fbpx

Kljub pospešenemu širjenju novega koronavirusa anarhisti tudi ta petek razgrajali, oskrunili tudi Prešernov spomenik

Jaša Jenull na protestih v petek, 26. junija (Foto: STA)

Kljub slabšanju epidemiološke slike so anarhisti tudi ta petek razgrajali po Ljubljani. Tokrat so protestirali na Prešernovem trgu, kjer so že v sredo na “antiproslavi” izkazali svojo nepripadnost domovini s poveličevanjem totalitarne simbolike, pod katere etiketo so pripadniki JLA leta 1991 napadli Sloveniji in ji skušali preprečiti pot v samostojnost. Trg republike je, tokrat neograjen, zvečer sameval. Kljub temu, da je med protestniki precej aktivistov, ki se predstavljajo kot “kulturniki”, je bil med protesti oskrunjen spomenik Franceta Prešerna. Po oceni policije se je zbralo okoli 3500 ljudi.

Kljub slabšanju epidemiološke slike v državi in prepovedi združevanja več kot 500 oseb, so levičarji tudi ta petek izkoristili za razgrajanje po Ljubljani. Glede na to, da je policija minuli petek Trg republike, ki je bilo ključno prizorišče protestov v minulih tednih, povsem ogradila, se je več tisoč protestnikov danes v Ljubljani zbralo na Prešernovem trgu. Ob tem so s transparenti in v govorih poudarili, da jih nobena ograja ne bo ustavila. “Vsak petek, ko se zbere nekaj tisoč ljudi na ulicah, mirno, dostojanstveno, zmagujemo. Poskušali so nas ograditi in omejiti zbiranje. Ni jim uspelo in ne bo jim uspelo,” je dejal eden od izpostavljenih protestnikov, “kulturnik” Jaša Jenull. Zvezdnik med protestniki in “žvižgač” Ivan Gale se je tokrat pojavil na protestih v Mariboru.

Razgrajači oskrunili Prešernov spomenik
V okviru protestov je med drugim prišlo do oskrunjenja spomenika Franceta Prešerna, ki so mu protestniki nadeli okove. S Prešernovega trga so protestniki nadaljevali z divjanjem po ljubljanskih ulicah, kot so dejali, po poteh okupirane Ljubljane.

Foto: STA

Stranka SD za protestnike očitno še premalo radikalna
Se je pa, kot poroča STA, v petek skupina protestnikov še pred zbiranjem na Prešernovem trgu ustavila tudi pred sedežem stranke SD, sicer pravne naslednice Zveze komunistov Slovenije, kjer so glede na objave na družbenih omrežjih politiki sporočili, da imajo “dovolj levih, desnih in kvazi sredinskih politikov, ki ne delajo za dobro ljudstva”. Očitno je tudi ta stranka, ki ima sedež kar v ukradeni vili, po mnenju protestnikov, še premalo radikalna.

Protestniki niso izkoristili odprtega Trga republike, kjer so v preteklih tednih najintenzivneje provocirali policiste
Očitno namenoma pa tokrat protestniki niso izkoristili odprtih površin Trga republike. Prav tam je v preteklih tednih prihajalo do najbolj neokusnih provokacij z njihove strani, med drugim so se metali čez ograjo in se nato čudili, da jih je morala odstraniti policija, ko niso upoštevali njihovih pozivov.

Na policijski upravi Ljubljana so za STA pojasnili, da so policisti v ožjem centru Ljubljane opravljali naloge za vzdrževanje javnega reda in miru, varnost udeležencev protestnega shoda, urejanje prometa in nadzor nad upoštevanjem ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa, vendar pa glede na znane okoliščine in pridobljene informacije nobeno območje ni bilo omejeno z varovalnimi ograjami.

Po ocenah policistov se je na Kongresnem trgu, kjer se je protest zaključil, zbralo okoli 3500 ljudi. Dogajanje je potekalo mirno, so pa policisti sproti zapirali več ulic v okolici poteka protestov. Opravili so tudi šest postopkov ugotavljanja identitete, a kršitev za zdaj niso ugotovili.

Foto: STA

Rok Krajnc