Ko je napadena sveta institucija levice, se prepoved shodov zgodi praktično čez noč; kjer se grozi s smrtjo, je to ustavna pravica

Datum:

Upravna enota Ljubljana je sledila predlogu policije in prepovedala shode zanikovalcev obstoja koronavirusa, ki so v petek vdrli v prostore RTV Slovenija. Protestniki, ki so se zbrali ob Ladislavu Trohi, so pred stavbo nacionalne televizije vztrajali več mesecev. Pred tem je upravna enota zavrnila prošnjo policije, naj se prepove shod društva Osveščenih prebivalcev Slovenije – očitno je moralo priti do incidenta, da so se zganili. Pri tem seveda bode v oči, da se ob vseh incidentih, ki so se dogajali v okviru petkovih protivladnih protestov – teh je bilo že 73 – v smeri prepovedi ne ukrepa, saj formalno ni znan niti njihov organizator. Je torej stopnja protivladne nastrojenosti edini kriterij, da se dopušča ustavna pravica do protestiranja?

Ker so na ljubljanski upravni enoti prejeli argumentirane predloge policije za prepoved protesta, ki je več mesecev potekal pred stavbo nacionalne televizije, so se državni uradniki končno odločili, da bodo organizatorjem vročili odločbo, s katero jim bodo prepovedali nadaljnje shode pred nacionalko. “Če jim odločbe ne bomo mogli fizično izročiti, bo ta romala v pisemski nabiralnik. To pomeni, da bo začela veljati takoj,” je za Delo pojasnil načelnik UE Ljubljana Bojan Babič, ki je še pojasnil, da so policijski predlog za prepoved javnega shoda pregledali že konec julija – policisti so namreč takrat ugotovili, da društvo Osveščeni prebivalci Slovenije (OPS) ne zagotavlja zadostne varnosti in reda na shodih pred RTV. A ker Policijska postaja Ljubljana Center v predlogu za prepoved ni navedla konkretnih razlogov, zaradi katerih bi bilo na javnem shodu ogroženo življenje in zdravje ljudi, po Babičevih besedah takrat niso mogli slediti predlogu policije za prepoved javnega shoda. No, pred dnevi so anticepilci z nasilnim vdorom v studio RTVS grobo zlorabili pravico do miroljubnega protestiranja. Policija je kasneje sporočila, da so ob petkovem incidentu ugotovili 44 kršitev javnega reda in miru, 18 kršitev zakona o zasebnem varovanju, 26 kršitev zakona o javnih zbiranjih ter dve kršitvi zakona o osebni izkaznici. Prav tako so policisti zasegli zvočne naprave in shod razpustili ter pridržali eno osebo.

Generalni direktor RTVS Andrej Grah Whatmough je povedal, da vložili kazenske ovadbe zoper vse vpletene in da upajo, da bo policija te tudi z vso resnostjo obravnavala. “Vdor v poslopje RTV Slovenija ali katero koli drugo javno zgradbo nima nobene zveze s svobodo izražanja. Je nasilje nad to svobodo. Storiti je treba vse, da se vsako samovoljno in nasilno prilaščanje javnega prostora in grožnje obsodi in kaznuje z enakimi vatli vedno in povsod,” je po petkovem incidentu sporočil premier Janez Janša. Tu lahko spomnimo, da se vdor v prostore RTVS sicer ni zgodil prvič, protestniki so že pred časom vdrli na sejo programskega sveta RTV Slovenija, kjer so se pridružili protestirajočim novinarjem, in sicer s transparentom “smrt janšizmu”. Policije takrat niso klicali.

Mojca Pašek Šetinc in Eugenija Carl (Foto: Twitter)

Konkretni razlogi za prepoved obstajajo
Ob vsem tem se je smiselno tudi vprašati, kakšna je razlika med anticepilskimi protestniki Ladislava Trohe in protivladnimi protestniki, zbranimi okoli Jaše Jenulla, Tee Jarc in Tjaše Prošek. Če za vse veljajo enaka merila, bi namreč morali ukrepati tudi pri slednjih, ki svojih shodov, za razliko od OPS-ja, niti ne prijavljajo. Če omenimo le enega izmed zadnjih petkovih protestov – Jenull je med drugim splezal čez ograjo, da je na sedež stranke SD lahko prilepil propagandni material, na pročeljih nekaterih drugih sedežih političnih strank pa so se pojavili tudi kljukasti križi. Je vdor v stavbo RTV res toliko hujši od naštetega?

Foto: Twitter

Na družabnih omrežjih se je znašla fotografija, ki prikazuje možnost, da se je med protestniki OPS, ki so vdrli v studio, znašla ista oseba, prisotna tudi ob incidentu na Kredarici – ko je aktivistka Tea Jarc napadla predsednika vlade. Kar je zgolj še en dokaz, da imajo petkovi protestniki in Trohini anticepilci več skupnega, kot je morda videti na prvi pogled. Po drugi strani pa je tudi res, da obe skupini protestnikov tudi nekaj loči – in sicer naklonjenost nacionalne televizije. Trohini protestniki so namreč vdrli v poslopje RTV, ker prej več mesecev niso dobili nobene pozornosti omenjene medijske hiše. Kar pa za petkove protestnike seveda ne moremo trditi, ti imajo medijske pozornosti na pretek. Jasno je, da se tudi protestniki delijo na “naše in vaše”, temu primerna pa je tudi njihova obravnava. Kar se je pokazalo tudi na dan proslave dneva državnosti, ko so rumene jopiče policisti odpeljali in za več ur pridržali, Jenullovi protestniki pa so lahko še naprej neovirano razgrajali.

Sara Bertoncelj

Sorodno

Zadnji prispevki

Tihotapca prevažala kar 36 ilegalcev

Novomeški in brežiški policisti so prijeli tihotapca ljudi s...

Ameriška veleposlanica obiskala Brežice

V sredo, 21. 2. 2024, je Občino Brežice in...

Tudi kokoši imajo lahko svojo vilo

Podjetje Run Tiger je pod blagovno znamko Run Chicken...

[Foto] Je anketo Ninamedie o Judih sestavil sam Joseph Goebbels?

V javnosti so se pojavila opozorila o zadnji spletni...