Kdo so ljudje, ki jih zmoti Facebook objava poslanke Eve Irgl o zvišanju pokojnin? Ker jih je opeharil Erjavec?

Poslanka SDS Eva Irgl (Foto: FB)

“Lažeš nam ti kurba drugorazredna misliš smo mi tvoj busanc?”, “Sama gofla lažniva te je, kot vse sdsovce! S tistimi par evri si bo pa upokojenec res upomogel, ti se pa hvališ o povišicah. SRAM NAJ TE BO!”, “620 eur. Da vas ni sram banda lopovska, vsi po vrsti. Si kdaj delala ali samo prekladaš rit po parlamentu. Vsaj tiho bi bila”. To je le nekaj grobo žaljivih komentarjev ob novici poslanke SDS Eve Irgl, da bo najnižja pokojnina za več kot 100 tisoč upokojencev znašala 620 evrov. Tokrat je bila poslanka realno krivično obsojena za dolgoletne težave na področju pokojnin v Sloveniji. Prav leve vlade so v preteklosti uničile zgrajen pokojninski sistem, ko se je iz t.i. tretjega stebra denar namenjal vse drugam, le za izplačevanje pokojnin ne.

Poslanka Slovenske demokratske stranke Eva Irgl je na svojem profilu Facebook delila novico, da bo več kot sto tisoč slovenskih upokojencev prejelo višjo pokojnino. Tako se bo s spremembami zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju zagotovilo, da bo v prihodnje najnižja pokojnina za polno delovno dobo 620 evrov. Zanimivo, da se je s tem pohvalila tudi stranka Levica na zadnjem kongresu. Poslanka največje parlamentarne stranke je objavila podatke o zvišanju pokojnin, ki so skladne z javnofinančnimi zmožnostmi države.

Iz delovanja sedanje vlade naj izpostavimo le nekaj vidnih rezultatov na področju izboljšanja socialnega položaja upokojencev. V času prvega in drugega vala epidemije so bili izplačani solidarnostni dodatki v treh protikoronskih zakonih za upokojence z najnižjimi pokojninami, redna ter izredna uskladitev pokojnin, zviševanje odmernih odstotkov za moške, za letošnje leto planiran letni dodatek za 600 tisoč upokojencev. Ureja se tudi problematika na področju dolgotrajne oskrbe. Le na tem področju je sedanja vlada namenila 10 milijonov evrov več kot prejšnja leva Šarčeva vlada. Razpisanih je dodatnih 1100 mest v domovih za ostarele. Ustanavlja se urad za demografijo in demografski sklad. V lanskem letu se je podelilo za več kot 200 milijonov evrov dodatnih sredstev v primerjavi s Šarčevo vlado.

Nekaj neokusnih in grobo žaljivih komentarjev na račun poslanke SDS Eve Irgl. (Foto: Facebook)

So ljudje jezni, ker jih je za višje pokojnine opeharil Karl Erjavec?
Poslanka SDS Eva Irgl je delila novico v dobri veri, da sporoči še eno pozitivno novico za slovenske upokojence. A se je pod njeno objavo na družbenem omrežju Facebook vsulo morje nekulturnih in grobo žaljivih komentarjev. Tako so nekateri dolgoletno poslanko zmerjali z izrazi kurba, kokoš, ovca in z drugimi žaljivkami na račun Slovenske demokratske stranke. Med kopico komentarjev se je našlo nekaj realistov, ki se zavedajo, da je sedanja vlada še najmanj kriva za dolgoletno slabo stanje na področju pokojnin. Vsi se lahko strinjamo, da je znesek za polno delovno dobo v višini 620 evrov nizek. A zato ne more biti odgovorna sedanja vlada, ki je podedovala katastrofalno zapuščino levih vlad pod vodstvom Alenke Bratušek, Mira Cerarja in Marjana Šarca.

Krivdo za odgovornost za nizke pokojnine bi moral prevzeti nekdanji predsednik stranke DeSUS Karl Viktor Erjavec. Spomnimo, da je leta 2008 je obljubil najnižjo pokojnino v višini 1000 evrov. Kar 12 let so leve vlade položaj upokojencev vztrajno zanemarjale, višjim pokojninam pa niso namenjale veliko pozornosti. Sedanja vlada je upokojensko problematiko vzela zelo resno, zato so tudi poslanci DeSUS (razen Jurija Lepa) raje ostali del vladne koalicije, kot da bi pobegnili skupaj z Erjavcem.

Luka Perš