Kdo so v resnici krivci za zaplet s hrvaškimi varčevalci? To so Kučan, Šinigoj in Slapernik

Milan Kučan (Foto: STA)

“Iz prejetih gradiv ni jasno, kdo in kdaj je sprejel tak sklep in ali so za takšna preoblikovanja izpolnjeni pogoji iz elaborata o upravičenosti ustanovitve LB, d.d..” To so v prvi polovici devetdesetih let prejšnjega stoletja zapisali strokovnjaki takratne Agencije za sanacijo bank in hranilnic. Preoblikovanje tedanje Ljubljanske banke (LB) je namreč ključno za razumevanje tega, kar se dogaja danes, ko gredo hrvaška sodišča z izvršbami nad NLB zaradi prenesenih deviznih vlog iz nekdanje Ljubljanske banke (LB).

Ustavna komisija DZ je včeraj zavrnila predlog SDS in NSi za začetek postopka spremembe ustavnega zakona, s katero bi dodatno zaščitili premoženje NLB pred neveljavnimi pravnomočnimi sodbami hrvaških sodišč. Predsednik SDS Janez Janša je ob tem dejal: “Večina je zavrnila edino pot, s katero bi učinkovito zaščitili davkoplačevalce, namesto tega se bo plenjenje državne banke samo nadaljevalo. Iz informacij, ki smo jih dobili v komisiji, je ogroženost NLB velika, gre za okoli 400 milijonov evrov, posledično pa se lahko poveča tudi na milijardo evrov, ker bo to vplivalo na prodajno ceno NLB.”

A kako je v resnici prišlo do zapleta s hrvaškimi varčevalci, predvsem pa: Kdo je kriv?

Solidarnostna klavzula
Treba je vedeti, da je Slovenija imela ob osamosvojitvi leta 1991 še eno veliko težavo – jugoslovanski dolg so druge republike hotele večinoma naprtiti Sloveniji, zaradi solidarnostne klavzule so na mlado državo pritiskali tuji upniki. Demosova vlada, ki se je ukvarjala predvsem z mednarodnim priznanjem, je na stranski tir potisnila gospodarstvo in bančni sistem, ki so ju obvladovali “rdeči” direktorji in bančniki. Poleg tega so stare komunistične strukture, kjerkoli so mogle, nagajale mladi demokratični vladi. Rezultat je znan – Demosova vlada je padla, z ustanovitvijo NLB in NKBM leta 1994 se je Slovenija začasno izognila finančnemu zlomu, cena je bila za davkoplačevalce zelo visoka, saj je Drnovškova vlada dolg do konca tisočletja potrojila.

Večina se strinja, da bi jo Slovenija boljše odnesla, če nekdanja republiška vlada konec osemdesetih let, ki jo je vodil Dušan Šinigoj, in CK ZKS, ki ga je vodil Milan Kučan, ne bi na vsak način želeli Beogradu dokazati, da Slovenija ostaja zvesta Jugoslaviji. To je bila tudi intimna Kučanova želja, kar je sam priznal. Zato so pred četrt stoletja sprejemali nekatere odločitve, katerih posledice Slovenci čutimo še danes; spor s sosednjo Hrvaško zaradi deviznih vlog hrvaških varčevalcev. Tudi tega utegnemo danes davkoplačevalci drago plačati, saj je Cerarjeva vlada dopustila, da hrvaška sodišča z izvršbami že od leta 2015 plenijo premoženje NLB.

Šinigojeva vlada
Kakorkoli, medtem ko so se nove politične stranke, ki so večinoma nastale leta 1989, v koaliciji Demos pripravljale na prve demokratične volitve (1990), je tedanja oblast še naprej delala škodo Sloveniji, rdeči direktorji velikih sistemov (Tam, Metalna, Iskra, Adria Airways, Emona in drugi) pa so na podlagi političnih direktiv bankam zaradi zagotavljanja socialnega miru dobivali visoka posojila, hkrati pa ustanavljali v tujini podjetja, prek katerih so matična izčrpavala.

Najprej je Šinigojeva vlada leta 1988, čeprav ji tega sploh ne bi bilo treba, sprejela tako imenovano zvezno solidarnostno klavzulo, ki določa, da jugoslovanske dolgove odplačuje tista republika oziroma banka, ki jih zmore. V tistem času je bila to samo Ljubljanska banka, ki je tako prevzela poroštvo, čeprav je republiška centralna banka Srbije že takrat prenesla več sto milijonov ameriških dolarjev na Ciper. Zaradi te solidarnostne klavzule je imela Slovenija po osamosvojitvi velike težave, saj je konzorcij tujih bank zahteval 1,2 milijarde ameriških dolarjev, kolikor je znašal tako imenovani nealociran jugoslovanski dolg. Kasneje se je izkazalo, da mlada država večino dolguje pravzaprav Srbom, ki so s ciprskim denarjem poceni kupovali jugoslovanske dolgove (za en dolar dolga so plačali 20 centov), po preoblikovanju LB in KBM v NLB in NKBM na podlagi ustavnega zakona leta 1994 pa se je zadeva reševala prek sporazuma o nasledstvu in neposredno s tujimi bankami.

