fbpx

Kdo je Zoran Stevanović, organizator nasilnih protestov? Na občinske stroške kupoval pohištvo in odvetnika

Zoran Stevanović (Foto: FB)

Včerajšnji anticepilski protesti so se na koncu izrodili in postali nasilni – policisti so morali uporabiti vodni top in solzivec. Tokratne neprijavljene proteste je organiziral kranjski mestni svetnik Zoran Stevanović, ki je letos registriral politično stranko Resni.ca. Vendar pa po včerajšnjih dogodkih prihajajo na dan informacije, ki kažejo na to, da bi se stranka morala imenovati kako drugače; Stevanovića pa naj bi tožila tudi Mestna občina Kranj. 

Včeraj so v Ljubljani potekali anticepilski protesti, ki jih je organiziral Zoran Stevanović – na koncu so se sprevrgli v nasilne, ki so spominjali na lanski 5. november. Stevanović je kranjski svetnik, ki je v začetku leta registriral politično stranko Resni.ca, saj je zavohal, da bi pri tej ciljni skupini lahko iztržil kar nekaj glasov. Čeprav je pred časom trdil, da je anticepilec, se je kasneje premislil in sedaj pravi, da se pri cepljenju zavzema za svobodno izbiro – tako seveda zajame več volilnega bazena, kot če bi se omejil le na tiste proti cepljenju. Včasih je bil sicer v stranki SNS, sedaj pa Zmago Jelinčič pravi, da z njim noče imeti več nobenega opravka. Kar je samo po sebi dovolj zgovorno.

V uredništvo smo prejeli podatek, da naj bi si Stevanović “izposodil” sredstva za plačilo odvetniških storitev, nismo pa dobili podatka, ali je ta denar tudi že vrnil, saj je bil namenjen delovanju svetniške skupine v proračun. Za plačilo odvetniških storitev naj bi porabil 2.500 evrov in to ne za potrebe svetniške skupine, ampak zase. Podžupan Kranja Janez Černe ga je namreč tožil za lažnive obsodbe, Stevanović pa je sodbo izgubil. Da bi izvedeli, če to drži, smo se seveda obrnili na Stevanovića. Ta nam je odgovoril, da je informacija laž. “Denarja iz proračuna si ne moreš izposoditi,” je zapisal, ker so za delovanje svetniških skupin  namenjena svetniška sredstva. “Ker sem zaradi javnega svetniškega govora potreboval pravno zaščito, mi je le ta pripadala iz naslova svetniških sredstev svetniške skupine Resni.ca. Naročilnico je podpisal župan Rakovec,” je pojasnil in dodal, da je v pravnem postopku zmagal in da mu morajo zato povrniti sredstva, ki se bodo spet prerazporedila na konto svetniških sredstev. Določeni viri so nam povedali, da v resnici Stevanović na sodišču ni zmagal, vendar teh informacij v tem trenutku še ne moremo potrditi. Poleg tega pa je dvomljiva tudi resničnost ostalih njegovih navedb.

Župan in podžupan Kranja (Foto: STA)

Stevanovića naj bi tožila tudi Mestna občina Kranj
Pri Stevanovićevi zgodbi je zanimivo tudi to, da na spletu lahko najdemo informacijo, da Stevanovića toži Mestna občina Kranj. Menda ravno zato, ker si je prisvojil več kot dva tisočaka za svoje odvetniške stroške iz javnega denarja. “Mestna občina Kranj je vložila tožbo zoper mestnega svetnika stranke Resnica Zorana Stevanovića, ker ni vrnil denarja, ki ga je iz proračuna “vzel” za osebne stroške pravdanja,” je zapisano, zraven pa je še pojasnilo, da se je z županom in podžupanom zapletel zaradi obtožb, ki jih je izrekel ter da je eno pravdo že izgubil in mora plačati 2.500 evrov. Občina je sicer najprej pozvala svetnika naj vrne denar, ker v pravilniku o porabi sredstev za mestne svetnike ni predvidena možnost porabe za ta namen. Stevanović je namreč sredstva porabil iz postavke proračuna za svetniške skupine. Z vprašanji smo se obrnili tako na podžupana Kranja, kot tudi na župana Matjaža Rakovca in samo občino, odgovore bomo objavili takoj ko jih prejmemo.

Vir: trma.si

Stevanović naj bi si prilaščal tudi pohištvo in prostore, ki jih plačuje MO Kranj
Spletna stranTrma.si je lansko leto tudi poročala, da so svetniški prostori Zoran Za Kranj v stavbi v središču Kranja, zanje pa plačuje svetniška skupina približno 500 evrov mesečno najemnine lastniku stavbe. Po zapisu sodeč so svetniški skupini plačali novo pohištvo v znesku nekaj čez 2 tisoč evrov, nakar se je sled za tem pohištvom izgubila. Do 1. aprila 2020 v teh prostorih ni bilo pohištva, ki je bilo plačano 2019 podjetju Mizeraj iz Kranja. Stevanović pa na vprašanja o tem ni želel odgovarjati. No, malo kasneje se je izkazalo, da je vsaj del tega pohištva doma pri Stevanoviću v Stražišču. To je potrdila tudi Mestna občina Kranj. A tu zgodba še ni bila končana. V vmesnem času je Stevanović namreč registriral politično stranko, prostore pa je v ta namen obdržal kar iste. “Stranka Resnica ni isto kot je (bila) svetniška skupina Zoran za Kranj, ki ji MO Kranj plačuje najemnino v isti stavbi. Še več: stranki MO Kranj ne more in ne sme plačevati nobene najemnine, ker na volitvah 2018 sploh ni sodelovala,” so še opozorili na spletni strani. Ob tem so opozorili tudi na to, da bi bil poskus, da bi davkoplačevalci Kranja plačevali stranko, ki z MO Kranj (politično) nima nobene povezave, lahko pomenil tudi  kaznivo dejanje, povezano s proračunom.

Sara Kovač