fbpx

Ko direktor Setija javno postavi na laž medijske morilce Cirman-Modic-Vuković: “Povabil sem vas, da se na lastne oči prepričate o kakovosti mask, pa niste prišli!”

Necenzurirano. (Foto: Demokracija)

Antijanša novinarska trojka Primož Cirman, Vesna Vuković in Tomaž Modic je 18. 4. 2020 na svojem medijskem projektu Necenzurirano.si, ki ga financira Martin Odlazek, objavila članek z naslovom “Počivalškovi krepko preplačali maske z gumico”. Njihove laži in zavajanja je razkrinkalo podjetje Seti, ki je bilo glavni dobavitelj materiala za maske podjetij Korez in Lukač. “Res ne razumem zakaj je potrebno neresnično navajanje dejstev, namesto, da bi nam pomagali obvestiti javnost, da imamo v Sloveniji primeren in cenovno res ugoden material iz katerega si prav vsak posameznik lahko izdela svojo obrazno higiensko masko v kolikor jo potrebuje,” so se jezno odzvali v podjetju Seti.

Novinarska trojka “plačaj za medijski umor”, ki jo sestavljajo Primož Cirman, Vesna Vuković in Tomaž Modic, je v svojem “neodvisnem” in v “normalnem” novinarskem jeziku domnevno razkrivala veliko zaroto posla z zaščitnimi maskami podjetij Korez in Lukač. Njihove laži in zavajanja bi ostale skrite, če se ne bi podjetje Seti pogumno oglasilo pod njihovo novico na družabnem omrežju.

Na portalu Necenzurirano.si so zaradi neprivlačnega izgleda mask obtoževali slovensko vlado, da je preplačala maske podjetjema Korez in Lukač. Ob tem so se norčevali iz materiala in trdili, da so maske neustrezne za uporabo. V medijskih nastopih je direktor podjetja Aleš Serec zatrdil, da so maske z gumico preverili na UKC Ljubljana. “Material airlaid kot tudi maske z gumico so bile testirane na SPOBO UKC Ljubljana dne 19.3.2020, od koder so nam isti dan ob 14:12, poslali potrditev ustreznosti za material kot tudi same maske z navedbo, da je maska primerna in namenjena zaščiti splošne populacije. Material iz katerih je izdelana maska ima vse certifikate, ki so potrebni za uporabo v higienske namene, kar tudi  štiri slojna airlaid maske je (vse certifikate ste tudi prejeli na vaš mail!!!) Maska preprečuje širjenje korona virusa,” so se odzvali v podjetju Seti.

Novinarji Primož Cirman, Vesna Vuković in Tomaž Modic so zavajali v omenjenem članku. Njihove laži je razkrilo podjetje Seti. (Foto; posnetek zaslona/Necenzurirano)

Modic, Cirman, Vukovićeva napisali članek tako, da bi Janševo vlado prikazali v negativni podobi
V članku se je novinarski trojček lotil pregrešno dragih mask in podjetij, ki niso prišla do posla. Med drugim so tudi omenili ponudbo lastnika podjetja Seti, ki pa v prvem roku ni bilo uspešno. V njem navedejo tudi izjavo Serca, da so cene za takšne maske pretirane.

Prvi del odziva podjetja Seti na zavajajoči članek. (Foto: posnetek zaslona/Necenzurirano)

A kot se je izkazalo kasneje, so njegovo izjavo vzeli iz konteksta, da bi lahko očrnili Vlado Republike Slovenije. “Cena 0,46 evrov, ki jo navajate je bila z naše strani poslana na blagovne rezerve šele dne 15.4.2020 , pred tem pa smo poslali dve višji ponudbi in sicer 6.4.2020 ceno 0,59 evrov na kos in dne 10.4.2020 0,51 evrov na kos. Vse cene so brez DDV. Zakaj takšna razlika – ker smo v vmesnem času uspeli izboljšati hitrost izdelovanja samih gotovih mask iz 40 kosov na minuto na 80 kosov v minuti (glavni razlog) ter ker smo uspeli medtem kupiti v tujini medicinske gumice, po trikrat nižji ceni kot so cene navadnih gumic v Sloveniji.”

Drugi del odziva podjetja Seti na zavajajoči članek. (Foto: posnetek zaslona/Necenzurirano)

Kritična tudi županja Črne na Koroškem, ki je konec februarja zaščitne maske poslala na Kitajsko
V preteklem tednu smo spremljali zgrožena mnenja nekaterih slovenskih županov in županj, ki niso bili zadovoljni z zaščitnimi maskami. Najdlje je šla županja Črne na Koroškem Romana Lesjak. Njeno dvoličnost smo hitro razkrili ob podatku, da je konec februarja tik pred izbruhom epidemije v Sloveniji vse zaščitne maske poslala v pobrateno kitajsko mesto Harbin.

