Klemenčič predlaga Đorđevića za podpredsednika vrhovnega sodišča

Vrhovni sodnik Miodrag Djordjević. (Foto: STA)

Miodraga Đorđevića je za podpredsednika vrhovnega sodišča za šest let državnemu zboru včeraj predlagal pravosodni minister Goran Klemenčič. “Mudi se jim, da ga do volitev poslanci izvolijo. Zdaj še imajo večino. Ni pa dobra izbira za sodišče,” je bil sinoči prvi neuradni odziv med uglednimi sodniki. Težava na vrhovnem sodišču je, ker nihče drug ne kandidira za podpredsednika Damijanu Florjančiču. Podpredsednica pri prejšnjem predsedniku Branku Masleši je bila bivša Đorđevićeva soproga, vrhovna sodnica Nina Betetto.

Đorđević je za kandidaturo za podpredsednika vrhovnega sodišča dobil večino v sodnem svetu (dva člana sta bila proti) in med vrhovnimi sodniki na obči seji, kjer pa števila glasov proti kandidatu ni mogoče izvedeti. Je pa po neuradnih informacijah kar nekaj sodnikov glasovalo proti kandidatu, ki je v preteklosti neuspešno kandidiral za šefa vrhovnega sodišča, evropskega sodnika in tudi za ustavnega sodnika. Za ustavnega sodnika ga je leta 2007 predlagal predsednik Janez Drnovšek; v državnem zboru je bilo za kandidata 35, proti pa 42 poslancev. Za izvolitev je nujnih 46 glasov in ni bil izvoljen za ustavnega sodnika

Podpredsednik vrhovnega sodišča bo Đorđević postal za šest let, če ga tokrat potrdijo poslanci, ki se pred volitvami sestanejo le še na dveh rednih sejah.

Za vztrajnega se je Đorđević izkazal, ko ga predsednik republike Borut Pahor tudi v več poskusih nikakor ni želel predlagati državnemu zboru v paketu za evropskega sodnika. Njegovo kandidaturo sta podprla vlada in sodni svet. A pri Pahorju se je ustavilo. Če bi ga Pahor predlagal, bi kar polovico kandidatne liste tvorila nekdanja zakonca Đorđević in Betetto. Pahor se je na koncu odločil za nenavadno rešitev in državnemu zboru predlagal štiri kandidate za tri mesta. Ponudil je predavatelja na harvardski univerzi Klemna Jakliča, ki ga je podprl dotedanji evropski sodnik Boštjan M. Zupančič, podpredsednico vrhovnega sodišča Nino Betteto, predavateljico na univerzi v Gentu Nino Peršak in odvetnika Marka Bošnjaka.

Đorđević se je na to izbiro, ki ga je izključila, odzval z opozorilom, da ni naključno, da je Pahor predlagal kandidata, “ki sta se kritično izrazila do odločitev rednih sodišč v zadevi Patria.” Jakliča je leva vladna večina izločila v državnem zboru. Na evropski ravni pa je bil iz trojke, ki je preostala, izbran Bošnjak. Torej eden od tistih, ki si je upal kritizirati fiasko, ki se je sodiščem zgodil v primeru Patria.

Bettetova, ki je bila kot podpredsednica nekoliko soodgovorna za sramoto rednega sodstva, pa – čeprav je v slovenski vladajoči politiki veljala za favoritko – na evropski ravni ni uspela.

Težave z otroki z drugo pomembno žensko
Đorđević pa se v medijih zadnje čase precej pojavlja zaradi otroka, ki ga ima z drugo pomembno žensko: z državno sekretarko (to je enako kot namestnica) Gorana KlemenčičaTino Brecelj. Drugi Klemenčičev državni sekretar je Darko Stare, ki je bil s Klemenčičem že na KPK, predtem pa je bil namestnik šefa Sove. Brecljeva je v preteklosti delala tudi v sodstvu, v vladi pa je bila že v času Alenke Bratušek, ko je bila edina državna sekretarka pri pravosodnem ministru Senku Pličaniču, ki si je s službeno kartico na kosilih plačeval tudi cigarete.

Zaradi domnevnih težav povezanih s sinom, ki ga ima Đorđević z Brecljevo, na osnovni šoli Poljane, je spletni portal Nove24TV doletela prijava na policijo, ko so tam le poročali o tem, da je policiji že predtem prijavil revijo Škandal24, ki je poročala o neprimernem obnašanju otroka. 

O menda precej težkem sinu Đorđevića in zapletih, ki so posledica konfliktov, je na svojem portalu že prej precej pisal Bojan Požar, ki je nedavno napovedal pohod na volitve. Da zgodbe o težavah z otroki niso povsem iz trte izvite, je slišati tudi med sodniki.

Na probleme že prej na osnovni šoli Prežihovega Voranca je javno opozoril predsednik SNS Zmago Jelinčič. Jelinčič je, ko sem ga sinoči poklical, povzel, da je bilo veliko sestankov zaradi težav s starejšim sinom, ki sta ga starša na koncu prepisala na osnovno šolo Poljane. “Z Brecljevo ima dva sinova, eden je večji problem od drugega, z Betettovo pa hčerko, ki je v redu,” je ocenil Jelinčič, ki je otroke in sodnika Đorđevića nekoliko bolj osebno spoznal, saj sta na isto osnovno šolo kot nekaj časa Đorđevićev sin hodili obe njegovi hčerki.

Predlog predsedniku državnega zbora Milanu Brglezu, naj zbor za podpredsednika vrhovnega sodišča imenuje Đorđevića, je takšen:

Vir: spletnicasopis.eu

Brglez je Klemenčičev predlog včeraj že poslal mandatno volilni komisiji, ki o kandidatu razpravlja pred državnim zborom. Na lestvici priznanih in prezrtih pravnih avtoritet, ki je objavljena v Spletnem časopisu,  je Đorđević med tistimi doktorji prava, o katerih v tujini ne najdemo citatov, kar pomeni, da mednarodno ni zelo prodoren. A med dejavnimi sodniki, ki imajo doktorate, so le redki takšni, katerih dela bi v tujini veliko citirali.

Peter Jančič, spletnicasopis.eu