Kdo vas je prepričal? Predstavniki strank na predvolilnem soočenju o Janševem obisku, višanju plač, pa o cenah naftnih derivatov

Foto: Printscreen

“Pogumni ljudje smo vsi tudi malo nori. Dejstvo je, da bodo zgodovinski učbeniki čez deset let to sliko objavili in jo imeli kot primer hrabrega dejanja,” je v tokratnem predvolilnem soočenju Slovenija izbira glede obiska premierja Janeza Janše dejal gospodarski minister Zdravko Počivalšek. Poslanec SDS Marko Pogačnik je v luči tega poudaril, da bi morala biti ta poteza v vzor ostalim voditeljem, Slovenija pa mora nadaljevati z proaktivno zunanjo politiko. “Slovenija se je v zadnjih dveh letih vrnila na diplomatski zemljevid sveta,” je bil jasen. 

Tokratno predvolilno soočenje Slovenija izbira, ki so se ga udeležili gospodarski minister in predsednik stranke Konkretno Zdravko Počivalšek, poslanec SDS Marko Pogačnik, predsednik strokovnega sveta za gospodarstvo v SD Sandi Češko, poslanec SAB Marko Bandelli, minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec in predsednik stranke SNS Zmago Jelinčič Plemeniti, je bilo namenjeno področju gospodarstva in mnogim drugim aktualnim temam.

Minister Počivalšek je glede obiska Janše v Kijevu izpostavil prepričanje, da so pogumni ljudje tudi malo nori. “Ljudje iz Kijeva in tudi pogumni novinarji z vlakom v eno smer, Janez Janša z vlakom v nasprotno smer v Kijev. Dejstvo je, da bodo zgodovinski učbeniki čez deset let to sliko objavili in jo imeli kot primer hrabrega dejanja.” Ob tem je dodal, da je sodeč po odzivih jasno, da smo se Slovenci tudi tukaj, tako kot pri vsaki stvari, razdelili na leve in desne.  “Te, ki kritizirajo to, bi vprašal, kako bi se mi bolj hrabro počutili, če bi nas leta 1991 med našo vojno obiskal kakšen pomemben evropski voditelj?”

Foto: Nova24TV

Minister Vrtovec je pojasnil, da je bila ocena takšna, da se obisk pripravi v tajnosti. “Ta trenutek živimo v zelo zahtevnih časih, ki terjajo pogumne in odločne odločitve. Ministri Nove Slovenije že vse od izbruha te ukrajinske krize smo dokazali, da zmoremo sprejemati pogumne in odločne odločitve.” Poudaril je, da je Slovenija solidarna z Ukrajino, daje se ji upanje v evropsko perspektivo. “Smo solidarni, pošiljamo vojaško opremo, medicinsko opremo. Beguncem iz Ukrajine smo omogočili brezplačni prevoz v javnem potniškem prometu, oprostitev plačila cestnine na slovenskem avtocestnem križu. Slovenija je s tovrstnimi pogumnimi odločitvami postala pomembni geopolitični igralec,” je prepričan.

Foto: TW

Obisk premierja Janše v Ukrajini je po besedah Marka Pogačnika zgodovinski. Slovenija se je namreč v zadnjih dveh letih vrnila na diplomatski zemljevid sveta. “Prepričan sem, da bi morala biti včerajšnja poteza vzor ostalim voditeljem, Slovenija pa mora nadaljevati z proaktivno zunanjo politiko. Takšno kot jo izvaja vlada Janeza Janše v obdobju zadnjih dveh let.” Zmago Jelinčič iz SNS je obisk ocenil kot preuranjen in dodal: Vsa čast Janši, da je šel v Ukrajino, vendar mislim, da je to varnostno vprašanje, ki se tiče Slovenije. Kaj, če se premierju kaj zgodi, to lahko privede do politične krize Slovenije.”

Obisk v Ukrajini v SD zlorabili za notranjepolitične namene
Češko se s stališčem Počivalška, Vrtovca in Pogačnika očitno ne strinja, dejal je namreč, da je vprašanje, koliko je bilo to sploh koristno za situacijo v Ukrajini. Zatrdil je, da je prebral komentarje Finacial Timesa, Wall Street Journala in da ni zasledil nič posebnega. “Pozitivno je, da damo podporo, je pa vprašanje prioritet, kam usmerimo našo energijo, naše resurse, kdo je najbolj potreben pomoči.” To so po njegovih besedah begunci in to je področje, kjer lahko po njegovo naredimo največ premikov. “Mogoče bi bil bolj koristen obisk v Budimpešti, kjer bi Janša svojega mentorja prepričal, da bi bil malo bolj aktiven tudi v tej vojni situaciji, ki se dogaja v Ukrajini. Pa nekako ne slišimo ničesar,” je še dodal kot tipičen Socialni demokrat, ki je temo zlorabil v notranjepolitične namene.

