fbpx

Kje se skriva Damir Črnčec? Za Twitter profilom Svoboda govora!

Damir Črnčec (Foto: STA)

Mnogi se sprašujejo, kje se skriva oproda Marjana Šarca, Damir Črnčec, ki ga v zadnjih tednih kot sekretarja za nacionalno varnost ob izbruhu novega koronavirusa ni bilo mogoče videti v medijih. Skrival naj bi se za profilom Svoboda govora na Twitterju, kjer neusmiljeno napada prav vsako potezo vlade Janeza Janše in pri tem sodeluje s skrajno levičarsko usmerjenimi mnenjskimi voditelji ter novinarji. Še manj kot dve leti pred tem so bile vsebine na tem profilu popolnoma drugačne, Črnčec je prek njega delil misli pretežno desno usmerjenih mnenjskih voditeljev, prav tako pa je kritiziral vlado Mira Cerarja.

Oproda nekdanjega premierja Marjana Šarca, Damir Črnčec, državni sekretar za nacionalno varnost v prejšnji vladi, je sredi najhujše krize, s katero se zaradi novega koronavirusa po osamosvojitvi sooča Slovenija, po tiho pobegnil že v četrtek zvečer. “Pobegnil kot luzer luzerjev,” je že v svojem naslovu njegov odstop opisal novinar Bojan Požar.

O Črnčecu od takrat naprej ni bilo nič slišati, mnogi pa se sprašujejo, čemu sredi krize kot varnostni strokovnjak namenja svoj čas. Odgovor se ponuja na dlani – kot ugotavljajo uporabniki družbenega omrežja Twitter, se tam skriva za profilom z imenom Svoboda govora, od koder po cele dneve širi zlonamerne tvite in na žaljiv način komentira delo vlade, ki si prizadeva zajeziti širjenje novega koronavirusa.

Črnčec kritizira prav vsako potezo nove vlade in sodeluje s skrajno levičarsko usmerjenimi novinarji
Med drugim Črnčeca moti prav vsaka zamisel vlade in njenega predsednika Janeza Janše, namenjena temu, da bi ljudem v teh časih olajšali življenje. Tako se je odzval na Janševo pobudo članom njegove stranke, da se javijo kot prostovoljci in pomagajo pri varstvu otrok: “Shizofreno, neodgovorno in nepremišljeno. Janša pošilja na pomoč strankarske prostovoljce. Kaj pa če so oni že okuženi, kdo bo to preveril?” Uspešnega novinarja Bojana Požarja ob tem zmerja s propadlim politikom: “Je novi sporni gospodar državnih podjetij @BozoPredalic že zrihtal kaj izdatnih pogodb za propadlega politika @BojanPozar.” V svojih objavah nadalje pogosto označuje skrajno levičarsko usmerjene novinarje, kot so Blaž Zgaga, Matej Klarič, Uroš Esih in Jelena Aščič.

Foto: posnetek zaslona

Pri tem ne pozabi niti na portal Necenzurirano, zadnji projekt kriminalca Martina Odlazka, ki je bil vzpostavljen tik pred nastopom nove vlade.

Foto: posnetek zaslona

Ta portal je bil namenjen tudi reševanju privilegijev novinarjev globoke države Vesne Vuković, Primoža Cirmana in Tomaža Modica, ki so pred tem skupaj sodelovali že na Dnevniku Bojana Petana, nato pa jih je Borut Jamnik inštaliral na Siol.net v lasti Telekoma Slovenije. Direktor TSmedia Roland Žel, ki ga je na to mesto nastavil Črnčec, je prejšnji teden po neuradnih podatkih že odstopil, vrnil se bo na zagotovljeno službo na Ministrstvo za obrambo.

Črnčec včasih na profilu Svoboda govora kritičen do režima
Črnčečev profil Svoboda govora je bil sicer ustvarjen že marca 2015, za delovanja vlade Mira Cerarja, sporočila s tega profila pa so bila precej kritična do režima. Na profilu so bila takrat deljena pretežno sporočila desno usmerjenih mnenjskih voditeljev, od medijev, katerih sporočila je delil, pa izstopa revija Reporter. Revija, ki je prav tako v lasti že omenjenega Odlazka, je sicer vse od nastanka Šarčeve vlade poročala izjemno servilno do režima, hkrati pa agresivno in mnogokrat neutemeljeno napadala opozicijo. Po številnih indicih naj bi tam v času Šarčeve vlade neposredno urednikoval kar sam Črnčec. Obrat v ideološki usmerjenosti Črnčeca in Reporterja za 180 stopinj je časovno popolnoma sovpadal.

Foto: posnetek zaslona

Prek profila Svoboda govora je Črnčec pogosto delil tudi sporočila, prvotno objavljena na njegovem osebnem profilu.

Foto: posnetek zaslona

Še v poletnih mesecih leta 2018, ko se je oblikovala koalicija, je bil Črnčec precej kritičen do stranke SD in tudi ostalih, ki so se dogovarjali za vstop v Šarčevo koalicijo: “Lovec na funkcije @MiroCerar za seboj zapušča opustošenje v Vladi. Zdaj bi samo zamenjal en stolček z varnostniki in Falconom, za drugega.”

Foto: posnetek zaslona

Potem, ko je že bil imenovan na mesto državnega sekretarja pri Šarcu, je bil kritičen tudi do napadov s strani skrajnega levičarja Borisa Vaseva, ki deluje v okviru RTV Slovenija: “Vasev, zagovornik teroristične organizacije Hamas, piše diskreditacijske članke na @rtvslo Tudi to je svoboda govora, v Sloveniji,…” Prav od takšnih, kot je Vasev, pa danes profil Svoboda govora deli vsebine!

Foto: posnetek zaslona

Rok Krajnc