fbpx

Kljub temu, da sta proračuna ministrstva za kulturo za leti 2021 in 2022 rekordna, Odlazkov Svet 24 napada vlado, da se brezsramno hvali!

Minister za kulturo Vasko Simoniti in medijski tajkun Martin Odlazek (Foto: STA/Najdi.si)

Že nekaj časa poslušamo sago, kako naj bi premier Janez Janša vršil pritisk nad mediji in ustrahoval novinarje. Seveda, če bi to držalo, bi se v medijih pojavljali le navijaški članki do vlade, ne pa tudi članki z naslovi v smislu: “Poglejte, kako brez sramu se hvali vlada”. Če evropskim birokratom ni jasno, je vsekakor državljanom bolj jasno, da osrednji mediji ne zamudijo priložnosti, ko je potrebno blatiti vlado, ki jim ni po volji. Svet 24, ki je v lasti medijske skupine Media 24, ki jo obvladuje tajkun Martin Odlazek se je tokrat spravil nad ministrstvo za kulturo in ministra Vaska Simonitija, češ kako naj ne bi držala navedba, da sta proračuna ministrstva za leti 2021 in 2022 rekordna. Simonitija pa so označili za človeka, ki naj bi imel do kulturnih delavcev ”sramoten odnos”. Zaradi laži so na ministrstvu že zahtevali objavo popravka članka.

V članku z naslovom ”Poglejte, kako brez sramu se hvali vlada”, ki je bil objavljen 11. marca, je bilo zapisano naslednje: “‘Vlada se je že večkrat pohvalila, da je za leto 2021 sprejela rekorden proračun za kulturo, čeprav je bila deležna številnih opozoril, da ni tako. Leta 2019 je bilo v proračunu za kulturo 202,6 milijona evrov, leta 2020 209,5 milijona evrov, za leto 2021 je predvidenih 191,7 milijona evrov. Če k temu dodamo še sramoten odnos ministra Simonitija do kulturnih delavcev, blokiranje sredstev za filmske projekte in nelegalno ravnanje pri obravnavi statusov samostojnih kulturnih delavcev, je kultura zagotovo področje, pri katerem bi se lažne hvala naša vlada lahko vzdržala.”

V zahtevku za objavo popravka članka so na ministrstvu zapisali, da navedbe okrog višine proračuna nikakor ne držijo. Proračuna ministrstva za leti 2021 in 2022 sta namreč rekordna. “Za leto 2021 je predvidenih 237,9 milijonov evrov, za leto 2022 pa 229,6 milijonov evrov. Rebalans proračuna Ministrstva za kulturo za leto 2019 je znašal 193,3 milijonov evrov in ne 202,6 milijonov evrov. Podatek o 191,7 milijonov evrov za leto 2021 v članku se nanaša na prvotno sprejeti proračun za leto 2021,” poudarjajo.

Kot smo omenili že v uvodu, se je na tnalu Odlazka znašel tudi minister za kulturo Vasko Simoniti, saj so o njem zapisali, da naj bi imel sramoten odnos do kulturnih delavcev. To trditev so na ministrstvu ostro zanikali in ob tem poudarili, da se je število samozaposlenih delavcev v kulturi v času trajanja mandata kljub epidemiji povečalo za 500, za 500 tisoč evrov so se povečala tudi sredstva, namenjena samozaposlenim, hkrati pa so bili samozaposleni delavci v kulturi deležni interventnih sredstev, ki so vključevali poravnavo prispevkov za socialno varnost in temeljni mesečni dohodek v višini 700 evrov.

Ljubljana, ministrstvo za kulturo. Foto: STA

Žalostno je, da mediji, ki jim desnosredinska vlada ni po godu, širijo takšne dezinformacije z namenom, da bi se jo blatilo. Delo v korist države in državljanov naj bi bilo namreč v interesu vsakogar in to ne glede na to, katera vlada je na oblasti. Seveda je jasno, čemu je Simoniti marsikomu kamen v peti. Simoniti je namreč že večkrat izrazil kritiko glede nekaterih društev in zavodov, ki so izurjeni v birokraciji, izrazito levo inklinirani in imajo tako močno zaledje, da želijo nenehno prejemati državna sredstva. Ti so namreč prepričani, da jim za nedoločen čas, brez nadzora in transparentnosti pripadajo, v primerjavi z drugimi državljankami in državljani, neizmerno veliki privilegiji. “Ministrstvo za kulturo v sedanji sestavi meni, da jim ti privilegiji ne pripadajo, zato jih bo skušalo omejiti, saj so zaradi teh privilegijev oškodovane vrhunske kulturne ustanove, ki potrebujejo za svoje delovanje v javnem interesu primerne prostore, ki si jih nekatere nevladne organizacije neupravičeno prisvajajo,” je poudaril Simoniti.

Nina Žoher