fbpx

Kje je boj proti nasilju? Amnesty International Slovenije očitno podpira nezakonite protivladne proteste, kjer s transparenti grozijo s smrtjo!?

Foto: Facebook/Demokracija

Amnesty International je mednarodna nevladna organizacija, ki naj bi se borila za varovanje človekovih pravic. Očitno pa tega ni mogoče dejati za slovensko Amnesty International. Slovenska nevladna organizacija je namreč s svojim zapisom na družabnem omrežju Twitter dokazala, da se ji zdi nasilno obnašanje na nezakonitih protestih, kjer se izraža grožnje s smrtjo, povsem sprejemljivo. “Ali je zaradi napisa na vašem transparentu policija na včerajšnjih protestih popisala tudi vas oziroma veste za koga, ki ga je? Prosimo, pošljite nam sporočilo. Javite nam tudi, če je policija zasegla vaš plakat. Vključite čim več informacij. Hvala.”

Takšno stališče je povsem v nasprotju z opisom organizacije Amnesty International Slovenije. Borili naj bi se namreč  za svet, v katerem so človekove pravice spoštovane povsod in upoštevane vsakomur. “Človekove pravice so orodje, s pomočjo katerega se borimo za osnovne pravice in svoboščine, ki pripadajo vsakemu človeku. Raziskujemo in razkrivamo kršitve človekovih pravic. Izvajamo kampanje za odpravo kršitev in uvedbo novih standardov. Osveščamo in izobražujemo o človekovih pravicah,” navajajo.

Premier Janša vidno ogorčen
S tem, ko stopajo v bran nasilnemu obnašanju in grožnjam s smrtjo, kažejo, da jim v resnici ni mar za spoštovanje človekovih pravic prav vseh državljanov. Delajo očitno razliko, s čemer pa dajejo vedeti, da jim je prav malo mar za enakost pred zakonom, ki je zagotovljena v skladu s 14. členom Ustave Republike Slovenije. Predsednik vlade Janez Janša je preko Twitterja dal vedeti, da je ogorčen nad zapisom nevladne organizacije, ki naj bi se borila za človekove pravice. Zapisal je namreč: Povsod po svetu se Amnesty International bori proti nasilju, le Amnesty International Slovenije ga podpira in vzpodbuja s transparenti, na katerih se grozi s smrtjo.”

https://twitter.com/JJansaSDS/status/1266802406001725442

Zgroženi pa so očitno tudi številni državljani, ki so glede aktivizma Amnesty Internationl Slovenije zapisali komentarje v smislu: “Amnesty int., amnesty česa, organizacija, ki nam Slovencem sigurno ni v podporo in take res ne rabimo, mogoče ukinitev financiranja ali celo prepoved delovanja, saj dela proti narodu, takih fake organizacij pa nam res ni treba podpirati, da serjejo po nas.”; “Amnesty Slovenia je poln tako imenovanih kaviar socialistov.”; Amnesty je danes povsem revna slika nekdanje spodobne akcije za podporo zatiranim. Ni vredna, da se jo omenja.”
Svoje podpore okoljevarstvenikom ne skrivajo
Amnesty International Slovenije je z eno izmed preteklih objav dokazal, da so očitno v organizaciji nenaklonjeni aktualni Vladi RS. V znak protesta proti njenemu delovanju so namreč z objavo peticije #narave_ne:damo izrazili podporo okoljskim ekstremistom, ki so bili povsem slepi v primeru Magne, Kemisa in Jankovićeve kanalizacije čez zajetje pitne vode C0. Ozadje okoljskih aktivistov, ki so se prebudili čez noč, je jasen: na živce jim gre aktualna oblast. Še posebej pa premier Janša, ki je nenaklonjen financiranju nevladnih organizacij, ki so same sebi namen in katerih cilj je le nagajanje v projektih, ki so strateško pomembni za Slovenijo.
Direktorica nevladne organizacije Nataša Posel, sodeč po svoji prikazni fotografiji na družabnem omrežju Facebook, osebno podpira nezakonite kolesarske proteste. Na prikazani sliki, kjer kolesari skupaj z deklico, je namreč viden napis: “Kolesarim za naravo”. Sodeč po tem je mogoče upravičeno sklepati, da se očitno udeležuje protestov. Je pa zaskrbljujoče, če na proteste vodi tudi otroka. Daleč od tega, da pa je Poselova edina, ki je nenaklonjena vladi. Med njimi je mogoče najti tudi Metko Naglič, direktorico za kampanje in komunikacije pri Amnesty International. Nagličeva je namreč izjavila: “Zdaj je čas, ko narava potrebuje posebno zaščito, ne pa čas za rahljanje okoljevarstvenih varovalk. Jezi me, da se pod pretvezo izrednih ukrepov izključuje varuhe narave.” Zanimivo pa je, da je njena izjava končala na strani protivladne skupine 8. marec.

V enem zmed svojih sporočil za javnost sredi maja so v organizaciji dali vedeti, da bi vlada morala zagotoviti pravico do javnega zbiranja z namenom protesta. “Predsednika vlade smo pozvali, da naj se preneha izvajati splošna prepoved javnega zbiranja z namenom izražanja pravice do svobode govora in s tem protesta. Premiera smo tudi spomnili, da so se tisoči, ki so v zadnjih tednih protestirali, že znali obnašati tako samozaščitno kot zaščitno do soljudi, saj so se odločili za protest na kolesih in z maskami. Tako so v praksi že pokazali, da je mogoč tudi manj omejevalni ukrep od prepovedi zbiranja v tej obliki,” so med drugim zapisali.

Kljub temu, da v Sloveniji velja Kazenski zakonik, ki v 297. členu jasno govori o kaznivem dejanju v primeru vzpodbujanja ali razpihovanja sovraštva, ki temelji na političnem prepričanju, se očitno organizaciji Amnesty International ni zdelo vredno, da bi v katerem izmed svojih sporočil za javnost obsodila grožnje s smrtjo. S tem bi vsaj ustvarili videz nepristranskosti, več kot očitno pa je, da tega niso zmožni narediti. Resnično sramotno.

Hana Murn