Knovs: Informacija o zaposlitvi Šarčeve znanke na Sovi je prišla iz Sove, oviranje nadzora je nesprejemljivo!

Rajko Kozmelj, direktor Sove. (Foto: STA)

Informacija o zaposlitvi znanke premierja Marjana Šarca na Sovi je prišla iz agencije,” je prepričan predsednik Knovsa Matej Tonin in dodaja, da je do odtekanja informacij prišlo že v primeru Tolj. Poslanci o tem po njegovih besedah niso bili obveščeni, preden se je informacija pojavila v javnosti. Komisija je vlado pozvala, naj ji omogoči izvedbo nadzora na Sovi, saj je tovrstno oviranje nadzora nesprejemljivo. “Predsednik vlade naj dobro razmisli. Dobro bi bilo, da se zaveda, da bo vir znotraj Sove, če se nepravilnosti pri zaposlitvi potrdijo, to v primernem trenutku tudi uporabil in lansiral v javnost. V tistem trenutku bi bila lahko tako direktor Sove kot Šarec v zelo neprijetnem položaju.”

Komisija za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb je na današnjem zasedanju s štirimi glasovi za in tremi proti potrdila dva sklepa. S prvim je ocenila, da je oviranje nadzora postopka pooblaščene skupine Knovsa nesprejemljivo, z drugim pa izrazila pričakovanje, da bo vlada postopala v skladu z zakonom in komisiji omogočila izvedbo njenih nalog. “Dlje kot bo nadzor onemogočen, v večjih težavah bo predsednik vlade,” je opozoril predsednik Knovsa.

Do uhajanja informacij iz Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova) je v zadnjem času prišlo že v dveh primerih – prvič v primeru Ivana Tolja in tokrat v primeru zaposlitve na Sovi, je dejal predsednik komisije Tonin (NSi). Kot je poudaril, bi moral direktor Sove Rajko Kozmelj zato “pomesti pred lastnim pragom“.

Direktor Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova) Rajko Kozmelj.

Da direktor Sove še vedno ne dopušča, da bi Knovs dokončal nadzor nad kadrovskimi potezami v Sovi, je po Toninovi oceni v demokratični državi nesprejemljivo in nedopustno. Zakonodaja namreč jasno določa, da se tovrsten nadzor lahko odloži le v primeru, ko bi bila z njim razkrita identiteta tajnega delavca oziroma sodelavca Sove.

Če bi se izkazalo, da je pri tej zaposlitvi na Sovi šlo za “šlamparijo”, po njegovih besedah to ne bi bilo prvič, problematične pa pri tej zadevi postajajo nedoslednost in laži. Ob tem je spomnil na primer ameriškega predsednika Billa Clintona, ki mu ni grozil odpoklic zato, ker je imel ljubico, pač pa zaradi laži. “Stvari, ki postajajo problematične in so lahko velik mlinski kamen tudi okoli vratu predsednika vlade, je krog laži,” meni Tonin.

“Predsednik vlade naj dobro razmisli. Dobro bi bilo, da se zaveda, da bo vir znotraj Sove, če se nepravilnosti pri zaposlitvi potrdijo, to v primernem trenutku tudi uporabil in lansiral v javnost. V tistem trenutku bi bila lahko tako direktor Sove kot Šarec v zelo neprijetnem položaju.”

Zakon tolmačiti v smeri čim večjega nadzora
Tonin je tudi pojasnil, da je prejel prejel pravno mnenje od odvetniške pisarne Vrtačnik. Po njenem mnenju v okvir dejavnosti oziroma v okvir delovanja Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova) spada tudi zagotavljanje kadrovskega potenciala. Zato menijo, da “preveritev zaposlovanja oz. spoštovanje ustave in zakona pri zaposlovanju posameznikov sodi v okvir pristojnosti Knovsa v razmerju do nadzora delovanja Sove”. Določbe zakona o parlamentarnem nadzoru obveščevalnih in varnostnih služb, ki se nanašajo na nadzor nad delovanjem Sove, je po oceni odvetniške pisarne treba razlagati ekstenzivno, tj. “v prid kar največjemu možnemu nadzoru, ki je še skladen z namenom zakona”.

Zakonodajalec je namreč zaradi občutljivosti vsebine delovanja Sove nadzorno funkcijo namenoma umestil v polje parlamentarne funkcije oblasti, menijo. Pretirano oženje nadzornih funkcij Knovsa bi po njihovi oceni lahko pomenilo znatno oslabitev ustavnih zavor in ravnovesij ter tlakovalo pot k morebitni arbitrarnosti ravnanj v okviru delovanja Sove. Prav tako so v odvetniški družbi pritrdilno odgovorili na vprašanje, ali lahko Knovs pridobiva podatke o kadrovanju oziroma zaposlitvi konkretne osebe, poroča STA. Edino izjemo bi predstavljali podatki, s katerimi bi se razkrila identiteta tajnih delavcev ali sodelavcev.

Peter Truden

 • Olga101

  Toninu ne verjamem nič, ker je Kučanov človek in zato vedno laže. Laž je nesmrtna duša komunizma.

  • Olga101

   [email protected]_dajmLME1Bl. Sicer se strinjam, vendar to ni moj komentar!

  • pupa

   Tudi, če je komentar sprejemljiv ga je napisal LAŽNIVEC, ki smrdi na daleč.

