Nikoli jim ni prav: Vlada odložila glasovanje o predlogih zakona, ki jima je opozicija nasprotovala, in to sedaj opoziciji ni povšeči?!

Foto: STA

V četrtek je predsednik vlade Janez Janša na skupni novinarski konferenci s podpredsednikoma vlade Zdravkom Počivalškom in Matejem Toninom dejal, da je čas za umiritev pregretih političnih razmer. Tako so se v koaliciji odločili, da v zvezi z napori, da dosežejo enotnost, novela zakona o nalezljivih boleznih v tej fazi ni potrebna v tako hitrem času. Vlada pa si bo vzela čas do jeseni, da nekatere pripombe preuči in predlaga novo novelo zakona o nalezljivih boleznih. Odločili so se, da se preloži tudi glasovanje o zakonu o nacionalnem demografskem skladu, saj ne bi bilo dobro, da se ta odločitev sprejema v politično tako pregretem ozračju, saj gre za eno od strateških odločitev o tem, kako zagotoviti stabilne pokojnine v prihodnje. Tako je vlada dejansko umaknila predloge, katerim je opozicija nasprotovala, a tudi to opoziciji sedaj ni všeč. Tanja Fajon in Marjan Šarec sta ponovno z vsemi topovi napadla to odločitev, čeprav sta se borila, da se zakona umakneta. 

Janez Janša je tudi pojasnil, zakaj so sploh začeli z novo novelo o nalezljivih boleznih. Vlada je namreč hitela zaradi roka, ki ga je za spremembo zakona določilo ustavno sodišče in ne zato, ker se je koalicija sama spomnila, da bi imeli nov zakon. Meni tudi, da star zakon še vedno omogoča dovolj instrumentov, da se učinkovito spopadamo z epidemijo.

A Tanje Fajon in Marjana Šarca to ne zanima, saj je njihov edini cilj, da ponovno pridejo na oblast, ne glede na to ali vlada dela dobro. Čeprav je jasno zakaj sta se zakona prestavila, zaradi politične pregretosti, pa Fajonova ponovno špekulira, da vladajoča koalicija nima več zadostne podpore in da je zato umaknila zakone. Zdaj se ji umaknitev zdi zaskrbljujoča, še pred enim dnevom pa je to želela in celo napovedovala ponovno referendum. Tudi Šarec je dejal “umik ZNB in zakona o demografskem skladu in drugi manevri se dogajajo zato, ker koalicija nima glasov. Kapitulacija. Edina prava poteza, ki bi pokazala pogum in odgovornost bi bila vsaj vezava zaupnice na katerega izmed zakonov”.

Foto: STA

Razočaranje opozicije je enormno
Opozicija je neizmerno razočarana nad odločitvijo, da se zakona umakneta, saj je upala, da bo lahko pritiskala na poslance Desusa in ponovno skušala zamenjati vlado. Šarec je v svoji maniri zopet poskrbel za “šarcizme” in modro odločitev koalicije označil za strahopetno. Zanimivo je to slišati od nekoga, ki je strahopetno zbežal ob prvem okuženem s koronavirusu v Sloveniji. “Oni ne samo da so vrgli puško v koruzo, oni so tank zapeljali v koruzo”, je še ena njegova nesmiselna izjava. Preložitev zaradi njihovih pritiskov in hujskanja javnosti ni tank zapeljan v koruzo, ampak pametna odločitev, ki jo Šarec več kot očitno ne razume.

Opozicije nima več smisla pozivat k treznosti in odgovornosti
Da pa opozicija le “nagaja” je včeraj poudaril tudi minister Zdravko Počivalšek. Rekel je, da je v zadnjih sedmih letih, od kar je že v tretji vladi, to zagotovo najbolj operativna in uspešna. “Razumem, da opozicija in mediji, ki so pod njeno kontrolo, stvari vidijo in predstavljajo drugače, bi pa ob tem pričakoval vsaj minimum korektnosti. Slovenija dosega odlične gospodarske rezultate in to kljub rušilnosti opozicije. Za ljudi so bolj pomembni konkretni rezultati, kot pa medijski videz tega, kar počnemo. Odločno bomo nadaljevali z izvajanjem koalicijske pogodbe in z delom za razvoj vse regije.” Kot je dodal, je dokončno spoznal, da opozicije nima več smisla pozivati k treznosti in odgovornosti v teh težkih časih. Po besedah gospodarskega ministra Slovenija namreč kljub vsej rušilnosti opozicije dosega odlične gospodarske rezultate.

Anita Gužvič