Sporno preoblikovanje LB
Ustavni zakon, s katerim sta NLB in NKBM pustili dolgove in obveznosti na ramenih starih LB in KBM, je bil pomemben tudi zaradi hrvaških in bosanskih varčevalcev, ki so zahtevali izplačilo zamrznjenih deviznih vlog (nekaj manj kot 150 milijonov evrov). Toda tudi v to godljo sta Slovenijo spravila CK ZKS in republiški izvršni svet. Kot je razvidno iz arhivskih dokumentov NLB, se je zamisel o preoblikovanju dotedanjih temeljnih bank v podružnice Ljubljanske banke ali v podružnice posameznih hčera LB prvič pojavila 2. oktobra 1989 v predlogu prilagajanja sistema LB (takrat še LB-Združene banke) novi bančni zakonodaji. Gradivo za preoblikovanje so pripravili bančni strokovnjaki, ki so predvideli, da bo LB – banka Zagreb samostojna banka, hčer LB.

Toda prišel je 22. november, ko se v zapisniku 37. seje poslovodnega odbora LB ZB (vodenje LB je leta 1989 prevzel Anton Slapernik, ki je veljal za varovanca Janeza Zemljariča) in v elaboratu o upravičenosti ustanovitve Ljubljanske banke kot delniške družbe, prejšnja osnovna banka LB Zagreb nenadoma pojavi kot filiala. Strokovnjaki Agencije za sanacijo bank in hranilnic so nekaj let kasneje zapisali, da iz “prejetih gradiv ni jasno, kdo in kdaj je sprejel tak sklep in ali so za takšna preoblikovanja izpolnjeni pogoji iz elaborata o upravičenosti ustanovitve LB, d.d..” Neuradno pa se je govorilo, da je bil tak sklep sprejet na CK ZKS in republiški vladi.

Eden od krivcev: Anton Slapernik
LB se je kot delniška družba organizirala na ustanovnem zboru 19. decembra 1989, vpis v register pa je bil opravljen 29. decembra. Določeno je bilo, da nastopa GF Zagreb v imenu in za račun LB, medtem ko sklep o organizaciji banke predvidel zastopanje v svojem imenu in za račun LB, kar se je kasneje izkazalo za slabo, predvsem zaradi . Sicer je bilo takrat v elaboratu še zapisano: “Program preoblikovanja sistema Ljubljanske banke in Ljubljanske banke – Združene banke je rezultat dela in pogledov celotne vodilne ekipe Ljubljanske banke – Združene banke, ki jo je vodil Anton Slapernik.” Za izvedbo priključitve sta odgovarjala Stane Valant, ki je kasneje postal certifikatski mogotec in Julija Barlič.

Po sprejemu ustavnega zakona leta 1994 je Slovenija sporočila tzujim upnikom, na NLB za dolgove nekdanje Jugoslavije ne odgovarja, enako je veljalo za vloge hrvaških varčevalcev. Oboje po postalo stvar pogajanj o nasledstvu. Leta 2001 je na Dunaju sledil sporazum o nasledstvu, leta 2013 je bil s Hrvaško v Mokricah podpisan memorandum (podpisala sta ga tedanja predsednika vlad Janez Janša in Zoran Milanović), s katerim je Hrvaška priznala, da gre pri vlogah hrvaških varčevalcev za nasledstveno vprašanje. Kljub temu sosedje niso ustavili postopkov pred sodiščem, kar je leta 2015 pripeljalo do tega, na je NLB plačala nekaj tisoč evrov iz naslova prenesenih deviznih vlog. To je na nedavni seji komisije za nadzor javnih financ potrdil Blaž Brodnjak, predsednik uprave NLB, in opozoril, da je o tem obvestil celoten koalicijski vrh, obveščeni so bili tudi vodje koalicijskih poslanskih skupin.