 • xtc

  Vse te zgodbe IGLu,NH,Acceto,so v bistvu v normalni in pravni državi konec karier vpletenih oz. glavnih igralcev za večno.
  Pri nas pa so se vsi z vlado,sodstvom in še kom začeli obnašeti ,da oni pač že niso podvrženi nadzoru in ne gredo proč.
  Seveda je trenutna neverjetna aroganca,obupen poizkus ohranitve oblasti za vsako ceno,kam pa to pelje pa vsi vemo-pot Ludvika XVI,seveda se večino topoumnih levakov misli,da ,ko bo počilo,možno se pogovarjati o pravicah in še čem takret pač ne bo šlo in očitno se je Kučan odločil za dve stvari,ko bo zadeva počila skušal obračunati z rajo-kar se ne bo izšlo-ali pa skušal pobegniti v Rusijo ali pa storiti samomor,zelo veliko levakov bo poizkusilo tudi uiti sploh bogatejših večina pa bo bes naroda pričakala verjetno doma in takrat se bog usmili zgojenega.

 • Olga101

  Šarec je podoben Clintonu – po ljubici! Samo čakamo še na izjavo: “I did not have any sexual relations with that women!”

  • SIMON ROZIC

   …a šarec govori angleško ? Zadnjič je le nekaj bral…

 • SIMON ROZIC

  Oh, tale Šarčeva Nikita je pa res naredila eno sranje v sferi samozadovoljevanja
  tovarišije iz vrst “preverjenega” vohunskega kadra ….le kaj si bosta Ameriška CIA in
  Ruska KGB mislili o zaplotniškem delovanju najbolj tajne službe na svetu, kjer še sam
  vodja le-te ne ve, če je to res on, ali je že kdo drug, pa on tega ne ve! Takole to meni vse
  zelo sumljivo deluje! Stari Sekolec je že “spi…il ” neznano kam, njegova telefonska partnerica
  pa še vedno “čiča” na visokem mestu v ministrstvu….Erjavec je vse “zmutil” in je za nagrado
  danes vojaški minister, vedno pripravljen za odstrel sovražnikov iz morebitnih sovražnih vrst
  opozicije, čakajoč v zasedi znanega dežurnega krivca JJ, za katerega pa ne ve, kakšen greh
  bi mu tokrat obesil ob eventualnih bodočih volitvah! Mogoče izmišljeno provizijo ob nabavi
  nepremočljivih “šuhov” za vojake ali provizijo iz naslova dobave vojaškega spodnjega perila…..
  Provizijo za nabavo orožja bo tokrat obdržal zase, ker ne ve, če bo v naslednji vladi spet
  kakšen ministrant glavnega šefa!
  Res me je strah! Kaj pa vas?

 • slaipowi101

  Živel Mahnić, Grims in Janša. Svoboda Janši, svoboda Sloveniji (po Olgi101) .

  • pupa

   Bi rekla, da si kar LAŽNA OLGA 101.

   3 comments 3 votes

 • montyamp

  Hehehe , združenje polpismenih bastardov kadrovanih na preplaćana delovna mesta s strani murglosrbskih udbovskih reptilov , imamo namesto obveščevalne službe .
  Obveščevalno službo bomo imeli takrat ko bodo prišli namesto marionet postavljenih od morilcev , pametni Slovenci na oblast .

 • montyamp

  GORJE NARODU KO PRIDEJO HLAPCI NA OBLAST

 • Ahoj

  Korupcija in migranti bodo uniči Slovenijo

 • Mojca pokraculja

  Dejmo fantje na SOVI , še več svinjarij je treba spravit v javnost !

  • RATATA

   Oba pogrešava snowdne.

 • RATATA

  Koga BQ kaj je toninar prepričan? Bukov tuhinski laik je bil orepričan tudi, da küćanu pripada hud penzion…, pa celo zo je bil prepričan, da on sam ni luda mila temveč da je ludi milek. To sicer drži, kot tudi to, da so mu dvojkici zgoraj dobro zrihtal.

 • Jan Kovalski

  Kakšen medijski James Bond naj bi bila ta Suzana Perman?
  Ona je kvečjemu zmedena Suzana Blond.

 • piko8

  Sova ne skovika, ampak je začela “ČIVKATI”! Ne skovik ampak čiv čiv!!
  Zdele so nažajfan in jih je potrebno “OPATI”!!

 • Jan Kovalski

  Jerca Korče:

  https://twitter.com/ZanMahnic/status/1184196096324722690

  To so Šarčevi kandidati: Mati v NLB pri pranju Iranskega denarja, hči vodila klub kjer so se drogirali, zdaj podpredsednica LMŠ, via Škandal

  Jerca Korče: “Grožnje o “padanju glav” bi morale biti uvrščene na temno stran zgodovine. …”

  Da bodo letele glave je Klemenčičevo maslo izpred nekaj let. In kar enkrat leti ne more ostati v zraku kar je osnova uporabne fizike. Torej, ko bodo padale glave bo to zapisano v svetlo stran zgodovine.

  Opomba: Tovariš Helex je Igor Kršinar (Reporter)

 • Jan Kovalski

  Fotografija z dežnikom:
  Izraz lažnivca, ki ga tudi igralske sposobnosti komika ne uspejo prikriti.
  Glej pod “govorica telesa”.

 • sloustava

  Komedijanti , hisniki, nezaposleni, kahlonosci, …ja, narod slovenski, kaj pa si pricakoval?

 • Andrej

  SOVA nadzira samo sebe, da lahko mogočneži lažje ribarijo v kalnem. To je dokončen konec demokracije.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!