fbpx

Grimsova komisija bo vse podatke o pranju denarja v NLB predala NPU in tožilstvu

Poslanec Branko Grims.

Danes so se na seji, ki je bila zaprta za javnost, sestali člani Komisije DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb. Na seji so obravnavali varnostno situacijo v Sloveniji in EU z vidika obsežne serije terorističnih napadov, spregovorili pa so tudi o predlogu poročila komisije v zadevi proliferacija, pranje denarja – primer Farrokh in NLB. Predsednik komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb mag. Branko Grims je pojasnil, da so poročilo KNOVS o pranju denarja v NLB predali Nacionalnemu preiskovalnemu uradu in generalnemu državnemu tožilstvu. 
“Toliko napadov, kot jih je bilo v zadnjih 14 dneh, Evropa še ni videla. Bilo jih je okoli 20, za mnoge manjše in manj uspešne večina še ni slišala, zagotovo pa ste slišali za napad v Barceloni in v Helsinkih. V Barceloni je bilo 14 mrtvih in 100 hudo ranjenih, v Helsinkih pa je migrant, ki je šel prek Slovenije, po podatkih, ki so bili javno objavljeni v začetku leta 2016, z nožem zabodel mamico z dojenčkom in hudo ranil žensko,” je uvodoma povedal predsednik Komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb Branko Grims. Ob tem je pokazal nekatere fotografije žrtev napadov, ki jih mediji po večini niso objavljali. Fotografije je medijem pokazal, ker “šele takrat, ko se to dogajanje vidi, ko se vidi žrtve, ki niso statistika, se ve, kje se je znašla Evropa”.

Po besedah predsednika KNOVS se je treba zavedati, da sta Evropa in njena varnost ogroženi in da je treba storiti vse, da se vzpostavita dosledno spoštovanje zakona in dosledna zaščita meja. “Storiti je treba vse, da se ohrani varnost v Evropi, ne le za nas, ampak tudi za naše otroke. Radikalni islam se nikoli ne integrira in bo ostal takšen kot je, zato zanj ne more biti prostora v moderni Evropi. Tisti, ki prisegajo na nasilje in ga izvajajo, morajo iz tega prostora oditi, enkrat za vedno,” je bil jasen Branko Grims.

V zadnjem letu 1203 nezakonitih prehodov meja
Predsednik KNOVS je nato postregel z uradnim podatkom, da je policija zabeležila 1203 nezakonitih prehodov slovenskih meja samo v letošnjem letu. “Koliko je prehodov, ki niso zabeleženi, lahko samo ugibamo. To je precejšnje povečanje glede na minula obdobja in poudariti je treba, da se na slovenskih tleh nahaja tudi okoli 260 prosilcev za azil, 40 % kvote, za katere se je zavezala Cerarjeva vlada, pa je ob tem tudi že uresničila,” je podatke na kratko predstavil mag. Grims. Po njegovem mnenju se bo varnostna situacija zaostrila, saj so ukrepi, ki jih je začela izvajati Italija, pa tudi Evropska unija, čeprav strahovito pozni, a pravi. “V eni sami noči so praktično pobrali vse “švercarske” čolne nevladnim organizacijam, ki so organizirano, kot mafija, vozili migrante v Evropo, in pobrali čolne tudi ilegalnim “švercarjem” migrantov iz Afrike. Pretok je tam okrnjen, rezultat pa je, da se ponovno močno krepi pritisk na Balkan,” je povedal Grims in dodal, da se ponovno odpira balkanska migrantska pot,  in to v dveh delih. V enem delu poteka preok Romunije in severnega dela Madžarske in naprej proti severu, drugi del pa preko Hrvaške proti Sloveniji.

“V naslednji mesecih službe pričakujejo precej okrepljen tok ilegalnih migrantov in zato napovedujejo dodatne ukrepe. Kar je bistveno, so ukrepi za zaščito ljudi in najpomembnejše infrastrukture. Tudi nekateri objekti pri nas so izjemno pomembni in občutljivi in po zagotovilih je posebej poskrbljeno za zaščito vseh teh objektov,” je dejal predsednik KNOVS Branko Grims. “Službe za zdaj delajo, kar lahko, da bi preprečili najhujše, a hkrati ocenjujejo, da Slovenija ni več varen otok znotraj EU, hkrati pa, da je ta nevarnost sorazmerno nizka,” je povedal Grims.

