Klofuta Šarčevi vladi – državni svet po pričakovanju izglasoval veto na novelo zakona o izvrševanju proračuna

Foto: STA

Državni svet je izglasoval odložilni veto na prejšnji teden sprejeto novelo zakona o izvrševanju državnega proračuna. Čeprav imajo občine zaradi dogovora vlade s sindikati javnega sektorja višje stroške, pa jim novela ne zvišuje povprečnine za leto 2019, so opozarjali v razpravi. DZ bo zdaj o zakonu glasoval še enkrat. Državni svet se očitno bolj zaveda resnosti glede fiskalne vzdržnosti.

Občinska združenja so se novembra lani z vlado dogovorila o zvišanju povprečnine za leto 2019 na 573,50 evra na prebivalca, mesec dni pozneje pa je vlada s sindikati javnega sektorja sklenila dogovor o zvišanju plač javnih uslužbencev, s čimer so se zvišale tudi finančne obveznosti občin. To je izničilo dvig povprečnine.

Ministru Medvedu ni uspelo
Da je za leto 2019 določena povprečnina prenizka za pokritje stroškov občin, so državni svetniki opozorili še pred začetkom obravnave rebalansa letošnjega proračuna in zakona o njegovem izvrševanju v DZ. A poslanci so na seji prejšnji teden proračunske dokumente potrdili v nespremenjeni obliki. Dvig povprečnine ne zadošča za pokritje stroškov, ki jih imajo občine na podlagi sporazuma s sindikati, je danes opozoril vodja interesne skupine lokalnih interesov v državnem svetu Milan Ozimič“Ni razlog za veto sporazum kot tak, ker tudi v občinah ureditev plač podpiramo, a ta razlika ne sme bremeniti občinskih proračunov,” je dodal.

Minister za javno upravo Rudi Medved je poskusil državne svetnike odvrniti od izglasovanja odložilnega veta. Če vlada s sindikati javnega sektorja ne bi sklenila dogovora, bi se s 1. januarjem 2019 sprostili varčevalni ukrepi, to pa bi za občine pomenilo praktično enako finančno breme, kot ga je nato prinesel sklenjeni dogovor. Poleg tega bi januarja sledil val stavk, kar pa bi pomenilo še dražji dogovor, je opozoril.

Državni svet je odložilni veto izglasoval z 22 glasovi za in devetimi proti. Zdaj bo moral DZ o noveli zakona odločati vnovič. Tokrat bo za sprejem potrebna absolutna večina, 46 glasov.

Demokracija

 • Vera

  Nič bat, saj bo ” koordinator ” te vlade pristal na vse pogoje, samo za položaj ,ki ga neizobraženi falot uživa .

 • Novakec1

  Še zavedli se ne bodo kako jih sta mesečnik in tišlar scat pelela, rajo bodo čist oskubl.

 • janezxy

  Zgleda,da v tem DZ sedi še nekaj normalnih ljudi s predsednikom na čelu.Devet pa jih ima že oprane.

  • janezxy

   Pardon DS.

 • Andrej

  Nekaj bodo zopet onegavili, se napihovali, kokodajsali (kikirikat si nihče ne upa), potem bodo pa naredili tako, kot taprava vlada ukaže. Lukatova.

 • RATATA

  Nategunski pokomunajzrski prasci skrbijo za lastne pizde!

 • Olga101

  Cvekar, na mestu predsednika vlade, dela z javnimi financami kot svinja z mehom!

 • Osti jarej

  ..če bi ta država delovala,kot ni sposobna,ker je mafijska,bi vsi tisti,ki so pokradli 75 milijard +.vse pripokali nazaj z obrestmi in do konca lajfa preživeli v čuzi….v čuzi,da se reče……in nobenega problema ne bi več bilo…ne s prenizkimi penzijami,ne z mizernimi plačami,ne s pomanjkanjem delovnih mest,ki so jih s krajo tovarn uničili…amen

 • xtc

  Komunisti kot vedno in kot v SFRJ doklebo šlo bo pač šlo nato pa vojna.

 • Janez Kepic-Kern

  ŽE DR. A. BAJT
  JE OPOZARJAL,
  DA MARXISTIČNA EKONOMIJA – NI ZNANSTVENA,
  KAR
  JE ŽE 1896. LETA – ZNANSTVENO VEJAVNO DOKAZAL
  AVSTRIJSKI
  MEDNARODNO PRIZNANI EKONOMIST,
  PROFESOR IN FINANČNI MINISTER – Eugen BOEHM.BAWERK. L.r. Janez K.Kern KOMENDA
  P.S.
  ZABRNITELJ MARXIZMA
  E. BOEHM-BAWERK
  https://www.google.com/search?q=eugen+boehm+bawerk+marxismo+refutel&oq=EUGEN+&aqs=chrome.1.69i57j69i59l2j0l3.10786j0j8&sourceid=chrome&ie=UTF-8
  O
  E, B. BAWERKU PIŠEM VEČ V MOJI REVIJI
  IN NA MOJEM E-PORTALU “SLOVENIANA”
  https://sloveniana.si/

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!