Kisel nasmeh Mesca: Tudi uradno podpisal umik referenduma, s katerim je pričakoval, da bodo ljudje glasovali proti višjim plačam

Luka Mesec (foto: sta)

“Stranka Levica ima polna usta volje ljudstva in referendumov. Dokler ne gre zares. Potem pa pred voljo ljudstva strahopetno zbežijo. S podpisom Luke Mesca,” je umik referenduma komentiral predsednik vlade Janez Janša. Stranka Levica je namreč danes uradno umaknila predlog za razpis posvetovalnega referenduma o sprejemu predloga zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o dohodnini. “Spoštovani, podpisani poslanci v skladu s prvim odstavkom 118. člena Poslovnika državnega zbora umikamo Predlog za razpis posvetovalnega referenduma o sprejemu Predloga zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o dohodnini, ki smo ga podali na dne 15.12.2021” so zapisali, Luka Mesec pa je ta nespametni zdrs verjetno stežka podpisal. Težko bi namreč prepričal ljudi, da glasujejo o tem, ali želijo imeti višje plače.

Umik predloga za referendum je tako izjemno dobra poteza za vse državljane, saj to pomeni, da bomo kmalu na račun dobili več, kot smo ob enakih bruto plačah prejemali sedaj.  Zakonu o dohodnini se v državnem zboru tako obeta podpora, veljal pa naj bi tudi za tekoče leto, torej tudi za nazaj.

Levica je namreč že v začetku februarja napovedala, da bo umaknila predlog referenduma zakona o dohodnini, ki predvideva zvišanje davčne olajšave za 1000 evrov na leto, s trenutnih 3500 na 7500 evrov do leta 2025, sedaj pa je to uradno tudi storila. Levica se je očitno ustrašila svoje lastne ideje po tem, ko je vlada na seji vladnega odbora za gospodarstvo sklenila, da ne nasprotuje predlogu Levice in predlagali, da bi bil na isti datum kot državnozborske volitve.

Težko je namreč argumentirati, da zakonu nasprotuješ v dobro ljudi, tako da bo več denarja ostalo državi in manj ljudem. Zdaj so se znašli v položaju, kjer so morali v Levici povoziti svoj lastni argument o skrbi glede javne blagajne, ker so pripravljeni vztrajati pri referendumu, samo ne istočasno s parlamentarnimi volitvami, kar bi pomenilo 4,5 milijona evrov dodatnih stroškov, ki bi jih krili davkoplačevalci.

Dr. Matevž Tomšič je glede poteze same po sebi (torej predloga za razpis referenduma) zatrdil, da je absurdna glede na to, da gre tukaj za stranko, ki naj bi bila levo usmerjena in naj bi kot taka zagovarjala delovne ljudi, pa jo motijo ukrepi, zakoni, ki bodo omogočili, da bodo ljudje več zaslužili. “Stranko očitno vodijo neki drugi interesi. Jasno, na referendumu bi prišlo to do izraza, še sploh, če bi do referenduma prišlo istočasno z volitvami, saj bi bil to del volilne kampanje,” je izpostavil.

Dober poznavalec političnega dogajanja v Sloveniji je prepričan, da bi se v primeru, da bi bile volitve in referendum na isti dan, izkazalo, da Levici in ostali koaliciji KUL interesi običajnih ljudi niso kaj dosti mar. “Šlo je za kontriranje vladi zaradi kontriranja samega. Tukaj se je vendarle izkazalo, da je to zelo neproduktivno,” je prepričan Tomšič, ki glede pogovorov o umiku pobude meni, da poskušajo sedaj to škodo sanirati. “Očitno so ugotovili, da prej kot se umaknejo, bolje bo.” 

Sara Kovač