Veleizdaja Mira Cerarja
Vlada Mira Cerarja ni ukrepala, čeprav državna NLB ni imela nobene pravne podlage za izplačilo zneska, ki ji ga je naložilo hrvaško sodišče. V zadnjih mesecih je tako NLB plačala še dvakrat – enkrat 1,4 milijona, enkrat pa 0,6 milijona evrov z obrestmi. Tik pred izvršbo je še 25 milijonov evrov. Da bi zavarovali premoženje NLB, ki naj bi bilo na Hrvaškem vredno več sto milijonov evrov, sta SDS in NSi pripravili predlog za zaščito slovenskega premoženja. Ravnanje Cerarjeve vlade pa kaže na to, da si je koalicija prizadevala, da NLB ne bi prodali.

Skupno sicer proti NLB in LB poteka še 15 tožb, ki jih v imenu in za račun hrvaške vlade vodita Zagrebačka banka in Privredna banka Zagreb, hčerinskih družb sistemov UniCredit in SaoPaolo Intese. Tožbeni zahtevki obeh bank znašajo 172,2 milijona evrov, skupaj z obrestmi pa okoli 350 milijonov evrov.

Poudariti je treba, da je glede neprenesenih deviznih vlogah leta 2014 odločilo Evropsko sodišče za človekove pravice v zadevi Ališić. Ta sodba ne posega v prenesene devizne vloge. 147. odstavek sodbe nedvoumno določa, da so te izključene iz sheme poplačil v zadevi Ališić.

Demokracija

 • Walt

  Končno smo odprli prava vprašanja. Kdo je konec osemdesetih let odločil, da LB Zagreb postane filiala. Kdo je odločil, da ne bomo poplačali varčevalcev in s tem onemogočil izterjavo kreditov do hrvaških podjetij? Iste sile so sprovocirale tudi državni by-pass (NLB in NKBM z ustavnim zakonom – kriminalka) in svojo napako skušale skriti preko odločitve Badinterjeve komisije o nasledstvu. S spremembo ustavnega zakona o zaščiti NLB, bomo danes samo legitimirali pretekle odločitve. Dolg do varčevalcev bo potrebno plačati, poiskati pa moramo krivca za to godljo in mu preprečiti, da bi še kdaj upravljal z državnim premoženjem.

  • ivan šantl

   Če bi (N)LB poplačala hrvaške varčevalce (privatne lastnike) bi ta lahko postala ena najmočnejših bank v celotni JZ Evropi.Poplačilo bi se do danes povrnilo najmanj 20x.V tistih turbulentnih časih so mnogi HR varčevalci bili pripravljeni sprejeti tudi polovični znesek privarčevanih DM.Vendar je bil večvrednostni slovenski kompleks premočan.In danes imamo kar imamo.Sta pa obe HR banki,Zagrebška in Privredna v Italijanskih rokah na kar prodajalci megle pozabljajo.

   • sprehajalec

    Sicer me boli koko za mafijsko-“našo” Banko, ampak že od vsega začetka je bilo zahtevano, da se v problematiko vključi tako aktiva, kot tudi pasiva Zagrebške LB. Pasiva obveznosti do Varčevalcev (mimogrede, devize so šle v beograd, nazaj so se pa dobili dinarji, ki so kopneli, kot pomladni sneg). Aktiva pa naložbe te banke do Hrvaških podjetij oziroma po domače krediti.Ki pa so skopneli, z verigami stečajev. Tudi se je vključila hrvaška država, ki je prepovedala banki sodelovati v stečajnih postopkih kot upnik.

    ostale so torej samo obveznosti do deviznih varčevalcev.

 • Miro

  kučan je kriv za vse : za Jajotove izgubljene volitve, za begunce, za bančno luknjo….

  • učko

   Jap, Kučan je zadnji fašistično-komunistični zombi v EU !!!!!

  • sloustava

   Resnica boli, vem! JA, Kucan in udbomafijska garnitura je kriva za to, da vecina Slovencev zre travo! Odlicno je ta aksiom vceraj opisal g. Stih, ko je govoril o Kucanu in Jankovicu! Zato, Miro, bodi vsaj toliko pameten, da zgines iz tega portala in se skrijes . Sam pred sabo se ne mores, to vem, a vseeno, lizi si rane na samem, saj resnica hudo boli!

 • učko

  Je pa Kučan zrihtal Slavenu Letici, da mu je NLB vrnila denar. Slaven Letica je to takrat izrabil (zlorabil) v propagandne namene. Naši desnuharski butli pa tega niso znali.

 • SmashFascism

  Banda, komunistična.

