fbpx

Ker levica želi svojega guvernerja Banke Slovenije, pošilja Boštjana Jazbeca v Bruselj

Foto: STA

Guverner Banke Slovenije Boštjan Jazbec se na podlagi neuradnih informacij iz Bruslja resno poteguje za člana Enotnega odbora za reševanje (SRB), ki skrbi za reševanje pomembnih bank in drugih čezmejnih skupin v bančni uniji. Glede na to, da se volitve neusmiljeno približujejo, se ga levica očitno želi znebiti s pomočjo službe v tujini, da bi lahko na njegovo mesto nastavila guvernerja po svoji izbiri. 

Glede na to, da je Jazbec, ki se mu mandat izteče julija prihodnje leto, v ponedeljek opravil zaslišanje v Bruslju, nas je zanimalo, čemu odhaja, ali je bil morebiti deležen kakšnih pritiskov za odhod in kaj natančno naj bi tam počel. Iz Banke Slovenije so nam odgovorili, da Jazbec ne želi komentirati naših vprašanj. Je pa mogoče neuradno slišati, da je deležen podpore s strani levice, ki si ga želi nadomestiti s svojim človekom.

Poteguje se za funkcijo direktorja za načrtovanje in odločitve o reševanju
Enotni odbor za reševanje (SRB) skupaj z nacionalnimi organi predstavlja enotni mehanizem za reševanje pomembnih bank in drugih čezmejnih skupin v bančni uniji. Poslanstvo odbora, za članstvo katerega se poteguje Jazbec, je skrb za urejeno reševanje bank v težavah s kar najmanjšimi posledicami za realno gospodarstvo in javne finance držav članic, ki so del bančne unije. Seveda pa se število bank v pristojnosti SRB nenehno spreminja, saj nastajajo nove banke, nekatere pa se poslavljajo s trga. Jazbec se poteguje za mesto člana vodstva odbora, ki ga od leta 2015 zaseda Joanne Kellermann iz Nizozemske, in s tem za funkcijo direktorja za načrtovanje in odločitve o reševanju.

Foto: STA

Iz liberalca se je prelevil v zagovornika nacionalnega interesa
48-letni guverner Boštjan Jazbec, ki se je iz liberalca prelevil v zagovornika nacionalnega interesa, je diplomiral na Ekonomski fakulteti v Ljubljani, nato pa je s študijem nadaljeval v Budimpešti, Pragi in na Dunaju. Sprva so ga umeščali v krog Ivana Ribnikarja, pri katerem je doktoriral, nato pa se je pridružil skupini mladih ekonomistov (SMF), ki so zastopali trda liberalna stališča. Jazbec se je nato omehčal, po neprijetnem dogodku, ko so mu leta 2002 razbili pisarno, je začel zagovarjati nacionalni interes, s čimer je postal sprejemljivejši za krog iz Murgel. S tem se mu je med leti 2003-2008 uspelo zavihteti na mesto člana sveta Banke Slovenije, ki jo je tedaj vodil Mitja Gaspari. Nato je sprejel ponudbo Mednarodnega denarnega sklada in odšel na Kosovo ter si počasi tlakoval podporo na levi strani. Pred imenovanjem za guvernerja je zatrjeval, da je liberalec njegovo drugo ime, in obljubljal, da za bančne pijavke prihajajo težki časi.

Foto: STA

Glede na to, da izbira kandidatov poteka tajno, ostala imena protikandidatov Jazbeca niso znana. Na koncu bo Evropska komisija tista, ki bo imela glavno besedo in bo predlagala kandidata za člana organa SRB, predlog pa bo nato moral potrditi še Evropski parlament. Sklep o imenovanju bodo nato potrjevale še članice Sveta EU, pričakovati pa je, da bodo postopki imenovanja končani spomladi. Glede na to, da je splošno znano, da je Jazbec desnici bolj sprejemljiv kot Gaspari, je mogoče sklepati, da se je levica odločila za svojega favorita in bo naredila vse, kar je v njeni moči, da nastavi čim bolj lojalnega kandidata.

N. Ž.