Pristojne službe zavlačujejo s preiskavo pranja denarja v NLB
Nadalje je predsednik KNOVS spregovoril še o poročilu o proliferaciji, ki ga je komisija soglasno sprejela, in izrazil pričakovanje, da bo dokument uvrščen že na septembrsko sejo državnega zbora, verjetno hkrati z delnim poročilom, ki ga pripravlja preiskovalna komisija o zlorabah v bančnem sistemu. Vsi sklepi in vse ugotovitve so bili sprejeti soglasno in bodo javni. Javen bo tudi sklep, kjer predlagamo, da se državni zbor s temi dogajanji seznani in podpre poročilo, poleg tega smo sprejeli še dodaten poseben sklep, da na današnji seji KNOVS sprejeto poročilo pošljemo tako NPU kot tudi tožilstvu in da izrazimo pričakovanje, da se stori vse za ugotovitev tega, koliko je bilo v primeru NLB dejanskih kršitev zakona, in da se ukrepa proti vsem, ki so kakorkoli kršili zakon v tej zadevi, ter da dobimo tudi sodni epilog,” je povzel Grims in izrazil pričakovanje, da bodo komisijo organi sproti in ustrezno obveščali o ugotovitvah in poteku preiskave.

Grims je še dejal, da KNOVS ugotavlja, da je bilo v primeru suma pranja denarja prek NLB ugotovljenih veliko zavlačevanj pristojnih služb in neustreznega ravnanja. “Ali gre za kazniva dejanja ali ne, bodo odločale ustrezne službe. Izrazili smo posebno pričakovanje, da se v vseh primerih ukrepa skladno z veljavno zakonodajo, in sicer v vseh primerih nezakonitega delovanja institucij, organov in odgovornih posameznikov,” je dejal.

Ugotovitve KNOVS so predali NPU in tožilstvu
Nadalje je kot pomembno izpostavil, da je bila po tem, ko je SOVA o dogajanju že obvestila takratnega predsednika države, vlado, ministra za finance in ministrico za notranje zadeve, ob tem izpuščena ta ista informacija državnemu zboru. Prvo obvestilo, ki je bilo izredno splošno in napisano v enem stavku, je bilo pol leta pozneje, spomladi naslednje leto, ko je KNOVS dobil redno letno poročilo, v katerem je bilo omenjeno z enim stavkom, da naj bi se v NLB nekaj dogajalo, nič pa o tem, za kakšno vsoto in kaj konkretno je šlo,” je povedal Grims. Po njegovih besedah to dejstvo bode v oči, saj, kolikor pozna dosedanji protokol, je bilo vedno normalno, da so obveščeni vsi trije vrhovi politike, torej predsednik republike, predsednik vlade in predsednik državnega zbora. “V tem primeru pa ni bilo tako, in to je edini tovrstni primer, s katerim smo se doslej srečali. Odgovornost izvršilnega in reprezentativnega dela je v tem primeru tako toliko večja, ker so bili seznanjeni tako z višino sredstev – očitno je šlo za vnaprej dogovorjeno pranje denarja v višini milijarde dolarjev – kot tudi s tem, v kateri banki se je to dogajalo, od kod je prišel denar, in da gre za utemeljen sum proliferacije in financiranja terorizma,” je še povedal Grims. Ob tem je dodal, da so se podatki in opozorila, tudi interna iz banke, kot je zdaj znano, ustavila najprej na Uradu za preprečevanje pranja denarja, hkrati pa tudi ravnanje KPK in policije ni bilo ustrezno.

“Zaradi vseh teh razlogov bi težko verjeli, da gre za naključje, očitno je, da so odpovedali nadzorni sistemi države, da organi niso ustrezno opravili svoje naloge, in zdaj gre za to, da ustrezne službe ugotovijo, kdo je za to odgovoren, za kakšno odgovornost gre in se ugotovi, kakšna je politična odgovornost posameznikov,” je povzel Grims današnje ugotovitve seje. Dodal je še, da je KNOVS s tem, ko predaja poročilo NPU in Generalnemu državnemu tožilstvu, svoje delo uspešno zaključil, zavezal pa se je, da bodo še naprej nadzorovali, kako bo potekala nadaljnja preiskava.

C. Š.