Ker levica želi svojega guvernerja Banke Slovenije, pošilja Boštjana Jazbeca v Bruselj

Foto: STA

Guverner Banke Slovenije Boštjan Jazbec se na podlagi neuradnih informacij iz Bruslja resno poteguje za člana Enotnega odbora za reševanje (SRB), ki skrbi za reševanje pomembnih bank in drugih čezmejnih skupin v bančni uniji. Glede na to, da se volitve neusmiljeno približujejo, se ga levica očitno želi znebiti s pomočjo službe v tujini, da bi lahko na njegovo mesto nastavila guvernerja po svoji izbiri. 

Glede na to, da je Jazbec, ki se mu mandat izteče julija prihodnje leto, v ponedeljek opravil zaslišanje v Bruslju, nas je zanimalo, čemu odhaja, ali je bil morebiti deležen kakšnih pritiskov za odhod in kaj natančno naj bi tam počel. Iz Banke Slovenije so nam odgovorili, da Jazbec ne želi komentirati naših vprašanj. Je pa mogoče neuradno slišati, da je deležen podpore s strani levice, ki si ga želi nadomestiti s svojim človekom.

Poteguje se za funkcijo direktorja za načrtovanje in odločitve o reševanju
Enotni odbor za reševanje (SRB) skupaj z nacionalnimi organi predstavlja enotni mehanizem za reševanje pomembnih bank in drugih čezmejnih skupin v bančni uniji. Poslanstvo odbora, za članstvo katerega se poteguje Jazbec, je skrb za urejeno reševanje bank v težavah s kar najmanjšimi posledicami za realno gospodarstvo in javne finance držav članic, ki so del bančne unije. Seveda pa se število bank v pristojnosti SRB nenehno spreminja, saj nastajajo nove banke, nekatere pa se poslavljajo s trga. Jazbec se poteguje za mesto člana vodstva odbora, ki ga od leta 2015 zaseda Joanne Kellermann iz Nizozemske, in s tem za funkcijo direktorja za načrtovanje in odločitve o reševanju.

Foto: STA

Iz liberalca se je prelevil v zagovornika nacionalnega interesa
48-letni guverner Boštjan Jazbec, ki se je iz liberalca prelevil v zagovornika nacionalnega interesa, je diplomiral na Ekonomski fakulteti v Ljubljani, nato pa je s študijem nadaljeval v Budimpešti, Pragi in na Dunaju. Sprva so ga umeščali v krog Ivana Ribnikarja, pri katerem je doktoriral, nato pa se je pridružil skupini mladih ekonomistov (SMF), ki so zastopali trda liberalna stališča. Jazbec se je nato omehčal, po neprijetnem dogodku, ko so mu leta 2002 razbili pisarno, je začel zagovarjati nacionalni interes, s čimer je postal sprejemljivejši za krog iz Murgel. S tem se mu je med leti 2003-2008 uspelo zavihteti na mesto člana sveta Banke Slovenije, ki jo je tedaj vodil Mitja Gaspari. Nato je sprejel ponudbo Mednarodnega denarnega sklada in odšel na Kosovo ter si počasi tlakoval podporo na levi strani. Pred imenovanjem za guvernerja je zatrjeval, da je liberalec njegovo drugo ime, in obljubljal, da za bančne pijavke prihajajo težki časi.

Foto: STA

Glede na to, da izbira kandidatov poteka tajno, ostala imena protikandidatov Jazbeca niso znana. Na koncu bo Evropska komisija tista, ki bo imela glavno besedo in bo predlagala kandidata za člana organa SRB, predlog pa bo nato moral potrditi še Evropski parlament. Sklep o imenovanju bodo nato potrjevale še članice Sveta EU, pričakovati pa je, da bodo postopki imenovanja končani spomladi. Glede na to, da je splošno znano, da je Jazbec desnici bolj sprejemljiv kot Gaspari, je mogoče sklepati, da se je levica odločila za svojega favorita in bo naredila vse, kar je v njeni moči, da nastavi čim bolj lojalnega kandidata.

N. Ž.

 • rubec

  “Kdor je v politiki na levici se mu odvzame premoženje z možnostjo pritožbe po 50-tih letih od datuma odločbe.” To ni nekaj kar je bilo slišati za šankom ampak resen predlog za umestitev gornje alineje v slovensko ustavo.

 • Soave

  ” se je levica odločila za svojega favorita in bo naredila vse, kar je v njeni moči, da nastavi čim bolj lojalnega kandidata.”. . . .. . . .

  Hitijo. Zelo hitijo ! Za vsak slučaj ??
  Morda pa le ne vemo vsega in se jim le majejo tla pod nogami ?

 • Steiermark

  Izgleda da je postal Bruselj, deponija najbolj kriminalnih izmečkov politike in vseh držav, članic EU, kjer čakajo, ob odličnih nagradah, na ponovno reciklažo! Pa kdo nas vodi – v propad – potrebno jih je nagnat oz. izgnat…..

 • Olga_10

  Tudi njemu je treba narediti “reklamo”! Vsi guvernerji so odgovorni za lopovluk, saj nisi ukrepali! Skorumpiranci bodo vedno ostali skorumpiranci! Tudi v Bruslju!

