Kdo so levi ekstremisti, ki na spletnih omrežjih širijo prorusko propagando?

Spoznajte zagrizene levičarje ki širijo prorusko propagando: Igor Mekina, Ciril Brajer, Miha Kordiš. Violeta Tomič in Samo Ferluga. (Foto: sta, Facebook)

V luči nepredvidljivih varnostnih razmer se je smiselno ozreti okoli sebe in vprašati, kdo so pri nas posamezniki, ki zagovarjajo škandalozno ravnanje ruske politike, da vemo, kdo bi Putinu potencialno pomagal iskati “naciste”… Osredotočamo se na uporabnike družbenih omrežij. Gre za nepoboljšljive levičarske skrajneže in malikovalce rdeče zvezde. Nekateri ukrajinske vojake celo razglašajo za “naciste”, s čimer sledijo Putinovi retoriki in besednjaku nekdanjega predsednika ZZB NOB Tita Turnška. Najdejo se tudi ljubitelji alternativnih metod zdravljenja bolezni (z veterinarskimi preparati – ivermektinom) in teorij zarot, ki strašijo pred 3. svetovno vojno. 

Prvi je zagotovo poslanec skrajne Levice Miha Kordiš. V enem svojim nedavnih zapisov je “udrihal” po paktu Nato in branil ruske kršitve mednarodnega prava. Imperializem pa, kot kaže, vidi predvsem na strani Nata in ZDA, medtem ko ga ruske imperialne težnje ne skrbijo. Je tudi eden glavnih podpornikov razoroževanja Slovenije, nepoboljšljiv oboževalec balkanskega krvoloka Josipa Broza Tita in nasprotnik slovenske državnosti. Nedavno je zapisal, da “Dan državnosti ni praznik, ampak obletnica kontrarevolucije”.

Še en zagrizen rusofil pa je Samo Ferluga. Kot razodeva slikovno gradivo na Facebooku, gre za osebo, ki naseda poenostavljenemu, črno-belemu pogledu na svet: zdi se, da boleha za svojevrstno “bipolarno motnjo”, v smislu “levo je dobro in desno je zlo”. Lahko bi rekli, da gre za infantilen (nezrel, otročji) pogled na svet. Njegovo profil prevevajo tipični stereotipi, značilni za gostilniškega specialista za politiko in zgodovino, “napumpanega” s preživetimi idejami iz osnovnošolskih beril za ortodoksne pionirčke. Vse skupaj pa diši po zloveščih teorijah zarote na ravni Iluminatov, zlobnih vesoljcev in ploščate Zemlje.

Skrajni levičar Miha Kordiš kot “golobček miru”: Napadel je Nato in stopil v bran Rusiji. (Foto: Twitter)

Gre tudi za velikega ljubitelja rdeče zvezde in totalitarnih odlikovanj po vzoru severnokorejskih oficirjev. Je zagrizen ljubitelj klavca Tita, Che Guevare, Fidela Castra, Kurdov, 1. maja, ubogih Afričanov, transsekualnosti in pevskega zbora Pinko Tomažič. Po drugi strani pa smrtni sovražnik Janeza Janša in SDS (pričakovano), Franca Kanglerja, Aleša Hojsa, Viktorja Orbana, Zmaga Jelinčiča Plemenitega, domobrancev, Melanie in Donalda Trumpa (ki ga ima očitno za “nacista”), Sebastiana Kurza, Izraela (je velik podpornik Palestine) in Nove24TV (“Nore”).

Rekreativno je teolog: Pravi, da za Jezusa (dobrega pastirja) nismo niti “hišni ljubljenčki”
Ljubiteljsko se ukvarja tudi s svetimi teksti in rad pokomentira citate iz Biblije, ki jih občasno sliši na radiu. Njegove duhovne misli (o dobrem pastirju Jezusu) odstirajo njegove globine, razgaljajo horizonte na nivoju antičnih filozofov: “Zanimiva prispodoba, seveda če se zavedamo, da pastir ne skrbi za ovce, ker bi jih imel rad kot hišne ljubljenčke, ampak v najboljšem primeru, da jih molze, v najslabšem, in ko nimajo več mleka, pa za zakol!” 

