fbpx

Kirurg Brecelj žvižgač? Do sedaj ni razkril niti enega odmevnega primera korupcije v zdravstvu, svoj položaj pa izkoriščal za osebne obračune!

Živžgač medijskega kartela dr. Erik Brecelj. (Foto; posnetek zaslona/24ur POP TV)

Informativna oddaja 24ur v zadnjih dneh redno gosti kirurga z Onkološkega inštituta Erika Breclja kot strokovnjaka za žvižgače in borca proti korupciji. Na portalu Nova24TV smo že večkrat obelodanili, da gre za lažnega preroka, ki daje vtis, da se bori proti kriminalu v zdravstvu, a v resnici ni prijavil nobenih omembe vrednih koruptivnih primerov, saj vedno govori na splošno, brez imen in podatkov. Škandalozna je tudi njegova lastna samoprijava, saj je v kamero priznal, da že 12 let hrani obremenilne dokumente – kaj ni to kaznivo dejanje? Ob tem pa ne smemo pozabiti, da je prijavil osebo, ki je želela preko dolge čakalne vrste rešiti  svojo umirajočo ženo. S tem Brecelj le ustvarja videz, da so kurji tatovi ujeti, glavni korupcijski posli v zdravstvu pa tečejo dalje.

Informativna oddaja 24ur na največji komercialni televiziji POP TV nadaljuje manipulativno prakso javne RTV Slovenija glede afer z maskami. Med drugim so prikazali prispevek novinarke Tine Kristan z naslovom “Gale danes junak”, kjer je sporočala, kakšen scenarij se obeta Ivanu Galetu, ki so ga prav tako razglasili za žvižgača, čeprav to ni. Za izjavo so večkrat uporabili kirurga Erika Breclja, o katerem pa smo na Nova24TV že večkrat razkrili, da glavnih korupcijskih afer slovenskega zdravstva, iz katerega črpajo na stotine milijone evrov, ni odkril on, temveč drugi – preiskovalna komisija nekdanje poslanke SDS Jelke Godec, ki je dokazala preplačane žilne opornice, na račun katerih se je financirala zdravstvena mafija, denar pa se je vračal v medije, kot je Mladina.

V preteklosti smo razkrili nekaj neprijetnih dejstev o Eriku Breclju. V slovenskem (predvsem medijskem) prostoru je v zadnjih trinajstih letih pridobil status ikone, kultne, skoraj mesijanske osebnosti in simbola borbe proti zlu v zdravstvu. Toda, ali je to res prava podoba dr. Breclja? Žal ni, pravi poznavalec slovenskega zdravstva Janez Remškar. Enako menimo tudi mi in dodajamo, da je predstavnik globoke države, ki skrbi, da korupcija v zdravstvu nemoteno teče naprej, nenazadnje njegovo poznanstvo z nekdanjim šefom udbe in vplivnim stricem iz ozadja v zdravstvu Janezom Zemljaričem to potrjuje.

Brecelj javno hvalil Janeza Zemljariča, bivšega vodjo Udbe in osebo, ki s svojimi lovkami več desetletij finančno izčrpava slovenski zdravstveni sistem
Medijsko cenjeni Erik Brecelj je v preteklosti prostodušno priznal, da je v odličnih odnosih z Janezom Zemljaričem. O njem je v intervjuju leta 2015 z Jožetom Možino poleg pohvalnih besed o Zemljariču povedal: “…njegov vpliv v zdravstvu je povezan z … sigurno si je on prizadeval imeti določen vpliv, ne samo v zdravstvu, tudi drugje. V zdravstvu, pač, sem imel občutek, ena stara ljubezen še iz časov, ko je bil v kliničnem centru.“ Za vse nekdanje žrtve politične represije je lahko srhljiva njegova izjava (o Zemljariču) marca 2019 na POP TV“Je imel moč, ampak predvsem je ta moč temeljila na Slovencih brez hrbtenice!”

