Kdo zavaja o nakupu gasilnih letal? Šarčevo ministrstvo ali hrvaški mediji?

Obrambni minister Marjan Šarec ob gasilnem letalu AT- 802F fireboss. Vir: STA in Facebook

V začetku junija smo že pisali, da bodo Hrvati prejeli brezplačna gasilna letala, medtem ko mi zanje drago plačujemo. Slovenija bo za štiri gasilna letala slabših zmogljivosti odštela 23 milijonov evrov, medtem ko bodo imeli Hrvati na voljo zastonj dva zmogljivejša Canadaira. Na ministrstvo za obrambo smo naslovili novinarska vprašanja. Njihovi odgovori odpirajo nova vprašanja, hkrati pa ne odgovarjajo na bistveno – zakaj se je Slovenija odrekla brezplačnim kapacitetam, medtem ko se ostale države niso?

Nakup letal, ki jih bodo koristili tudi Hrvati, bo financirala Evropska unija. Interes za sodelovanje v projektu RescuEU so poleg Hrvaške pokazali še na Portugalskem, v Španiji, Franciji, Italiji in Grčiji. Slovenija za projekt, ki ga vodi slovenski komisar Janez Lenarčič, očitno ni izrazila interesa.

V strateški rezervi EU bo po novem 24 letal in štirje helikopterji. V letošnji požarni sezoni, ki je tik pred vrati, bo v Grčijo, na Portugalsko in v Francijo predhodno premeščenih 450 gasilcev iz 11 držav. Sodelovalo bo tudi 20 slovenskih gasilcev. Operativne stroške gasilske flote, vključno s plačami pilotov in goriva, krije Evropska komisija, Hrvaška pa bo za obratovanje dveh letal prejela 1,8 milijona evrov. Slovenija se je kljub temu rajši odločila za samostojno, toda dražjo pot, letala pa bodo obenem ponujena v skupno floto gasilskih letal. Ob tem se seveda zastavlja vprašanje, zakaj Slovenija ni med državami, ki so izrazile interes za letala in ki jih bodo tudi dobila “brez investiranega evra”, kot je zapisal hrvaški Jutranji list.

Vir: Jutarnji list

Nasprotna zgodba ministrstva
Na ministrstvu za obrambo se branijo, da je bila Slovenija v času ponudbe že v nakupu štirih lahkih letal AirTracot in da EU letala niso brezplačna. Kdo torej zavaja? In če ne zavaja ministrstvo, ali je vzdrževanje Canadairov, ki bodo Hrvatom na voljo, cenejše od kupnine miniaturnih letal, katerih doprinos na terenu bo zanesljivo slabši od zmogljivejših Canadairov.

Doslej naj bi v Slovenijo prispeli dve kupljeni letali.

 

 

Sprašujemo se, kako to, da ministrstvo ni vedelo, da bo komisija zagnala projekt, v katerem se bodo brezplačno delila letala interesentom. Na ministrstvu trdijo, da se je Slovenija odločila za nakup lastne flote, da bi odgovorila na domače potrebe in na pomoč priskočila tudi drugim državam.

Ali pa bomo ponovno ravno mi tisti, ki jih bodo prvem resnejšem izzivu vnovič reševale sosednje države?

Domen Mezeg