 • Janko Gedlička

  To pa je kriminalka, za katero si ni potrebno izmišljati scenarija, saj se resnično dogaja. Najprej je bil dr. Jazbec liberalen mladoekonomist, nato pa so mu razbili pisarno in ga tako na mafijski način “prepričali”, da je “spremenil” svoja stališča in začel zagovarjati nacionalni (beri murgelski) interes. Nato je vseskozi napredoval skladno s “spremembo” stališča. Ker je “prepričan” v murgelski “nacionalni interes” vitezov globoke malhe kralja Kučana, ga hoče levica spraviti v Bruselj, da bi tam obvaroval NLB pred privatizacijo kot posledico obilne državne pomoči, temelječe na odiranju davkoplačevalcev, se pravi nacije. Pri tem pa vitezi globoke malhe s svojim kraljem računajo, da ga bo podprla tudi desnica, saj ji je bližji od Gasparija. Upravičeno, saj Gaspariju za njegova prepričanja ni bilo potrebno razbijati pisarne.Gotovo bo novi guverner Banke Slovenije človek, izbran od stricev iz ozadja, ki mu ne bo potrebno razbijati pisarne, da bi varoval NLB pred EU to je pred privatizacijo. Nasprotno še naprej jo bo odpiral vitezom globoke malhe, se pravi “nacionalnemu” interesu, da jo bo nacija še večkrat krepko sanirala – dokapitalizirala. Dve muhi na en mah, in vse kaže, da še mrtvih ne bo – ali pač???!!!

  • totex39

   Vse to kar sta s Janezom zapisala dokazuje, da pri nas pametni res ne uspejo, če niso v murgeljskem klanu in to je zelo zaskrbljujoče in je res vprašanje. če se bomo tega sploh kdaj rešili.

   • Janko Gedlička

    Vse se enkrat zgodi. Tudi liturgija RKC se je začela izvajati v nacionalnem jeziku, čeprav šele 500 let po Luthru. Še prej je steklo kar precej krvi.

 • janez.pokoncni

  Glavni problem in edini omembe vreden greh Boštjana Jazbeca (ne mešajte ga z Markom Jazbecem) je ta, da je apolitičen = nikogaršnji. Levičarji mu očitajo, da je ultra desničar, desničarji, da je levičar.
  BS ima 450 zaposlenih in vse (ali skoraj vse) je ob nastopu podedoval. Ne izbira si sam niti najožjih sodelavcev (viceguvernerjev), ampak to počne politika.
  Zame osebno je Jazbec eden najpametnejših in najbolj poštenih ljudi v SLO bo pa po mojem takoj po koncu mandata zapustil to greznico tudi, če za novo delovno mesto ne bo dobil podpore politike. Že na mesto guvernerja se je zavihtel iz tujine in tja se bo tudi vrnil … in pustil nas, da se zgrizemo.

  • KIKI

   Vseeno imamo Jazbecev dovolj ! A se je z Boštjanom
   obrnilo kaj na bolje? So že polovili in okrivili bančne “roparje”
   in kopače bančnih lukenj ali imajo še vedno prijetna srečanja
   na jahtah, golfu in smučarijah v “tajkunskih” vilah ! Okužba ne
   popušča. Mogoče je bil Boštjanček priden fante, ko je še krave
   pasel po Slovenski Bistrici…potem pa: “zdaj ali nikoli!”

   • janez.pokoncni

    Poučen ravno nisi. BS je dala preko 100 ovadb kar hitro po nastopu Jazbeca res pa je, da BS ni nobenega aretirala in obsodila …. ampak, a ni to stvar tožilstva, policije in sodstva?

  • indijanka

   Tale članek je eno skrpucalo. Gre za eno težjih obdobjih v bankirstvu. Kriza je botrovala spremembam regulative in Boštjan si zagotovo lahko pripiše zasluge, da so naše banke te zmogle. Pravočasno . Mirno. Zato sem prepričana, da bo posegel po višji poziciji, ki jo trenutno zaseda.

 • KIKI

  In kaj bo tam počel s svojim neznanjem? A potrebujejo kurirčka ?

 • xtc

  Verjetno ga utegne doleteti usoda Kremenkota,Bettetove in AB

 • rrrrr

  Kaj pravi Wikipedija za Jazbeca:

  Jazbec ima ozko, suhljato telo, s kratkimi a močnimi nogami, ki jih uporablja za spodkopavanju bank v državni lasti, ki bi jih moral nadzirati.

  Rep je kratek, da ne ostane med vrati, za katerimi se obeta še višja funkcija. Glava je gladka in debela, tilnik vrtljiv, gumijast in upogljiv v vse smeri. Ima odličen vonj za vrhunske položaje v domačijskem bančništvu ter posluh za potrebe svojih gospodarjev ,,nastavnikov”, a slabo vidi njihove dolge parklje, ko kradejo, nezakonito financirajo levičarsko mafijo ali ko za tuje teroriste perejo denar.
  Je odličen spodkovale temeljev nacionalne ekonomije in dober plavalec, ki ne potone v valovih reke nacinolnih bančniških zlorab. Prehranjuje se pretežno na bančnih in tranzicijkih političnih banketih doma in na dopustu v ,,all inclusive” rezidencah na Karibih.
  Dejaven je podnevi, ko izpolnjuje listke za dvig gotovine za potrebe moštva F21 in ponoči , ko za njih iz trezorjev Banke Slovenije dviga gotovino. Med malico pa gre molče mimo sobe z velikimi steklenimi vrati, kjer pravkar perejo že četrto turo umazanega iranskeha denarja.
  Njegovi prijatelji: g. Pravosodje, g. Tožilstvo, ga. Policija, F21, g. G. Golobič, g. A. Toš, g. J. Zemljarič

  Njegovi sovražniki: ga. Poštenost, ga. Neodvisnost, g. J. Janša, volivci SDS, slovenski davkoplačevalci

  • samsara

   Jazbec se odlično počuti v podzemlju, pravzaprav je tam kot doma. In tudi je.