Županja Črne na Koroškem Romana Lesjak. (Foto: STA)

Na njihove kritike so se odzvali v podjetju Seti: “Ko navajate, da občine trdijo, da je to malo boljša štiri slojna servieta – kdo pa so oni, da lahko sodijo kakšen material serviete je to, še to ne vedo, da je to enoslojni material, ki ga mi zložimo in pripravimo, da postane sestavljen in v štirih slojih.”

Direktor podjetja pozval novinarsko trojico, da bi se prepričali na lastne oči o kakovosti mask in materiala, a so raje napisali novi antijanševski pamflet
V televizijskih prispevkih na RTV Slovenija, POP TV, Planet TV je lastnik podjetja Seti Aleš Serec pokazal postopek izdelovanje zaščitne maske. Med drugim se je lahko vsak predstavnik medijev, ki je obiskal Serca v teh dneh, prepričal na lastne oči o kakovosti mask.

Direktor podjetja Seti Aleš Serec je povabil novinarsko ekipo Necenzuriranega, vendar se obiska niso udeležili. Nenavadna poteza novinarske trojke, ki ima samo sebe za raziskovalne novinarje. (Foto: Posnetek zaslona/ Siol.net)

Isto vabilo je dobila Odlazkova novinarska trojica, da bi se tudi sami prepričali o kvaliteti mask in materialov. Vendar se obiska v podjetju Seti niso udeležili in raje skupaj zapisali nov pamflet proti Janševi vladi. “Sem vas lepo pozval, da pridete do nas, da vam demonstriram in pred vašimi očmi pokažem kakšna je razlika med navadnimi in airlaid servieti (materialom) – to je neprimerljivo, kot bi primerjal kolo in avto, z obema se lahko pelješ, pa je vseeno razlika. Primerjava med navadnimi in airlaid servieti je na popolnoma enakem kvalitetnem razmerju kot prej navedena prevozna sredstva.”

Objavljamo celotni avtentični zapis podjetja Seti kot odziv na članek Počivalškovi krepko preplačali maske z gumico novinarske trojice Primož Cirman, Vesna Vuković in Tomaž Modic:

Berem članek in ne morem verjeti, da je objavljeno toliko nepravilnosti. Zato takole g. Modic, gremo po vrsti :
– Material airlaid kot tudi maske z gumico so bile testirane na SPOBO UKC Lj dne 19.3.2020, od koder so nam isti dan ob 14:12, poslali potrditev ustreznosti za material kot tudi same maske z navedbo, da je maska primerna in namenjena zaščiti splošne populacije. Material iz katerih je izdelana maska ima vse certifikate, ki so potrebni za uporabo v higienske namene, kar tudi 4slojna airlaid maske je (vse certifikate ste tudi prejeli na vaš mail!!!) Maska preprečuje širjenje korona virusa !!!

– Pred morebitno okužbo z koronavirusom COVID-19 NE varuje nobena maska sama po sebi, ker je za preprečitev okužbe potrebna tudi druga zaščitna oprema, kot so očala, rokavice, obleka, pokrivalo….. Saj se lahko na TV vsakodnevno prepričate z kakšno zaščitno opremo so opremljeni zdravniki, ki obravnavajo okužene paciente

– Ko navajate da ostali konkurenti nismo mogli priti do posla, to ne drži !! Sem vam lepo povedal v najinem pogovoru, da nihče od izdelovalcev končnih mask NI oddal ponudbe blagovnim rezervam v času ko so le te sprejele odločitev o nabavi od Korez-a in Lukača-a. Vsi ostali smo oddali ponudbe mnogo kasneje in sicer najprej 6.4. ali pa še kasneje

– Kar se tiče cen sem vam tudi lepo povedal, da so te cene, ki so bile na trgu v marcu neprimerljive z cenami ki jih lahko ponudimo danes. Cena 0,46 EUR, ki jo navajate je bila z naše strani poslana na blagovne rezerve šele dne 15.4.2020 , pred tem pa smo poslali dve višji ponudbi in sicer 6.4.2020 ceno 0,59 EUR/kos in dne 10.4.2020 0,51 EUR/kos. Vse cene so brez DDV. Zakaj takšna razlika – ker smo v vmesnem času uspeli izboljšati hitrost izdelovanja samih gotovih mask iz 40kos/min na 80kos/min (glavni razlog) ter ker smo uspeli medtem kupiti v tujini medicinske gumice, po 3x nižji ceni kot so cene navadnih gumic v Sloveniji

