fbpx

Kljub norčevanju Eugenije Carl policija odlikovala policista, zaslužna za prijetje migrantov, odgovornih za ugrabitev 79-letnega Belokranjca

Eugenija Carl (Foto: Facebook/Eugenija Carl)

V Sloveniji skoraj ni nikogar, ki ne bi slišal za ugrabitev 79-letnega Belokranjca Mirka Moravca, ki so ga ugrabili in zvezali nezakoniti migranti. Če je večina z zdravo pametjo sočustvovala z ugrabljenim, pa so se pojavili tudi takšni, ki so se iz ugrabitve norčevali. Med njimi je bila še posebej glasna kontroverzna novinarka RTV SLO Eugenija Carl, ki si je celo drznila namigovati, da je Moravec odigral le vlogo v osnovnošolsko napisanem scenariju. Kaj si o kredibilnosti takih izjav mislijo v policijskih vodah, še posebej v Sindikatu policistov Slovenije, dokazuje novica o tem, da sta bila nagrajena tržaška policista, ki sta odločilno pripomogla k prijetju treh od štirih nezakonitih migrantov, dveh Alžircev in Maročana, ki so ugrabljenega z njegovim avtom pripeljali do Preloža pri Lokvi, ga tam izpustili in nadaljevali beg proti Italiji. 

Na območju nekdanjega mejnega prehoda pri Škofijah se je v petek, 24. maja, odvila krajša slovesnost, v okviru katere je direktor koprske policijske uprave Danimir Rebec na Tržaškem delujočima pripadnikoma italijanske mejne policije Eriku Husuju in Marcu Gessiju podelil priznanje slovenske policije, poroča Primorski dnevnik. Policista sta namreč odigrala odločilno vlogo pri prijetju treh nezakonitih migrantov, medtem ko je četrti še vedno na begu. Poleg Rebca so se slovesnosti udeležili še vodja oddelka za državno mejo in tujce pri PU Koper Viljem Toškan, vodilni funkcionar mejne policije v Trstu Giuseppe Colasanto in njegov namestnik Graziano Iacovich.

Ko bosta prihodnje leto ob praznovanju dneva slovenske policije Husu in Gessi uradno nagrajena, najverjetneje ni mogoče pričakovati, da bi to pokrivala Carlova, ki se je iz nesreče Moravca na ves glas norčevala. Na družabnem omrežju Facebook je namreč zapisala: “Meni ta zgodba o ugrabitvi niti pod razno ne drži vode.” Daleč od tega, da se je ustavila pri tem, saj je Moravca žaljivo označila celo za državljana XY. Pod objavo je Carlova celo zapisala, da po njenem mnenju ni nobene logike, da bi “trije mulci ugrabili enega XY belokranjskega noniča”, če so hoteli samo avto in čim prej do meje. V nadaljevanju je še zapisala: “Potem, za tako starega človeka bi bila to izjemno travmatična izkušnja, zagotovo ne bi par ur po dogodku naokoli dajal intervjuje medijem, dalje, povsem hladna in neprizadeta izjava hčerke …” Po njeno se je scenarija nekdo lotil povsem po osnovnošolsko.

V komentarjih je Carlova namignila, da naj bi nekdo migrante podkupil, da so ti izvedli ugrabitev. Zapisala je namreč: Kot da je težko dati trem prebežnikom dva solda ali jim kaj obljubiti, da nekaj izpeljejo … pol jih pa zafrknit … in potem beseda proti besedi. Nekdo v Sloveniji pač ni filmski režiser Martin Scorsese.Prav tako je namignila, da naj bi do ugrabitve prišlo zaradi prihajajočih evropskih volitev. “Ker migrant ve, da so volitve. Obvladajo pač,” je posmehljivo zapisala in v istem stilu nadaljevala: “Znano je, da lepilni trak prave širine za lepljenje ust migranti nosijo v nahrbtnikih. Al je tam med trtami kakšna Tedi štacuna?”

Popljuva vsakogar, ki ji ni všeč
Težko je razumeti, kako se lahko ima nekdo, ki se na takšen način norčuje iz nesreče starejšega državljana, za profesionalno novinarko. Več kot očitno Carlova nikakor ne zmore iz svoje kože, velja namreč za veliko ljubiteljico migrantov. Spomnimo, da se je pred dvema letoma na Facebooku na strani Pomagajmo beguncem na dolgo in široko razpisala o tem, kako je treba biti solidaren do migrantov ter da jo je sram za Škofije, kjer so tedaj ljudje množično protestirali proti načrtovani naselitvi migrantov. “Če tja beguncev ne bo, bodo mislili, da so zmagali. Niso bogatejši za zmago, revnejši so za izkušnjo – lekcijo. Luzerji življenja.” Podoben intelektualni nivo, ko je Brežičane zmerjala z mentalnimi omejenci, je sicer pokazala že januarja.

Foto: STA

Političnih analitik Sebastjan Jeretič je lani javno razkril, da Carlova na nacionalki velja za osebo, ki bi bila rada glavna urednica vsega, kar se v državi dogaja. Ob tem je tudi razkril, da Carlova svoje osebne spore dviguje na raven vprašanja nacionalnega interesa in vse, ki se ji pri tem ne klanjajo in ne sodelujejo, zelo hitro popljuva. Nima niti težav, ko je potrebno popljuvati novinarske kolege. Spravila se je tudi nad Rosvito Pesek, ki pa ji je zaradi vmešavanja Carlove prekipelo. Namreč, Carlovo je močno zmotilo, ko je Peskova po odstopu Mira Cerarja z mesta predsednika vlade v prispevek vključila tudi izjavo predsednika opozicije Janeza Janše.

Čeprav se ima Carlova za objektivno novinarko, pa je očitno, da je s primerom zasmehovanja ugrabitve 79-letnika dosegla samo dno profesionalnega novinarstva. Človek se lahko povsem upravičeno razjezi, ko vidi, za plače koga gre denar slovenskih davkoplačevalk in davkoplačevalcev, saj je celo policija potrdila resničnost navedb glede ugrabitve. Na tem mestu bi bilo nedvomno primerno opravičilo Carlove Moravcu, a sodeč po njenih nenavadnih stališčih le-tega ni pričakovati.

H. M.