fbpx

Kdo širi sovraštvo?! Poslanec Levice v Državni zbor prišel z majico s prečrtanim križem! Kaj bi se zgodilo, če bi kdo drug nosil prečrtan polmesec?

Primož Siter (Foto: Nova24TV)

Ponovno smo bili priča razpihovanju sovraštva proti kristjanom s strani vidnega politika. Tokrat je to storil poslanec skrajne Levice Primož Siter, ki se je v Državnem zboru pojavil kar v majici, na kateri ima prečrtan križ in krščanstvo označuje za slabo vero. V zvezi z današnjim incidentom je bil Siter že ovaden in, če bodo organi pregona izjemoma opravili svoje delo, bo žaljivi poslanec dve leti preživel za rešetkami. Ob tem se lahko vprašamo, kakšni bi bili odzivi, če bi imel kateri izmed poslancev na majici prečrtan polmesec z zvezdo?

Skrajna Levica je znana po svojih nestrpnih stališčih do tistih, ki se ne strinjajo z njihovimi totalitarističnimi idejami, a tokrat so presegli vse meje dobrega okusa. Njihov poslanec Primož Siter se je v Državnem zboru pojavil kar z majico, na kateri ima prečrtan križ, zraven pa pripisano ime glasbene skupine Bad religion, kar v prevodu pomeni slaba vera. S tem je imel najverjetneje namen žaliti kristjane.

Kopše Siterja ovadil zaradi razpihovanja sovraštva in nestrpnosti do katoliške vere
Na družbenem omrežju se je na žalitev že odzval Davorin Kopše, ki je zapisal: “Prosim policija, da ta tvit obravnavate kot ovadbo zoper poslanca Levice Primoža Siterja, ki v DZ in preko javnega TV prenosa razpihuje sovraštvo in nestrpnost do katoliške vere, s čimer je globoko prizadel moja verska čustva. Zahtevam obvestilo o vaši odločitvi.”

Bodo organi pregona opravili svoje delo in bo Siter zaradi javnega spodbujanja sovraštva končal v zaporu?
Zraven je pripel tudi 297. člen Kazenskega zakonika, ki govori o javnem spodbujanju sovraštva, nasilja ali nestrpnosti: “Kdor javno spodbuja ali razpihuje sovraštvo, nasilje ali nestrpnost, ki temelji na narodnostni, rasni, verski ali etnični pripadnosti, spolu, barvi kože, poreklu, premoženjskemu stanju, izobrazbi, družbenem položaju, političnem ali drugem prepričanju, invalidnosti, spolni usmerjenosti ali katerikoli drugi osebni okoliščini, in je dejanje storjeno na način, ki lahko ogrozi ali moti javni red in mir, ali z uporabo grožnje, zmerjanja ali žalitev, se kaznuje z zaporom do dveh let.”

Foto: epa

Kakšni bi bili odzivi, če bi imel kateri izmed poslancev na majici prečrtan polmesec z zvezdo
Tako kot v primeru državnega sekretarja na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport Jerneju Štromajerju, ki je pred božičem grobo razžalil kristjane, tudi tokrat ni slišati obsodb Siterjevega ravnanja s strani mainstream medijev in predstavnikov levičarskih strank. Ti najraje podtikajo širjenje t. i. sovražnega govora desnici. Ob tem se lahko vprašamo, kakšni bi bili odzivi, če bi se kateri izmed poslancev na seji Državnega zbora pojavil v majici, na kateri bi imel prečrtan muslimanski polmesec in zvezdo, s čimer bi morda želel opozoriti na nevarnosti islamistične invazije, kot smo ji priča v zadnjih mesecih. Sicer je ta muslimanski simbol lažniv sam po sebi, nemogoče je namreč videti zvezdo pred mesecem!

Rok Krajnc