 • Anton

  skratka levaki so zafural Slovensko gospodarstvo, volilci kaj vam ni jasno???, levaki niso sposobni upravljati z državnim premoženjem, ubraniti varnost , suverenost države,, dejstvo je da so levaki internacionalisti, katerim je mar za vas volilce, njim ste po godu zgolj na dan ko jim poklonite svoj glas, petelin ne bo zakikirikal niti 3krat, napreden vas levaki ne izdajo. Njih so zgolj besede, laži. To je oz so dejstva, katere potrjujejo oz dokazujejo številne predhodnje informacije (beri vse leve vlade, vključno z odhajajočo vlado Miro Cmerarja).Še nekrat sposobnost levakov je zgolj kraja, laž in potvarjanje dejstev, gospodarstvo jim je tuje.

  sarkazem press

 • montyamp

  Hrvati imajo prave raziskovalne novinarje .
  https://www.youtube.com/watch?v=TSFfq2J7xVg

 • montyamp

  Pizdarijam žveplenega murglosrbsko halbmadžarskega prekmurskega pritlikavca al kurćone , ne konca ne kraja .

  • Steiermark

   Pomlad je v polnem razmahu, tudi letos, zato dosledno opravimo pomladansko čiščenje in se rešimo te podganje navlake okranclane z rdečo jugozvezdo, iztrebimo vse to golazen, ki nam tudi po 1991 otežuje in uničuje življenje v naši domovini, v Sloveniji ter nam ne dovoli svobodnega dihanja , za kar smo se borili in si priborili, kljub njihovemu nasprotovanju…..

  • Frank Novak

   Slabici ki iz sebe niso naredili nic vedno krivijo nekoga drugega.
   Zakaj pa nisi sel v ZDA? Tako kot jaz in se izkazal v kapitalizmu?
   Si bil prelen, preneumen, te je bilo strah sprememb, ali vse nasteto?

 • montyamp

  To je udbovska ljubezen , narod pa naj crkne .
  Žveplenega a la Mussolini , za noge navzgor .

  • Steiermark

   glavo navzdol, zraven pa še njegove “prostitutke” ….

   • primsek

    nemčurje pa v jarke v teznem, tam je še nekaj prostora ob kvizlingih in tistih, ki se niso predali pri Topolščici pod Lehrovim poveljstvom. Čita Štrovs prva /ČT I./

    • Steiermark

     takšne jugosrbjance, kot si ti, bomo opremili z enosmerno vozovnico, za na balkan, od koder ste prišli, tja se vrnete…. zraven pa še dobite kakšnega dvakrat zapečenega, da bo dovolj zabave, po titovo —– pa vazelino si nabavi!

 • althar

  Je kdo od partijske bande pričakoval kaj drugega kot izdajstvo?

  • primsek

   janša je bil partijec, tanko grims brezigar zorn -vsi komunajzarji,najbolj zagreti, zato tudi vsi sekretarji in politkomisarji vjajcehodnih ceremonij
   edino, kar se je spremenilo, danes pere denar italijanske mafije Hauc, SDS

   • Peter

    A res, a Janša je bil partijec?
    Madona, zdaj si me pa res presenetil, prvič to slišim, no.

   • antimur

    Ne serji govedo zaostalo, napiši raje kaj je zločinec Kučan naredil dobrega za Slovenijo in Slovence, ne mislim za slovenske državljane, ampak Slovence, predvsem domoljubne. Kam smo prišli, da je za te levefašiste domoljubje nekaj najbolj osovraženega. To boste še drago plačali, o tem ni dvoma.

   • Mojca pokraculja

    Ja in kaj je narobe s tem? A hočeš povedat, da ni več partije, da ste vi tam na oni strani demokrati, ki se borite proti partiji in partijcem!!
    Ali morda hočeš povedati da je JJ vaš, tko kot kučan,bivši partijec in vsa ostala mafijska bagra ?

   • Janez

    Joj Primsek,kako bo to enkrat BOLELO.

 • Antonius

  Ni, da ni?! Pod vsakim pokrovom, kjer skrivajo kakšen kriminal je vpletena Kučanova linija.
  Kučanova najintimnejša opcija nikoli ni bila samostojna država Slovenija. Zato ves čas neutrudno dela na tem, da jo njegovi partiji zvesti kleptomani s krajo uničujejo in kradejo.
  Volite SDS, da končno tem barabam *očiščeno* sodišče stopi na *lepljive* prste.

 • xtc

  Dejstvo je,d je Kučanova klika delala načrtno in uničevala Slovenijo,saj je računala na novo pot v Yugo,takoj,ko Srbi opravijo s Hrčki,a so le ti zje*** Srbe in zadeva se je sesula.

