fbpx

Mojca Pašek Šetinc ne prenese drugačnega mnenja in postane agresivna

Foto: STA

“To, da novinarji in njihovi sodelavci protestirajo na takšen način, da vdrejo v studio in se postavijo v studio, ni profesionalno in ni zavzemanje za neodvisno RTVS. To je prepovedano! Gre za kršitev osnovnih standardov! In če bi imeli resen namen, bi protestirali že pred 30 leti, ali kdaj bi, gospa Mojca Pašek Šetinc?!” je Golobovo novinarko izzval TV voditelj Boris Tomašič. 

V tokratni oddaji Kdo vam laže?, je njen voditelj Boris Tomašič uvodoma spregovoril o RTVS oziroma o tem, kako je videti “depolitizacija” te javne ustanove, in o tem, kakšno je v resnici dojemanje Gibanja Svoboda in Roberta Goloba “v personalizaciji Mojce Pašek Šetinc. Tomašič je spomnil, da je slednja nastopila v oddaji nacionalne RTV in pokazala, kakšen je odnos nove oblasti do javnega servisa, “predvsem sedaj, ker imamo “svobodo”.” Pašek Šetinčeva: “Tudi sama sem bila tukaj profesionalno novinarka 25 let. Vem, kaj pomeni vpliv politike in konkretnih političnih strank, konkretnih političnih akterjev na delovanje te hiše. To spremljamo praktično zadnjih 30 let in več, ne samo zadnji dve leti”. Tomašič: “Mojca Pašek Šetinc se je nekoliko zadrževala in poskušala biti profesionalna, čeprav bi težko rekel, da je bila kot novinarka profesionalna, razen tega, da je bila plačana za to, kar je počela.” 

Tomašič je spomnil, kako je nastopala in kako navijaške prispevke je ustvarjala. Spomnil je še, da se je že leta 2021 dogovarjala s stranko SD, da bi kandidirala na njihovi listi ter se hkrati prodajala za neodvisno novinarko. Zatem se je dogovorila z Gibanjem Svoboda, da bo kandidirala pri njih in naredila vsaj še en prispevek, ko je že bila dogovorjena, da bo kandidirala v politiki. Poudaril je, da v smislu objektivnosti, uravnoteženosti itd. zagotovo ne moremo govoriti o Pašek Šetinčevi kot o “neodvisni” novinarki. “Ona je zadnja, ki bi lahko to komentirala oziroma lahko komentira, ni pa verodostojna,” je bil jasen Tomašič. Še pomembneje pa se mu zdi njeno priznanje, da nista problem zadnji dve leti, ampak da je problem kar 30 let. Ugotovila je, da se je toliko časa dogajalo politiziranje in zlorabljanje javne RTVS, problem pa zanjo obstaja zgolj sedaj.

“To pa je malce čudno. Zakaj novinarji niso protestirali prej, ko jo je leva politika obvladovala 28 let?” Poudaril je še, da se je šele pred enim (ne dvema!) letoma zamenjal programski svet, sedaj pa majhna klika novinarjev naenkrat vdira v studie in zaganja paniko. Tomašič pa je v nadaljevanju predpostavil, da je Pašek Šetinčeva dejansko verodostojna, dosledna itd., in da ne spreminja svojih stališč glede na trenutne potrebe. V nadaljevanju smo lahko videli še en izsek oddaje RTVS, v katerem Golobova novinarka zagovarja stališče, da je “vendarle treba poskusiti, da se iz nekega nadzornega organa, kot je spremenjen svet, brutalno-radikalno izrine politične stranke, ki so vsaj v zadnjih dveh letih zadeve pripeljale tako daleč, da je stvar neobvladljiva.” Pašek Šetinčeva je tako po potrebi spremenila svoje mnenje – najprej je bilo zadnjo problematičnih vseh 30 let, sedaj pa samo zadnji dve leti (oziroma celo eno samo leto).

Če želi biti Golobova novinarka verodostojna, potem naj bo konsistentna v izjavah
V resnici je za politično navijaško Pašek Šetinčevo problem zgolj zadnje leto, zato ker ga ne obvladuje njej ljuba politična opcija, za katero je delala ves ta čas. “Lahko analiziramo vse vaše prispevke in bomo ugotovili, kako močno so nagnjeni v levo. In kako močno ne marate, če ne celo sovražite Janeza Janšo. In to je treba povedati. Dokaz, da imate dvojna merila in da niste dosledni, pa sta ti dve izjavi “o 30 let in dveh letih …”, saj je bil nekdanji predsednik Zveze komunistov Janez Kocjančič predsednik programskega sveta. Jernej Pikalo (Socialni demokrati) je bil predsednik programskega sveta.” In potem je problem, ker v programskem svetu naenkrat ni nobenega politika, zato nameravajo spremeniti 17 let star zakon. Tomašič meni, da je predpogoj za verodostojnost konsistentnost. Tomašič je še opozoril, da je bila Pašek Šetinčeva v oddaji zelo napadalna in agresivna. Sogovorcem je skakala v besedo in si jo prisvajala.

