Kdo so vidni člani Lebnove stranke – Golobičevega satelita?

Terezija Novak, Gorazd Plevnik, Gregor Erbežnik, Jurij Kočar, Peter Premk, Šiva Rusja, Katarina Babnik, Matej Kalan (Foto: STA, Twiter, Youtube, Posnetek zaslona- Filozofska fakulteta, LLC Consulting, Linkedin)

Nekdanji državni sekretar v Pahorjevi in Cerarjevi vladi in minister v Šarčevi vladi Jure Leben se je odločil za samostojno politično pot. Skupaj s somišljeniki je ustanovil Stranko zelenih dejanj (Z.DEJ). Za podpredsednika stranke so izvolili podjetnika Gregorja Erbežnika, v svet stranke pa so bili izvoljeni Katarina Babnik, Peter Majerle, Rustja Šiva, Luka Korošec, Peter Premk, Gorazd Plevnik, Matej Kalan, Tereza Novak, Jurij Kočar in Damjan Dragman. 

Slovenija je dobila še eno stranko, za katero se govori, da je nov satelit politika iz ozadja Gregorja Golobiča. Svojo srečo bo na naslednjih parlamentarnih volitvah preizkusila Stranka zelenih dejanj, ki po njihovih besedah želi postati sodobna zelena stranka po zgledu nekaterih podobnih strank iz Zahodne Evrope. Boljši poznavalci slovenske politike lahko zatrdijo, da je največja težava nove stranke njihov politični voditelj Jure Leben, “najslabši okoljski minister vseh časov”, kot ga je poimenoval kolumnist Mladine dr. Bernard Nežmah.

O okoljskih spornih projektih, v katerih je sodeloval Leben smo v preteklosti že veliko pisali. Najbolj sporna projekta sta gradnja Magne na zaščiteni kmetijski zemlji v Hočah in okoljsko škodljiva gradnja kanala C0 v Ljubljani. Njegova največja afera je bila afera maketa. Razkrili smo tudi to, da naj bi za Lebnovo stranko stalo poslovno omrežje Boruta Jamnika in “fantov” iz Save. Tokrat pa vam bomo predstavili še druge kadre, ki bodo oblikovali novo stranko na političnem prizorišču.

Podpredsednik stranke nekdanja ljubezen Melanie Trump
Eden osrednjih obrazov bo poleg Lebna tudi Gregor Erbežnik. Da je v slovenski javnosti poznan kot vodja prodaje v M hotelu in po nekdanji veliki ljubezni Melanie Trump, sta razkrila Igor Omerza in Bojan Požar. V politiko pa se je podal še en kader iz Filozofske fakultete. To je Katarina Babnik, predstojnica katedre za psihologijo dela in organizacije na Filozofski fakulteti v Ljubljani.

Leben je poskrbel tudi za dežurni piar. V svet stranke je izvoljena novinarka Žurnala24 Šiva Rusja. Leben kot kaže kopira ideje svojega političnega predhodnika Mira Cerarja iz stranke SMC, katere član je bil pred tem novi predsednik stranke Z.DEJ. Nekdanji predsednik vlade je imel v ožji ekipi frizerja Miča Sojerja, Leben pa stavi na svojega frizerja, Luko Korošca.

Peter Premk se pojavlja kot večinski lastnik podjetja Cobio d.o.o, specializirane trgovine za prodajo ekoloških izdelkov iz kokosa. Upamo le, da Premk ne bo glavni finančni svetovalec stranke. Kratek pogled na njegove bilance kaže, da se njegovo podjetje v zadnjih letih nahaja v rdečih številkah. Podjetje pa dosega bonitetno oceno 5. To pomeni, da struktura virov financiranja kaže na visoko stopnjo neodvisnosti poslovanja od tujih virov financiranja. Premku težavo predstavlja kreditna izpostavljenost podjetja. Ta je zaradi relativne višine terjatev glede na ustvarjene prihodke zelo visoka.

Kot okoljski aktivist se je boril proti ministru Lebnu, sedaj je njegov sopotnik
Med ustanovitelji stranke pa se je pojavil tudi novi zdravnik, ki je začutil, da se lepo poda v politiki. To je zdravnik iz Novega Mesta Gorazd Plevnik. Bodoče apetite po gradbenih poslih je izkazal Matej Kalan, večinski lastnik podjetja Biro Kalan in podjetja Forward, agencija za digitalni marketing. Od maja 2016 do sedaj so iz proračuna prejeli 417.058,87 evrov.

Za politiko nevladnega sektorja se bo žrtvovala Terezija Novak, predsednica Slovenske filantropije. Gre za še enega velikodušnega proračunskega uporabnika, saj so od leta 2003 do sedaj prejeli že več kot 11 milijonov evrov davkoplačevalskega denarja. Na spletu smo tudi našli, da je bila kandidatka stranke DeSUS na zadnjih evropskih volitvah leta 2019.

Eden redkih, ki se je v preteklosti resnično zavzemal za okoljske rešitve je bil dr. Jurij Kočar. Slovenska javnost ga je spoznala, ko je skupaj z moravškim županom Milanom Balažicem opozarjal na sporno okoljsko delovanje podjetja Termit. Ironija ali ne, Kočar se je takrat zavzeto boril proti Lebnu, ki je bil minister za okolje v Šarčevi vladi. Kočar je lani skupaj z Balažicem ustanovil stranko Zelena dežela, a je po letu dni našel že novo sredino. Leben pa je obljubil, da bo borba proti Termitu ena od njegovih osrednjih točk pri prepričevanju slovenskih volivcev.

V svetu stranke bo sedel tudi Damjan Dragman. Le ta se sedaj preživlja kot večinski lastnik podjetja SDK d.o.o. Lastniško ga je prevzel od družbe Danivo. Njen prokurist je bil Damijan Gašperič. Enako kot v primeru Petra Premka je tudi Dragmanovo podjetje ocenjeno z oceno 4 – visoko tveganje. Javno dostopni podatki razkrivajo, da ima podjetje resne težave z blokadami sredstev na svojih računih. Nizka višina letnih prihodkov nakazuje na izpostavljenost subjekta tveganjem zaradi sprememb v njegovem poslovnem okolju.

Zato ob koncu Lebnove ekipe, ki bo sestavljala možganski trust stranke lahko zapišemo, da večina od njih računa na zelo dobro plačane državne službe in posle z državnimi podjetij in institucijami. Sestava nove zelene stranke spominja na originalno zasedbo Cerarjeve SMC, kjer so se predstavljali ljudje podobnih poklicev kot člani Lebnovega sveta stranke. Upali smo, da si bo Leben v ekipo postavil strokovnjake, ki se resnično ukvarjajo z okoljem.

Vendar po kratkem pregledu njihovih biografij lahko opazimo, da se z okoljskimi težavami niso srečevali pogosto. Mogoče so pa doživeli zeleno razodetje kot njihov strankarski šef Jure Leben.

Luka Perš