[Video] Klakočar Zupančičeva znova postregla z ekscesnim vedenjem v DZ

Datum:

V Poslovniku državnega zbora je jasno zapisano, da  “za red na seji državnega zbora skrbi predsedujoči”. A kaj ko je prav predsedujoči oziroma v tem primeru predsedujoča – razlog za nered oziroma cirkus? Predsednica državnega zbora je znova postregla s svojim ekscesnim vedenjem, s katerim ne le krši vsa pravila demokratičnosti, ampak izraža tudi nespoštovanje do govornikov v DZ.

Predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič je “segla mimo določb poslovnika“, jo je med sejo v DZ opozoril poslanec SDS Zvone Černač. Kako je na to odreagirala predsednica DZ, si lahko pogledate v videoposnetku, marsikoga pa je s svojo reakcijo pustila brez besed.

“Predsedujoči skrbi, da govornika nihče ne moti med govorom. Govorniku lahko seže v besedo le predsedujoči, da ga opomni na red,” je zapisano v 75. členu Poslovnika državnega zbora. Ker Klakočar Zupančičeva tega ni upoštevala, jo je na to opomnil poslanec Černač, njena reakcija pa po mnenju številnih ni bila primerna za v državni zbor. Klakočar Zupančičeva ga je namreč nevljudno prekinjala, njeno vedenje pa je bilo vse prej kot demokratično in predvsem nespoštljivo. “Poglejte do konca in ocenite obnašanje spoštovane predsednice DZ … Urške Klakočar Zupančič,” je zapisala uporabnica profila X.

Njeno avtoritarno vedenje in “posedanje” poslanca je šlo po mnenju številnih čez vse meje. Pod videoposnetek se je usul plaz komentarjev, kot so: “Dolgo sem iskal, kaj bi predložil, da ta ženska nikoli ne bi smela priti v @Drzavnizbor, no, zdaj je dokaz tu.”, “Kot državljana Slovenije in Slovenca me je sram take primitivne predsednice DZ! Za take ženščine bi moral obstajati zakon, da se jim odvzame funkcijo zaradi opravilne nesposobnosti! PIKA! Sedi Urša!”; “To je bolezen. Obnašanje ni normalno. Strahotno slaba samopodoba je vzrok. Poleg poslovnika še obvezno izobraževanje iz bontona za predsednico.”; “Nevrotična osebnost, ki ne bi smela v takem stanju zasedati takšnega delovnega mesta.” Tako se je na njeno vedenje odzvala javnost.

Omejevanje svobode govora in nedemokratično vedenje pa ne spadata v hram demokracije. Njen odziv je marsikoga pustil brez besed, hkrati pa se je ponovno odprlo vprašanje, “ali je sploh primerna za to pozicijo”. Sicer pa to ni prvi eksces Klakočar Zupančičeve, ki se je s svojim “neprimernim” in “nedostojnim” vedenjem na tej pozicijo že večkrat proslavila od nastopa Golobove vlade na oblast.

Predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič (Foto: STA)

Že po prvih predstavah v državnem zboru je jasno, da je predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič obdržala retoriko, ki jo je že imela pred nastopom svoje funkcije, ko je bila na družbenih omrežjih kritična do nekdanjega premierja Janeza Janše. Številni so bili že prej zgroženi nad njenim obnašanjem, poslanska skupina SDS ji je v preteklosti že očitala izrekanje laži, razpihovanje in javno spodbujanje nestrpnosti ter širjenje sovražnega govora. “Pri njej manjka tisto, kar pričakujemo od predsednika Državnega zbora RS, to je ta videz nepristranskosti,” je za Novo24TV pojasnil v preteklosti poslanec v dveh mandatih in član prve komisije za ustavna vprašanja Andrej Magajna.

Spomnimo, da je predsednica večkrat javno razglasila, da se bo zavzemala za drugačno kulturo in strpno retoriko v hramu demokracije, danes pa vidimo, da so bile to le besede. Iz najbolj ugledne institucije, ki je temelj demokracije, je po mnenju javnosti danes naredila “cirkus”. Njeno vedenje, ki bi moralo biti zgledno, je vse prej kot primerno, najbolj ironično pa je dejstvo, da nestrpnost hkrati očita drugim.

A. H.

Sorodno

Zadnji prispevki

Čas je za interpelacijo celotne Golobove vlade

Poleg stranke Socialni demokrati (SD) sta krivca za nakup...

Golob zdravnikom ni grozil prvič: “totalno vojno” jim je napovedal že leta 2022

Zdravniki stavkajo že skoraj mesec in pol, vlada pa...

Še vedno nam vladajo gospodarji muh

V začetku prejšnjega tedna sem se po nekaj letih...

Kapacitete evropskih vojsk so danes bistveno manjše kot leta 1989

Vojaški strokovnjak Thomas C. Theiner opozarja, da je Evropa...