Boris Tomašič je znova povabil na veliko vseslovensko srečanje, ki bo to soboto pri Tavčarjevem dvorcu. (Foto: Nova24TV)

V še enem izseku oddaje na RTVS pa smo lahko slišali komentar Pašek Šetinčeve, povezan z novinarji, ki so vpadli v studio in protestirali za “profesionalno RTVS”. Prepričana je, da zakon, ki ga uvaja vlada Roberta Goloba, prinaša javno, profesionalno RTVS. Tomašič: “To, da novinarji in njihovi sodelavci protestirajo na takšen način, da vdrejo v studio in se postavijo v studio … Ni profesionalno in ni zavzemanje za neodvisno RTVS. To je prepovedano! Gre za kršitev osnovnih standardov! In če bi imeli resen namen, bi protestirali že pred 30 leti ali kdaj bi, gospa Mojca Pašek Šetinc?!” Zakon, ki ga predlagajo Golobovi, je zelo podoben zakonu izpred leta 2005, ki je omogočil, da je bil Kocjančič predsednik programskega sveta. In politika vsekakor ima vpliv na programski svet, le potrebno ga je uravnotežiti. Politiki so namreč predstavniki ljudstva in zagovarjajo to, kar si ljudje želijo.

Obstaja 27 tisoč NVO-jev, na čuden način pa so jih izbrali zgolj enajst, vendar ne največje – RKC!
“Ne pa sedaj skozi enajst nevladnih organizacij, ki ste si jih izmislili vi sami, spravit notri politiko!” je bil jasen Tomašič. V Sloveniji imamo več kot 27 tisoč NVO-jev, med njimi pa je največja prav Rimokatoliška cerkev, a je ni med izbranimi. Tudi gasilcev ali lovcev, teh ogromnih organizacij, ni med njimi itd. So pa same prolevičarske aktivistične organizacije! Tomašič se sprašuje, po kakšnem ključu so jih Golobovi izbrali zgolj enajst. Prav zato se mu zdi ključna oddaja podpisa za referendum in zavrnitev škodljivega zakona na referendumu, ker prav davkoplačevalci financiramo ta javni zavod. Potem pa se lahko premišljeno sprejme nov zakon, če je to potrebno. “Ne pa na horuk, na juriš, spreminjati zakon!” Po nujnem postopku se skuša spremeniti zakon, ker na vrhu RTVS niso “njihovi”.

Tomašič (Foto: Nova24TV)

V nadaljevanju pa je Tomašič pokazal izsek oddaje, v katerem je Pašek Šetinčeva tako novinarju Igorju Pirkoviču kot poslanki SDS-a Alenki Jeraj očitala, “kaj so naredili z javnim servisom” ter izpostavila komentar predsedniške kandidatke. Očitala je tudi zakon iz leta 2005, avtorstva Branka Grimsa, in da je SDS prevzela vse vodstvene položaje RTVS. Tomašič: “Vi ste smešni, gospa. Leta 2005 je bil sprejet zakon, izpod peresa Branka Grimsa, torej pred 17-imi leti. Takrat je bil ta zakon super, ker ste vi obvladovali RTVS. Bilo je nekaj pripomb, ampak nobenih resnih poskusov, nobenih protestov v smislu, kako politika vpliva na RTVS. Zdaj pa sta Alenka Jeraj in Igor Pirkovič povzročila, da je v zadnjem letu, “ne vem kakšna” katastrofa. Kaj se je pa zgodilo? Direktor je postal Uroš Urbanija, človek, ki ima vse strokovne kompetence, ki nikoli ni bil politik, in ni več Studia City.”

Pašek Šetinčeva ne prenese nasprotnega mnenja, saj postane agresivna!
“To pa je katastrofa! Zakon je nastal pred 17 leti, problem pa je zadnje leto! In sedaj ga je potrebno na vrat na nos spreminjati. Zakaj? Ker vam ni všeč sestava programskega sveta in je po tem zakonu ne morete spreminjati, kar pomeni, da aktualna politika ne more vplivati na sestavo programskega sveta, kar je dobro!” je bil še kritičen Tomašič, ki je še poudaril, da je potrebno počakati, da se ljudem mandat izteče. Iz oddaje na RTVS pa je bilo mogoče razbrati tudi to, da Pašek Šetinčeva ne zmore prisluhniti drugačnim mnenjem in da je sogovorcem neprenehoma skakala v besedo. To je tista nova “demokracija” in “svoboda”, to je ta nov zakon o javni RTVS. S tem, da je bil vdor v studio RTV neprimeren, pa je v oddaji soglašal tudi Tom Zalaznik, predsednik Sindikata delavcev radiodifuzije Slovenije. RTVS novinarji pa imajo, kot kaže, neko posebno težo, ker naknadno postajajo poslanci levih političnih opcij, nekakšne privilegirane svete krave. 

Domen Mezeg