Janez Zemljarič. (Foto: STA)

Iztok Požar bil žrtev izdaje žvižgača Erika Breclja, ko je izdal Uroša Smiljića
Slovensko sodstvo se je v preteklosti izkazalo za represivno, ko gre za obsodbo nedolžnih ljudi in “kurjih tatov”, medtem pa odgovorne za gospodarski kriminal in korupcijo oproščajo kot po tekočem traku ali jim prisojajo bagatelne, da ne rečemo sramotno nizke kazni. Iztok Požar je na predobravnavnem naroku priznal, da je prvoobtoženemu in nekdanjemu zaposlenemu v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana Urošu Smiljiću plačal 20 tisoč evrov za to, da bi njegovi hudo bolni partnerki uredil hitrejšo operacijo in zdravljenje raka pri zdravniku Eriku Breclju. Omenjena je prijavil organom pregona prav Brecelj.

Iztok Požar je dobil pogojno kazen dve leti. Zaradi umirajoče svoje žene se je obrnil na usluge Uroša Smiljića. (Foto: STA)

Nekdanji direktor UKC Ljubljana Vrhunec mu je omogočal posebne privilegije
Brecelj je imel tudi dobre odnose z nekdanjim direktorjem UKC Ljubljana Simonom Vrhuncem. Ta mu je omogočal parkiranje na parkirišču pred upravo UKC Ljubljana, varovanim s trakom in varnostniki ter več opozorilnimi tablami, je dejal Remškar. Medtem pa je na tisoče zaposlenih v UKC Ljubljana brez parkirišča ali ga drago plačujejo, okoli 80 evrov mesečno v parkirnih hišah. Pri tem je potrebno poudariti, da UKC Ljubljana v upravnem smislu ni v nobeni povezavi z Onkološkim inštitutom Ljubljana, toda Brecelj je bil očitno dovolj visoko v hierarhiji zdravstva, med prvorazrednimi.

Simon Vrhunec (Foto: STA)

Brecelj grozil Remškarju, da bo odstavljen, če ne bo sodeloval z Unetičem z ministrstva za zdravje
Tudi o zglednem sodelovanju z nekdanjo direktorico UKC Darinko Miklavčič kot predsednico Sveta Onkološkega inštituta je Brecelj pogosto govoril v javnosti. Remškar je navedel vir iz Metropolitana: “Pod svetom zavoda, ko še ni bil pod nadzorom SMC, ko je bila predsednica Darinka Miklavčič, smo ogromno naredili.” A kaj, se sprašuje Remškar. “Res pa je, da je pred mojo razrešitvijo zavračal sodelovanje (kot vpliven) pri obvladovanju sprva neobvladljivega izvajalca pri obnovi vodovoda, ki je delal z roko v roki s prvim s strani ministrstva za zdravje izbranim nadzorom. Izvajalec je vstopal v prostore inštituta mimo opredeljenih dogovorov. Delo se je uspešno nadaljevalo šele po zamenjavi nadzora, kar sem prosil večkrat!” Brecelj je takrat Remškarja obveščal, da če ne bo sodeloval z Alojzom Unetičem z ministrstva za zdravje, bo odstavljen, ob tem pa ni sodeloval pri borbi z izvajalcem, ki je zaradi pomanjkanja prostora pod “dampa” stropom hotel nov vodovod postaviti kar pod stropom v kotih hodnikov.

dr. Janez Remškar je v preteklosti velikokrat razkril nepravilnosti dr. Erika Breclja. (Foto:STA)

Brecelj je sodeloval z Miklavčičevo pri razrešitvi Remškarja in pri nezakoniti zaposlitvi Zlate Štiblar Kisić
“Zelo dobro je deloval z go. Miklavčič pri moji razrešitvi z mesta generalnega direktorja Onkološkega inštituta, namestitvi Zlate Štiblar Kisić na to mesto in pri izogibanju zakonodaji, ko bi Štiblar Kisićeva morala v pokoj,” 
je še razkril Remškar. Ko pa je Svet Onkološkega inštituta opozoril na njeno nezakonito zaposlitev, nezakonito izplačila nadur (kar je morala vrniti), je Svet Onkološkega inštituta leta 2018 pozval generalno direktorico, naj se v osmih dneh izjasni, ali je od začetka leta 2016 in do konca lanskega leta (2017) izpolnjevala upokojitvene pogoje. Remškar pri tem opozarja, da je ravno predstavnik delavcev Brecelj glasoval proti omenjenemu sklepu.

Luka Perš