti razdor, celo sovraštvo, a slednjega največkrat vidimo na protestih, ki jih sam zagriženo podpira, njegov govor pa je na levi strani politične sfere razumeti kot ukaz, naj s protesti nadaljujejo oziroma jih stopnjujejo. Do bridkega konca.

Sara Kovač