fbpx

Ker je preiskovala lopovščine v zdravstvu, kjer se v žepe globoke države pretakajo milijoni, so nad poslanko Jelko Godec sprožili medijski stampedo – aktivirali so celo Draga Kosa!

Predsednica dveh preiskovalnih komisij Jelka Godec dreza v osje gnezdo globoke države, kjer se prelivajo milijarde denarja - zato so nad njo sprožili afero.

Jelka Godec, predsednica komisije o otroški srčni kirurgiji in nekdanja predsednica komisije o nakupu in dobavah žilnih opornic, se je znašla v primežu medijskega napada – ker je razkrila že marsikaj gnilega v slovenskem zdravstvu in v bodoče napoveduje še več umazanih podrobnosti, je globoka država, ki se napaja iz slovenskega zdravstva, kjer se pretakajo milijarde evrov, nad njo sprožila usklajen napad in ji skušala podtakniti afero. Gre za sedem let staro in večkrat obelodanjeno zadevo, in sicer, da je Godčeva kot direktorica Ljudske univerze Šentjur podpisala pogodbo s svojim možem. V večernem prispevku oddaje Odmevi na RTV so aktivirali celo Draga Kosa.

Očitno smo res na pravi poti,” je predsednica preiskovalne komisije o otroški srčni kirurgiji Jelka Godec na Twitterju zapisala ob včerajšnjem usklajenem medijskem napadu POP TV in RTV, s katerim so jo skušali diskreditirati na podlagi sedem let stare pogodbe, ki jo je podpisala kot direktorica Ljudske univerze Šentjur s svojim možem.

Godčeva je pritrdila, da je kot direktorica in kot pooblaščena oseba za zastopanje LU Šentjur podpisovala najrazličnejše pogodbe, med njimi tudi avtorske pogodbe z različnimi predavatelji, ki so sodeloval z LU Šentjur, in da je kot pravna zastopnica LU Šentjur podpisala tudi avtorsko pogodbo, pri kateri je bil izvajalec storitve njen mož.

Toda Jelka Godec je že takrat za mnenje zaprosila ministrstvo za izobraževanje in Komisijo za preprečevanje korupcije – in oboji so prižgali zeleno luč za sklenitev pogodbe.

Pravo vprašanje je, zakaj napad v medijih ravno zdaj?
Godčeva navaja, da bi bilo v primeru suma nepravilnosti pri podpisu omenjene pogodbe karkoli narobe, bi v vseh teh letih proti njej že sprožili kakšen postopek. “Ne nazadnje, konec leta 2013 je Občina Šentjur kot ustanoviteljica javnega zavoda Ljudska univerza Šentjur od mene, kot direktorice, zahtevala, da predložim evidenco vseh sklenjenih pogodb od leta 2010 dalje. To sem tudi storila. Tudi iz te evidence je bilo povsem jasno in poimensko razvidno, kdo so bili predavatelji na LU Šentjur, koliko ur so predavali in kolikšen je bil honorar ter od kod je bil vir finančnih sredstev za plačilo (dokumentacija shranjena). Razvidno je bilo tudi, da je bil eden od predavateljev moj mož,” je zapisala v odzivu. Pri tem navaja, da je bil njen mož, kot še 13 drugih predavateljev, izbran s strani izbirne komisije, v kateri pa sama ni sodelovala.

Jelka Godec (Foto: STA)

Pri tem je še spomnila, da je podobno razpravo o zaslužkih njenega moža pred letom dni načel že eden izmed občinskih svetnikov. “Takrat sem omenjenega svetnika tudi javno pozvala, naj konkreten primer prijavi pristojnim institucijam, če meni, da gre za sporno ravnanje. Tega ni storil. Anonimno prijavo je mogoče raje sam ali pa nekdo od njegovih somišljenikov poslal na POP TV,” medijsko poročanje komentira Godčeva.

Predsednici preiskovalne komisije se zdi zanimivo, da se po sedmih letih prav danes, to je v času, ko so že opravili nekaj zaslišanj na preiskovalni komisij o otroški srčni kirurgiji in jih v tem tednu nameravajo opraviti še nekaj novih, ponovno javno razpihuje stvari, ki so znane, ki niso nobene skrivnost, ki jih nihče ni želel zatajiti, pri čemer gre tudi za stvari, ki so bile javno obelodanjene že večkrat.

Pri svojem delu se ne bo ustavila – kljub grožnjam
Pri vsem tem je precej zgovorno tudi to, da je bila Jelka Godec že v preteklem mandatu, ko je vodila preiskovalno komisijo o nakupu in dobavah žilnih opornic, deležna mnogih groženj, anonimk in pritiskov s strani nekaterih posameznikov, ki so bili prepričani, da te teme ne bi smeli preiskovati. “A smo z delom komisije uspešno zaključili, kljub vsem polenom, ki sem jih prejela pod noge. Tudi v tem mandatu, ko vodim preiskovalno komisijo o otroški srčni kirurgiji, kjer želimo ugotoviti odgovornost nosilcev javnih funkcij za projekt, ki nas je davkoplačevalce stal kar nekaj milijonov evrov, sem vedela, da se bo dogajalo podobno,” je izpostavila.

Janez Zemljarič, Rajko Kenda, Simon Vrhunec, Milojka Kolar Celarc in Borut Miklavčič so le nekateri izmed mnogih predstavnikov tako imenovane globoke države z močnim vplivom v zdravstvu, ki jih je zaslišala Jelka Godec v okviru obeh komisij.

Peter Truden