fbpx

“Kdor visoko leta, nizko pade” – stric iz ozadja Gregor Golobič bo Šarca kaznoval s padcem javne priljubljenosti, ker ga ne uboga pri projektu nove velike LDS

Gregor Golobič je po pisanju Požarreporta besen na Marjana Šarca, ker je ogrozil projekt nove velike LDS. Foto: Arhiv Nova24TV,

Potem, ko je predsednik vlade Marjan Šarec minulo sredo popoldne v samo 15 minutah odpravil zunanjega ministra Mira Cerarja iz SMC in Alenko Bratušek ter so v vodo padli vsakršni upi, da bi se tri stranke na spomladanske evropske volitve odpravile s skupno levičarsko listo, so načrti enega glavnih akterjev iz ozadja, lobista Gregorja Golobiča, padli v vodo. Golobič, nekdanji šef Zares, namreč načrtuje združitev omenjenih treh strank na Levici, poroča raziskovalni novinar Bojan Požar na svojem političnem blogu Požarreport. Ideja o novem velikem LDS živi že nekaj časa, a je Marjan Šarec potem, ko so mu v zadnjih dveh mesecih javnomnenjske raziskave izrazito naklonjene in v tem trenutku nakazujejo celo njegovo zmago s kar 26 odstotki, dobesedno poletel, postaja vse bolj samozavesten, da vse zmore sam. A to se mu, če gre verjeti Požarju, utegne maščevati, tisti, ki ga namerava zaradi samovolje kaznovati, pa je ravno Gregor Golobič.

Požarreport navaja, da Gregor Golobič zdaj Šarcu direktno vrača udarec prek novinarjev časopisa Dnevnik. Šlo naj bi za konkretne očitke Šarcu v članku pod naslovom “Prva večja Šarčeva politična napaka”, avtorja Zorana Potiča, močnega novinarja na slovenski levici, ki naj bi bili preroške narave. Marjanu Šarcu med drugim očita, da ne dela več kot Janez Drnovšek, sicer njegov veliki vzornik, katerega je za časa komedijantske kariere redno imitiral in katerega po pričevanju poznavalcev posnema še danes v politiki. Šarec je tako samovoljno ogrozil veliki Golobičev projekt nove LDS. Še več, očitajo mu diktatorstvo, točno to, kar na levici ves čas želijo podtakniti predsedniku SDS Janez Janši, sicer vsakič prepričljivo izvoljenemu na kongresih stranke.

Marca bi lahko Šarec strmoglavil v javnomnenjskih raziskavah
Prva kazen naj bi bila padec Marjana Šarca na javnomnenjskih raziskavah prihodnji mesec, ko naj bi se občutno visoka prednost njegove LMŠ (ta je februarja v parlamentarni tekmi vodila s 26 odstotki, pred Slovensko demokratsko stranko, ki so ji ankete prikazovale okrog 14 odstotkov glasov), nenadoma spet drastično stopila. Ljudje na levici Marjanu Šarcu zdaj očitajo, da ni povezovalen, Dnevnik pa že napoveduje, da se bo SMC v prihodnje pomaknil proti desni sredini, bližje največji parlamentarni stranki SDS, katero je Miro Cerar, tako kot ostali v vladnem petorčku, po lanskih državnozborskih volitvah izključil iz pogovorov o koaliciji.

“Vse, kar smo ustvarili, je plod našega odgovornega dela in nikomur nismo ničesar dolžni. V pol leta smo oblikovali listo za parlamentarne volitve, vmes pa poslušali vse sorte, da nimamo ljudi in programa, tudi sam sem bil deležen vseh sort napadov,” je Marjan Šarec po odločitvi, da gre na volitve sam, spomnil medije in dodal, da si tega niso preveč jemali k srcu. Na volitvah so dobili 13 poslanskih mandatov in tako postali druga največja parlamentarna stranka. Evropske volitve naj bi bile tako po njegovih besedah nova priložnost, da dokažejo, da v LMŠ “zmorejo in da znajo”. Bojda ne gredo sami zato na volitve, ker bi bili prevzeti od anket. “Nas vodi samo ena želja. Želimo spreminjati Slovenijo, pa tudi Evropo,” je še povedal Marjan Šarec.

SMC in SAB na volitve zdaj z Desusom
Na levici je bilo po Šarčevi solo akciji čutiti precej razočaranja. Za Alenko Bratušek je bil tako sestanek manjše razočaranje, ker bi to, kar sta s Cerarjem slišala na sestanku, “lahko slišala tudi po telefonu”. “Prepričana pa sva, da smo v SMC in SAB sposobni sestaviti kakovostno listo in na evropskih volitvah doseči odličen rezultat.” Cerar je namignil, da se bosta z Bratuškovo, obema javnomnenjske raziskave trenutno kažeta na verjeten izpad iz parlamenta, poskušala povezati z Desusom.

T. F.