 • antimur

  Kjer ima svoje parklje zraven zamrznjeni komunajzerski zločinec Kučan, smrdi do neba. Za njim capljajo samo Turnškovi usranci, Meščevi zadrogiranci, golazni kot so v SD, Desus, SMC, LGBT drhal, ter čefurska jugokomunajzerska drhal. Torej prava paleta izdajalcev in antislovencev, pravi originalni zombiji. Poštenih in domoljubnih Slovencev, ki polnijo proračun, iz katerega ta banda nekontrolirano ropa, ni med to opotekajočo golaznijo.

  • caci

   a ni podpisal Janša sporazum z Milanovičem v Mokricah?, zakaj se pa sedaj sprenavedate ?

 • Mojca pokraculja

  Iz članka predvsem ni razvidno, da plenijo NLB ZAGREB!!!!
  Povezava med NLB Ljubljana in NLB ZAGREB je ključna, ker gre za bypass plenjenje. Nobeno hrvasko sodisce ne more izvajat izvrsbe direktno v Ljubljanski Nlb!!!
  Kdaj in Kdo je ustanovil NLB ZAGREB. Kakšen je njen status? Je samostojna banka? Ce ni, zakaj ni?
  To naj se razišče in bo vse jasno! Ma kaj razisce, takoj v pripor vse, ki so pri tem sodelovali.

  • šmentanamuha

   Bravo Mojca, tvoje pripombe so zelo smiselne. Upam, da bodo “ta pravi” to prebrali.

   • Mojca pokraculja

    “Ta pravih” ni. Še nisi to ugotovila ?
    Mene “skrbi” predvsem to, kako nam lažejo, skrivajo, prikrivajo,zavajajo. Še bolj pa dejstvo, da niti tisti, ki to razkrinkavajo, se pravi SDS in JJ, ne pridejo pred ljudi z jasnimi dejstvi. Nimamo kaj ščitit “slovenije” z ustavnim zakonom, ker s tem podaljšujemo obstoj mafijske bande in NLB.
    Kot je zapisal komentator dob nekaj dni nazaj, sesuti NLB v prah tako kot Bastiljo.

 • mona lisa

  To je vse res in ti bi morali odgovarjat za zločin pa očitno ne bdo ker smo v Sloveniji.

 • MižekFiga

  Kdaj bo tov. ddr. Milan Kučan dobil obvestilo, da je v Sloveniji “Persona non grata”, seveda kazensko odgovoirna za vse svoje veleizdaje !!!

  • Frank Novak

   Kdaj bos ti zacel delat ?

 • šmentanamuha

  Don Milan pa se nam samo sladko smeji: levakom zato, ker vidi kaki butli so, ta desnim, ker mu nič ne morejo. Torej volivci, beseda je naša.

  • Mojca pokraculja

   Enmau si pobrkala levo in desno. Butli so desni, levi mu pa nič ne morejo !

   • SmashFascism

    ..pobrkala si prav ti, buča.

    • Mojca pokraculja

     Pravzaprav velja kar oboje. Don se lahko sladko smeji vsem v obraz, ker mu nihče nič ne more ne levi ne desni ne od zgoraj ne odspodaj. Samo mafije se mora čuvat.

 • milanček

  a je ta komunistična golazen še pri življenju, naj že crkne, uničevalec slovenskega naroda!

 • črnaovca

  Zgodba z NLB je nekaj podobnega kot zgodba izbrisanih nihče ni kriv nihče nič ne ve narod pa plačuje. Končno je imal DEMOS absolutno oblast in bi lahko ukrepal. Tole je malo čudno kajti l 89. se nikomur še sanjalo ni kaj bo l. 91 in kakšno bo nadaljevanje. Končno bi lahko takrat z denarjem od orožja z levo roko poplačali tisto malo dolgov seveda bi bilo manj denarja v žepih posameznikov katerih interes je bil obogatiti se ne pa interes države in državljanov katere so lepo nategnili.

 • Osti jarej

  …v mafijastanu ste gluhi (glupi),slepi in sprani….politikanti so vam sprali možgane do “stanja ovce”…..ne,ne gre za vas,nas,one….zgolj za omenjene politikante gre in oblast,ter privilegije,ki so sijih dobesedno načarali ..če je bilo treba tudi z zakoni,ki veljajo zgolj zanje in ostalo mafijo…raja pa vse plača

 • kokobily
 • hle

  Dejstvo je da je bil ta denar pokraden navadnim ljudem ki so svoje prihranke zaupali LB in to ali gre za Hrvate ali koga drugega ne bi smelo igrati vloge Hrvaška država pa to dejstvo že več kot četrt stoletja spretno izkorišča v škodo Slovenije ki je že do danes zagotovo že presegla desetkratnik sporne vsote

 • mona lisa

  Kučan je kriv za marsikatero sranje. Žal še vedno steguje lovke, dela sranje in živi kot kralj na račun državljanov.