Njegova izjava kaže, da očitno ni bil pretirano pozoren pri branju naslovnice Wall Street Journala. Če v Financial Timesu ni bilo pretiranega odmeva to ne čudi toliko, saj gre za časopis, ki se ukvarja z ekonomijo. Dejstvo je, da so se vsi večji mediji kot so CNN in BBC pozitivno odzvali na obisk. Povsem neprimerno je, da je v celotno zadevo vmešal Orbana, saj Madžarska sprejema begunce z odprtimi rokami, pomaga s humanitarno pomočjo. Razkrinkana je bila sicer že v preteklosti laž SD, da Orban ne dovoli prevoza orožja preko Madžarske. Ne dovoli ga namreč, če je dogovor bilateralen, če je to usklajeno z Natom in EU pa ga.

Foto: Nova24TV

Poslanec Marko Bandelli je izrazil prepričanje, da je neodgovorno, da se je Janša samovoljno odločil glede obiska. “To mi obsojamo. Ni obvestil ne Evropski svet, ne Komisijo, Nato. Mediji so izvedeli dan prej, še ministri niso vedeli kaj se dogaja, DZ ni vedel nič. V vojnem stanju mora DZ prvi vedeti, kaj se to dogaja,” je zatrdil. Očitno Bandelli pozablja, da sta bila predsednik Evropskega sveta in Komisije o obisku obveščena, ravno tako je bil obveščen tudi Jens Stoltenberg, ki je obisku izrazil podporo. Počivalšek je sicer pojasnil, da so bili pred začetkom obiska Kijeva o tem obveščeni na dopisni seji vlade. “Že pred dopisno sejo pa smo vedeli kaj se pripravlja.” 

Očitno mednarodno politiko levih predstavlja le kimanje in podrejanje. Bandelli je namreč prepričan, da je obisk neodgovoren, ker naj bi se na tak način postavljalo na glavo 2-milijonsko prebivalstvo, ki je po njegovo premajhno, da bi bili lahko nek ključni parameter glede reševanja takšne krize. Minister Vrtovec je Bandelliju razložil, da je velika razlika med vlado, ki je vlada prej in sedaj. “Mi sprejemamo pogumne odločitve. Želimo rešiti situacijo in prekiniti vojno v Ukrajini. Slovenija je majhna država, ki pa je z majhnimi koraki dokazala, da je lahko velik igralec na geopolitičnem zemljevidu,” je bil jasen.

Foto: Nova24TV

Rusi vse bližje sovjetskim časom, ko niso imeli niti osnovnih dobrin. Priča smo namreč uvajanju sankcij, zato je pogovor tekel v smeri, kako bo vse to udarilo  Slovenijo, glede katere je The Economist povedal, da je iz epidemije izšla kot ena od ekonomskih zmagovalk. “Pri teh statistikah je tako. Iz katere strani pogledaš, tisti rezultat dobiš, je prepričan Češko, čeprav je splošno znano, da je statistika (matematika) eksaktna veda.” Dejstvo je, da imamo najnižjo stopnjo brezposelnosti, zato se človek vpraša, kako lahko na to pogledaš drugače?

Počivalšek je izpostavil, da je slovensko gospodarstvo v odlični formi in da je vlada s pravočasnimi ukrepi v gospodarstvo vložila 2,3 milijarde evrov, s čimer se je tudi rešilo delovna mesta. Glede zadolževanj pa je dejal, da se je vlada zadolževala, da bi pomagali ljudem in gospodarstvu. Po besedah Pogačnika ni države v EU, ki se v obdobju covida ne bi zadolžila, pri čemer je Slovenija zadolžena pod povprečjem EU. “Sprejemali smo ukrepe, katerih rezultati so danes jasno vidni. Beležimo eno najnižjih brezposelnosti in eno najvišjih gospodarskih rasti v EU. Če vlada ne bi sprejela teh ukrepov bi bil rezultat bistveno slabši,” je poudaril.

