Ker se Zorčič ni odločil za časten umik, so koalicijske stranke ponovno vložile predlog za njegovo razrešitev

Predsednik DZ Igor Zorčič (Foto: STA)

V skladu s parlamentarno prakso ni v navadi, da je predsednik Državnega zbora nekdo, ki je iz vrst opozicije. Očitno pa se Igor Zorčič s tem nikakor ne želi sprijazniti, saj se še naprej oklepa svoje funkcije in to navkljub včerajšnji seznanitvi z 47 poslanskimi podpisi, ki dokazujejo, da imajo v koaliciji dovolj glasov za njegovo razrešitev. Koalicijske stranke SDS, SMC in NSi so se zato danes odločile, da že drugič zapored, vložijo predlog za razrešitev predsednika državnega zbora Igorja Zorčiča.

Zaradi izstopa iz stranke SMC je koalicija Zorčiča prvič želela zamenjati konec marca, vendar se je z razrešitvijo strinjalo samo 45 poslancev. Takrat je torej koaliciji zmanjkal le en glas. Pod predlogom za razrešitev so se tokrat znašli podpisi 26 poslancev SDS-a, sedmih poslancev NSi-ja in petih poslancev SMC-ja.

Levičarski mediji so včeraj spet manipulirali z glasovi za razrešitev Zorčiča. Medtem ko vodje koalicijskih strank trdijo, da so pridobljeni podpisi dokaz, da imajo dovolj glasov, pa naj bi nekateri podpisani menili, da gre le za poziv Zorčiču naj odstopi sam. Konkretno poslanec italijanske manjšinske narodne skupnosti naj bi za Delo dejal, da se pod morebiten predlog razrešitve ne misli podpisati. Vodja poslanske skupine SDS Danijel Krivec je na to dejal, da vlogo za Zorčičevo razrešitev, ki ga vložijo v DZ je dovolj, če je podpisanih 10 poslancev. “To bomo vložili, v primeru, da gospod Zorčič ne odstopi. 

Več kot očitno je, da Zorčič nikakor ni razumel včerajšnjega političnega sporočila, saj je ostal gluh na poskus dogovora. Očitno se nekateri preprosto ne znajo posloviti kot gospodje.

E-Maribor/Sara Kovač