ANTIFA Slovenija kot ruski propagandni aparatčik (Foto: posnetek zaslona)

Znana rusofilka je tudi poslanka skrajne Levice Violeta Tomič. Pred zadnjimi evropskimi volitvami je presenetila s svojo izjavo, ko jo je TV voditelj Euronews vprašal, ali bi morala Rusija Krim vrniti Ukrajini. Najprej je molče zmajevala z glavo, zatem pa pomenljivo dejala: “Ne vem, ker je to njihova privatna zadeva. Menim, da bi morali ponoviti referendum.” Tokrat pa je napadla namero slovenske vlade zaradi prepotrebne modernizacije slovenske vojske (zlasti v obličju ruske invazije) in brutalno obračunala z zvezo Nato. Po njenem prepričanju nam prav članstvo v Natu predstavlja varnostno grožnjo. Iz konteksta oziroma s člankom portala javne RTVS, ki ga je ob tem delila, se je očitno postavila na stran agresorja – Vladimirja Putina in Rusije. Mimogrede: Tomičeva slovi tudi kot privrženka alternativnih metod zdravljenja covida-19, denimo z ivermektinom, ki velja tudi za veterinarski preparat …

Pivo Heineken pije zaradi simbola rdeče zvezde
Še en uporabnik družbenih omrežij, ki kronično boleha za rusofilijo, je Ciril Brajer. Kot razodeva njegov Facebookov profil, gre za upokojenega novinarja Nedeljskega dnevnika, sicer pa strastnega podpornika Levice, ki z žaljivimi novoletnimi voščili kot papiga posnema Jerneja Štromajerja iz SD-ja: “Naj vam bo srečno 2020, umazane živali!” Je tudi oboževalec piva Heineken (zlasti zaradi zamaškov s simbolom rdeče zvezde). Je tudi ljubitelj koncertov sovražne pisateljice Svetlane Makarovič “Nosil bom rdečo zvezdo”, Tita, komunistične simbolike, partizanov, Che Guevare, socialistične Jugoslavije, podpornik petkovih politkolesarjev in njihovega maličenja slovenske kulture (podobe Prešernovega spomenika).

Poslanka Levice, kritična do Nata in prizanesljiva do Rusije in Putina. (Foto: posnetek zaslona, Facebook)

Na stran Rusije in proti Natu je stopil tudi obskurni portal Insajder, kjer urednikuje nekdanji novinar Mladine – Igor Mekina. Eno zadnjih objav je izrabil za strašenje pred 3. svetovno vojno, za katerega pa bosta seveda kriva prav Zahod in Nato. Poleg geopolitičnih pogledov z velikoruskim pridihom (pišejo celo, da Putin Ukrajini ponuja mir …) promovirajo še “izbrisane”, napadajo ZDA, Janšo in aktualne ministre itd. Spomnimo še, da je menda žena Mekine –  Svetlana Vasović Mekina, brutalno obračunavala z novinarjem Prava Luko Peršom, ki se je lotil temeljitega razkrivanja problematike sporne izobrazbe vrhovnega sodnika Branka Masleše.

Bere se, kot da je glavni krivec za vojno v Ukrajini Nato in ne Putinova Rusija. (Foto: posnetek zaslona, Facebook)

 

 

 

Rusofil Ciril Brajer (Foto: posnetek zaslona, Twitter)

 

Ultralevičar Ciril Brajer ukrajinske vojake razglaša za “naciste”, Ukrajincem pa privošči ruski obisk. (Foto: posnetek zaslona, Twitter)

 

Rusofil Ivan Kranjc (Foto: posnetek zaslona, Twitter)

Rusofil (Foto: posnetek zaslona, Twitter)

Domen Mezeg