Foto: TW

Bandelli je okrog stanja gospodarstva dejal, da v SAB niso rekli, da vlada dela slabo, ampak da napačno usmerja kapitale, četudi se sedaj kažejo dobri rezultati. “Rezultati so dobri izključno zaradi zadolževanja,” je pripomnil. Pri tem je smiselno spomniti, da se je v času vlade Alenke Bratušek vlagalo v banke, sedaj pa gre denar v žepe ljudi (vavčerji, turistični boni, energetski boni, draginjski dodatek). S tem, ko so bila sredstva investirana koristno, se rezultati poznajo na gospodarski rasti. Zaradi visoke gospodarske rasti imamo sedaj nižjo stopnjo zadolženosti kot v času Alenke Bratušek ali pa Mira Cerarja, Šarca, itd. Zadolževanje po negativni obrestni meri, manj bomo vrnili kot smo si sposodili. To zadolževanje poganja visoko gospodarsko rast.

Jelinčič je med drugim spomnil, da imamo trenutno 60 tisoč brezposelnih. Od tega 16600 takšnih, ki so brezposelni 3 leta in več. Išče se voznike težkih tovornjakov, čistilce, strežnike, gospodinjske pomočnike. “Podjetja iščejo delavce, ne morejo jih dobiti”.

Foto: Nova24TV

Višjim plačam Češko nasprotuje, ker je to po njegovo predvolilna gesta
Na temo Zakona o dohodnini je Pogačnik kritično poudaril, da sam nikakor ne razume, zakaj stranka SD ni podprla sprememb Zakona o dohodnini, ki vsem prinaša višje plače. “Državljani si zaslužijo višje plače, davčno razbremenitev pa si zasluži tudi gospodarstvo. V našem programu za naslednjo vlado pripravljamo dodatne davčne razbremenitve,” je pojasnil. Češko je povedal, da zakonu nasprotuje, ker so to po njegovo predvolilne geste. “Enostavno je deliti bonbone in bombonjere sedaj, ko greš v samopostrežno, vzameš, plačal bo pa naslednji, ki bo prišel v trgovino. To dela sedaj vlada, deli predvolilne dobrote brez da bi vedela, kako bo to plačala,” je prepričan. Očitno je, da Češko pozablja, da ima vlada pokritje za vse to v 8 procentni gospodarski rasti. Finančno je zagotovljena pokritost do konca leta.  Pripomore tudi 12 milijard v Bruslju, zadolževanje po negativni obrestni meri. Gospodarstvo je s tem preživelo in rabi delavce. Kakorkoli, zanimivo pa je, da ima Češko holding, torej krovno firmo, na Nizozemskem, sam pa trdi, da njegova podjetja in sam osebno vse davke plačujejo v Sloveniji. “To lahko dokažem,” trdi. Zanimivo, čemu potem holdinga nima v Sloveniji, da bi se vsi dobički stekali v Slovenijo? 

Foto: Nova24TV

Vrtovec je glede ukrepov vlade povedal, da so prvi paket pomoči dobili upokojenci že meseca decembra. “Nato smo uskladili minimalno plačo z rastjo cen življenjskih potrebščin, Nenazadnje te dni dobivajo ljudje, vsa slovenska gospodinjstva za polovico nižje cene elektrike. Za najbolj ogrožene bodo prišli še energetski vavčerji, je pojasnil. Po besedah Pogačnika je vlada v času covida dokazala, da poskrbi za najbolj ranljive. “Tudi z vsemi ukrepi na področju povečevanja cen energentov sledi temu. Desno sredinska vlada Janše  je tudi poskrbela, da sta proračuna 22/23 najbolj socialno naravnana v zgodovini Slovenije.” 

Beseda je nanesla tudi na podražitev pogonskih goriv in ukrepanje vlade. Bandelli meni, da gre za kartelno dogovarjanje. “Znižali so marže ponudnikom, niso pa znižali DDV-ja, niti trošarine. Napaka je bila liberalizacija cen,” je prepričan. Ker je bil Bandelli kritičen okrog trošarin, čemu se ni ukrepalo kot v sosednji Italiji, mu je Pogačnik pojasnil, da so bile v času njihovih vlad cene naftnih derivatov bistveno višje kot v sosednjih državah. V času vlade Janeza Janše so cene naftnih derivatov konkurenčnejše kot v sosednjih državah. Ko je bila na oblasti Alenka Bratušek je bila namreč cena litra dizla 1,44 evra nekje, ko je bil Marjan Šarec je bila cena litra dizla 1,48evra, pa ni bilo nobene energetske revščine. Ko je prišla na oblast Janševa vlada in je ukinila regulacijo goriva, je cena litra dosegla en evro. Derugalcija pa tudi ni tista, ki je kriva za cene, cene na trgu nafte so namreč tiste, ki so za to odgovorne. Pri nas je liter 1,5 evra in še nekaj, v Italiji pa 2 evra ali več.

Foto: Twitter

Sara Kovač