Ustavno sodišče izločilo Nežo Kogovšek Šalamon, Jaklič in Accetto ostajata

Ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan in predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič (Foto: STA)

Prejšnji ponedeljek je Urška Klakočar Zupančič na Ustavno sodišče RS sama, v imenu Državnega zbora vložila zahtevo za izločitev ustavnega sodnika, čeprav očitno sploh ni imela pravnega interesa, da to naredi. Po tem pa je tudi vlada čez nekaj dni sprejela predlog za izločitev Klemna Jakliča iz odločanja o zakonu o RTVS. A je Ustavno sodišče danes sklenilo, da zahtevo predsednice DZ zavrže. Prav tako ustavno sodišče ni izločilo sodnika Mateja Accetta. Je pa sodišče izločilo ustavno sodnico Nežo Kogovšek Šalamon.

Ustavno sodišče je v postopku preizkusa pobude dr. Petra Gregorčiča na seji 13. aprila 2023 sklenilo, da se zahteva predsednice Državnega zbora Urške Klakočar Zupančič za izločitev sodnika Ustavnega sodišča Dr. Dr. Klemna Jakliča zavrže.

Spomnimo, da so iz ustavnega sodišča po zahtevi Urške Klakočar Zupančič za izločitev ustavnega sodnika Klemna Jakliča od parlamenta zahtevali pojasnila, od kod predsednici pristojnost, da sama predlaga izločitev sodnika v imenu Državnega zbora. Državni zbor namreč sploh nima pristojnosti, da zahteva izločitev ustavnega sodnika, na kar jo je opozoril ustavni sodnik Rok Svetlič, ki ji je pri tem dal tridnevni rok, da sama navede, po kateri pravni podlagi je predsednik DZ upravičen samostojno sodelovati v postopku pred US v postopkih, kjer je DZ nasprotni udeleženec.

Sodnica Ustavnega sodišča RS Neža Kogovšek Šalamon je bila izločena iz odločanja v zadevi o zakonu o RTV. (Foto: STA)

Ker takšnih pristojnosti nima, to pomeni, da je šlo za tipično zlorabo funkcije predsednice DZ z namenom pomagati svoji vladi, ki je uzakonila novi ZRTVS, s katerim bi si podredila javni zavod. Sedaj pa, da izločitev Jakliča ne bi padla v vodo, enako predlaga še vlada. A bodo pri tem zavrnitveni argumenti verjetno kar isti kot pri DZ. Eno klofuto ustavnega sodišča so že prejeli, čaka jih še ena.

Sara Kovač