– Ko navajate, da občine trdijo, da je to malo boljša štirislojna servieta – kdo pa so oni, da lahko sodijo kakšen material/serviete je to, še to ne vedo, da je to enosloni material, ki ga mi zložimo in pripravimo, da postane sestavljen in v štirih slojih. Sem vas lepo pozval, da pridete do nas, da vam demonstriram in pred vašimi očmi pokažem kakšna je razlika med navadnimi in airlaid servieti (materialom) – to je NEPRIMERLJIVO, kot bi primerjal kolo in avto, z obema se lahko pelješ, pa je vseeno razlika – ane, in primerjava med navadnimi in airlaid servieti je na popolnom

– Nismo imeli dve ideji ampak samo eno in ideja je bila, da mi ponudimo trgu material, vsak si pa sam izdela masko. To pa zato, ker prvič mask nikakor ne bi mogli izdelati za vse, ki jo potrebujejo in drugič ker smo želeli omogočiti vsem, da si izdelajo masko za najnižjo možno ceno. Tudi naša kalkulacija v tistem času (govoriva o 20.3.2020) je bila okoli 0,65 EUR/masko, kar se mi je zdelo preveč za eno masko ampak ceneje enostavno ni šlo (s tem da so šle cene gumic in elastike v naslednjih petih dnevih navzgor za tudi 6x pa o tem nihče nič ne piše !!!) .

Zakaj pa serviet, ker je edino v tej obliki bil lahko material tako cenovno ugoden (na dan jih lahko izdelamo 1.000.000kos), v katerikoli drugi obliki bi ga ponudili bi bila cena vsaj 4x višja, zato sva z sodelavcem tri dni mrzlično iskala rešitev kako izdelati masko iz obstoječega servieta. Danes se zdi rešitev enostavna, vendar je z vsako rešitvijo tako, da ko pokažeš rezultat za določeno nalogo ta postane enostavna!!! Seveda smo v naslednjih dneh v našem podjetju razvili mnogo boljše in udobnejše maske – tudi šivane pa o tem ni nite besede

– Dogovorili se z podjetji nismo nič, mi smo samo predlagali, da poizkušajo doseči ceno nekje med 0,55 in 0,60 EUR/masko, ker se mi je to zdelo edino smiselno. Ceno 0,65 EUR/masko bi lahko ponudili sami, nihče pa ni računal da se bodo gumice in elastike podražile za tudi do 600%

– Ko navajate da sem poslal prvo ponudbo 6.4.2020 nato pa še najmanj tri, sem vam tudi lepo povedal ,da se ponudbe niso nanašale samo na dotično masko z gumico (te smo oddali tri, kdaj je navedeno zgoraj) temveč tudi za druge izdelke (same serviete, komplete serviet, gumica in navodilo ter šivane maske)

– Ko navajate, da maske po ugotovitvah UKC ne omogoča ustreznega tesnjenja se to NE NANAŠA na masko z gumico (ta ustreznost je bila potrjena dne 19.3.2020) temveč na šivane maske, ki smo jih dostavili v testiranje na UKC dne 9.4.2020. Opomba za tesnjenje je bila navedena izključno kot pojasnilo zakaj maske ne morejo biti uporabljene v medicinske namene zato je tudi potrjena ustreznost samo za splošno uporabo izven bolnišnic.

– Ko navajate, da preprečuje le izdihavanje ne pa tudi vdihavanje virusa, spet popolnoma napačno tolmačite navedeno na potrditvi. Preprečuje KONTAMINACIJO navzven, kontaminacijo osebe, ki jo nosi se pravi navznoter ne more preprečevati, ker kot je že navedeno zgoraj, je za preprečitev kontaminacije potrebna tudi ostala zaščitna oprema. Maska preprečuje prehajanje virusa tako navzven kot navznoter (saj to vam je pa ja logično, vsaj upam !!!) in če nosite masko se ne morete kontaminirati preko dihalih poti !!!!!

– Ko navajate, da posla nismo dobili zaradi zapleta z podjetjem Acron, sem vam tudi lepo pojasnil, da je bil podpis pogodbe ODLOŽEN in ne zavrnjen. Ali bomo posel dobili ali ne pa še ne vem, odločanje na MGRT je še v teku. Sem pa precej prepričan, da bi ga dobili, če se ne bi začela takšna medijska zavajanja o ustreznosti airlaid mask za uporabo v splošne namene. Res nam povzročate neverjetno gospodarsko škodo z napačnimi podatki o ustreznosti airlaid mask ter z omenjanjem našega podjetja v povezavi z poslom Korez in Lukač. Mi s tem nimamo prav NIČ. Vsi naši izdelki so več kot primerni in potrjeno ustrezni za namen za katerega se uporabljajo (zaščiti splošne populacije oz. preprečitvi širitve korona virusa)

Res ne razumem zakaj je potrebno neresnično navajanje dejstev, namesto, da bi nam pomagali obvestiti javnost, da imamo v Sloveniji primeren in cenovno res ugoden material iz katerega si prav vsak posameznik lahko izdela svojo obrazno higiensko masko v kolikor jo potrebuje !!!!!!

Luka Perš