Klicni center, ki naj bi rešil zdravstvo ustvarja nove težave: Zdravstveni domovi opozarjajo na napake

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan in premier Robert Golob. (Foto: STA)

Vladajoči bi zdravstvo pred kolapsom reševali s klicnim centrom … Zdravstveni zavodi morajo po pritožbah, ki so posredovane klicnemu centru za pomoč bolnikom, v 24 urnem roku dotične paciente tudi poklicati. Zdravstveni domovi pa opozarjajo, da so pritožbe naslovljenje na klicni center nenujne, njihovo prednostno reševanje pa druge paciente postavlja v neenakopraven položaj.

Zdravstveni sistem je tik pred kolapsom, vladajoča garnitura skupaj z zdravstvenim ministrom Danijelom Bešičem Loredanom pa očitno ne premore prave strategije za reševanje nakopičenih težav. Po poročanju STA so na dotičnem ministrstvu 1. marca 2023 v sodelovanju s Telekomom Slovenije vzpostavili klicni center, ki je namenjen pacientom in ga je mogoče kontaktirati preko telefonske številke 080 18 01. Namenjen je ljudem, ki iščejo osebnega zdravnika, ter iskanju ambulant za neopredeljene. Hkrati je namen centra zbiranje informacij o tem, kam so ljudje poklicali in kdo se ni javil na povezavi. Informacije se nato posredovane ministrstvu.

Ministrstvo je izvajalce zdravstvene dejavnosti pozvalo, da naj podajo naslov, kamor lahko klicni center posreduje vprašanja pacientov, ki so se nanje obrnili. Obenem je zavode pozvalo, da naj v 24 urah po prejemu poziva kontaktirajo pacienta ter posredujejo povratno informacijo o tem, kako uspešen je bil zahtevek. Poziv naj bi pacientom nudil sogovornika za njihove probleme. V ZD Ljubljana so pojasnili, da so po nekaj dneh delovanja centra dobili devet zahtevkov klicnega centra za reševanje pritožb bolnikov, pozneje pa po štiri ali pet v enem dnevu. “V ZD Ljubljana, kjer imamo preko 400 tisoč opredelitev pacientov v ambulantah osnovnega zdravstva, je to število majhno, kar nas veseli,” so pojasnili. Analiza vsebine zahtevkov je postregla z ugotovitvijo, da je šlo za nenujne administrativne zadeve.

Zdravstveni domovi nad konceptom reševanja zdravstvene problematike s strani ministrstva niso navdušeni. (Foto: sta)

Navaja se recepte za nenujna zdravila in takšna, ki jih je mogoče kupiti v prosti prodaji. Prav tako so se nekateri pacienti želeli opredeliti v ambulanti za neopredeljene zavarovane osebe, čeravno velja, da se bolniki v teh ambulantah opredelijo šele tedaj, ko se pojavijo zdravstvene težave. Informacije so bile objavljene na spletni strani ZD Ljubljana. Ob tem so opozorili na nevarnost, da bi se zaradi takšnega načina reševanja manj pomembnih problemov reševanje resnejših težav pacientov odlagalo.

V kolikor bi pacienti začeli uporabljati klicni center kot obvod za hitro reševanja nenujnih administrativnih zadev, se po njihovih navedbah lahko zgodi, da bo treba administrativne zadeve rešiti že v roku 24 ur, resnejše zdravstvene težave pa, ko zdravstveni delavci zmorejo. V ambulanti pa imajo vselej prednost pacienti, ki potrebujejo pregled in nadaljnjo diagnostiko ter zdravljenje, so poudarili.

V ZD Maribor pa so dejali, da so od začetka delovanja centra prek elektronske pošte prejeli zahtevke štirih bolnikov, kar je zanemarljivo. Jim je pa vzelo precej časa, da so paciente poklicali ter jih povprašali glede njihovih naročil preko dotičnega centra.

Domen Mezeg