fbpx

Klakočar Zupančičeva bi ilegalce peljala na morje, Janša ji odgovarja, da lahko na lastne stroške

Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič (foto: sta)

“2000 € stroškov na mesec zanje za Gibanje Svoboda ni dovolj? Plačajte sami iz bogatih nagrad, nakazanih za vas v državnih podjetjih,” se je Janša odzval na novo kontroverznost Klakočar Zupančič, ki bi ilegalce tokrat peljala na morje.  

Predsednica DZ-ja Urška Klakočar Zupančič se je danes mudila v nastanitvenem centru v Logatcu. Ob tem se je med drugim zavzela za brezplačen javni prevoz za potencialne azilante. Dejala je, da so begunci iz Ukrajine, ki jih varuje začasna mednarodna zaščita, upravičeni do brezplačnega javnega prevoza, medtem ko prosilci za azil te pravice nimajo. Predsednica DZ-ja: “Nekateri lahko gredo na avtobus, se morda lahko zapeljejo celo do Obale, imajo nekaj morskega veselja v tem poletju, drugi pa tega ne morejo. Tu vidim diskriminacijo, na katero moramo biti pozorni, in prijazno pozivam kolege, da se tega lotimo,” poroča SIOL.

V logaškem centru v tem trenutku prebiva 257 oseb, pripadnikov različnih narodnosti. Od tega je preko 200 Ukrajincev. Večinoma gre za pripadnike ranljivih skupin, saj je med njimi kar 110 otrok, od tega kar 50 šoloobveznih. Po obisku je Klakočar Zupančičeva še navedla, da gre za žrtve tragedij, ki so onkraj naših predstav. Prav zato je vesela, da so pri nas, kjer je mirno in je zanje pripravljen nekdo poskrbeti. Vesela je, da imajo pri nas dostojno življenje in ga bodo imeli, dokler bo do potrebno. Ob tej priložnosti je izrekla še zahvalo domu in NVO-jem, ki skrbijo za to, da imajo begunci razne dejavnosti.

Predsednica DZ-ja Urška Klakočar Zupančič v nastanitvenem centru za begunce v Logatcu. (Foto: STA)

Prav tako je še vesela, da so v tamkajšnjem okolju sprejeti. Bi si pa želela, da bi bilo na območju celotne Slovenije, v vzgojno-izobraževalne ustanove vključenih več otrok. S tem bi po njenem prepričanju izvedeli, da na svetu ni le vojna, ampak so tudi lepe stvari. Prepuščeni sami sebi pa se bolj posvečajo vojni in sovraštvu. “Ne želimo si, da odrastejo v ljudi, ki bodo sovražili,” je še prepričana. Pozvala je k obnovi posameznih zgradb z namenom okrepitve kapacitet, kar si želijo tudi v uradu. Je pa ugotovila, da so nastanitve za begunce primerne.

Domen Mezeg