fbpx

Klemenčičev sekretar Stare izgubil tožbo: KPK ga ni dolžna sprejeti nazaj v službo

Darko Stare (Foto: STA)

Nekdanji državni sekretar na pravosodnem ministrstvu in drugi človek Sove Darko Stare je izgubil tožbo proti državi. Stare je skušal dokazati, da mu delovno mesto na Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK) ni prenehalo z nastopom funkcije državnega sekretarja, a je ljubljansko delovno sodišče sklenilo, da ga KPK ni bila dolžna sprejeti nazaj v službo.

Stare je bil imenovan za državnega sekretarja na pravosodnem ministrstvu septembra 2014 v času vlade Mira Cerarja in pravosodnega ministra Gorana Klemenčiča, pred tem pa je delal kot vodja službe za nadzor in preiskave na KPK. Ko ga je vlada Marjana Šarca 13. septembra lani razrešila s funkcije državnega sekretarja, se je skušal vrniti na KPK, vendar so mu tam odgovorili, da ni več zaposlen pri njih, piše današnje Delo.

S tožbo je na delovnem sodišču skušal doseči, da bi mu pogodba o zaposlitvi veljala še od 14. septembra lani do izdaje prvostopenjske sodbe maja letos in da bi mu za ta čas KPK plačala vsa obvezna zavarovanja in prispevke ter mu za vsak mesec izplačala skoraj 2.400 evrov neto nadomestila plač, poleg tega še denarno povračilo v višini 67 tisoč evrov.

Več razlogov, zakaj mu delovno mesto ne pripada več
Kot je trdil Stare, ni vedel, da mu je ob nastopu funkcije državnega sekretarja prenehalo delovno razmerje na KPK. Pogodba o zaposlitvi pa da mu ni prenehala tudi zato, ker da mu je na komisiji niso odpovedali na predpisan način. A je sodišče sklenilo, da ga KPK ni bila dolžna sprejeti nazaj v službo, delovno razmerje pa mu je zakonito prenehalo septembra 2014, ko je nastopil funkcijo državnega sekretarja. Sodišče je ugotovilo, da tedaj ni bilo ne dejanske ne pravne podlage za to, da bi bil v dobri veri glede tega, da njegovo delovno razmerje še vedno traja. Poleg tega pa Stare ne more uveljavljati sodnega varstva, ker je njegova pravica zahtevati ugotovitev nezakonitosti prenehanja pogodbe o zaposlitvi prenehala že v letu 2014.

Staretovo ime se prav zaradi funkcij, ki jih je zasedal, pogosto omenja v povezavi s pranjem iranske milijarde v državni NLB. Čeprav je bil iranski državljan, poslovnež Iraj Farrokhzadeh, v Ljubljani večkrat – zagotovo takrat, ko je odpiral račun v NLB, in ponovno junija 2009, ko je Sova ugotavljala, da se je nahajal v enem od ljubljanskih hotelov –, naše obveščevalne službe, v vrhu katere je bil Stare, to ni pretirano vznemirjalo, čeprav je takrat potekalo živahno pranje denarja.

Poleg tega v istem časovnem obdobju ni mogel biti hkrati v službenem razmerju kot funkcionar ter v delovnem razmerju po prejšnji pogodbi o zaposlitvi na KPK, tako kot ne bi mogel biti zaposlen na podlagi dveh pogodb za polni delovni čas, četudi pri istem delodajalcu sočasno, je še navedlo sodišče. Stare bo tako odločitev izpodbijal na višjem delovnem sodišču, kamor je že vložil pritožbo, državno odvetništvo pa je nanjo že odgovorilo, še poroča Delo.

C. Š.