fbpx

Ko je Tanja Fajon na čelu stranke zamenjala Dejana Židana, ni uspela narediti preboja, da bi se postavila kot edina alternativa SDS!

Predsednica SD Tanja Fajon (Foto: STA)

Delegati stranke Socialnih demokratov bodo v soboto, 10. oktobra 2020 odločali, kdo bo tisti, ki bo v prihodnje vodil stranko stranke: ali bo to evropska poslanka Tanja Fajon, ki trenutno opravlja vlogo vršilke dolžnosti predsednika SD ali pa bo to poslanec SD Jani Prednik. Glede na to, da Fajonova velja za odkrito favoritko, dvoma v njeno zmago skorajda ni. “Glede na to, da bo kongres očitno izveden na daljavo oziroma digitalno zaradi razmer kakršne so, mislim, da bo to dodatni element, ki bo še poglobil dvome v legitimnost in legalnost njenega vodenja stranke,” je glede volitev za Nova24TV komentiral nekdanji član stranke SD Aljuš Pertinač. Sebastjan Jeretič, nekdanji vodja službe Socialnih demokratov za odnose z javnostmi, pa je poudaril prepričanje, da bo Fajonova stranko ohranila na poziciji trde levice, kar pa rezultatsko pomeni, da to ne more postati stranka, ki bi bila alternativa za neko veliko zmago.

Aljuš Pertinač je prepričan, da bo v soboto Tanja Fajon tista, ki bo izvoljena za predsednico stranke. “Glede na to, da bo kongres očitno izveden na daljavo oziroma digitalno zaradi razmer kakršne so, mislim, da bo to dodatni element, ki bo še poglobil dvome v legitimnost in legalnost njenega vodenja stranke”. Torej ali bo rezultat realen ali ne. Ob tem je opozoril, da se je že sedaj pojavljalo, da so jo razglasili za voditeljico, še preden je bila sploh na kongresu izvoljena.

“Mislim, da bo vsak drug rezultat, ki ne bo prepričljiv v njeno korist, še poglobil v dvom v to, da lahko ona stranko popelje do zmage na naslednjih volitvah in prevzame vodenje vlade. Kam bo stranko peljala težko rečem. Na podlagi tega, kar sem videl do sedaj mislim, da bi rada dokazala, da je lahko uspešna na čelu stranke, hkrati pa ji tega še ni uspelo dokazati,” je izpostavil in ob tem dodal, da bo čas tisti, ki bo pokazal, če bo po kongresu kaj drugače.Zaenkrat po njegovo nič ne kaže na to, da bi bilo lahko drugače.

Tanja Fajon (Foto: STA)

Fajonova ni uspela narediti preboja, da bi se postavila kot edina alternativa SDS-u in Janezu Janši

Ta hip bi Jani Prednik težko dosegal boljše rejtinge kot Fajonova, je prepričan Pertinač. “Če bi bil Jani Prednik izvoljen za predsednika, v kar sicer sam ne verjamem, in bi se potem izkazal s svojim vodenjem, potem bi mogoče lahko dosegal boljše rejtinge od Tanje.” Pri tem je opozoril, da je Fajonova zaradi svojega nastopa, ki je medijem všečen, prepoznavna, kar pa ne čudi glede na to, da nenazadnje tudi sama prihaja iz novinarskih krogov. “Dvomim, da bi stranka, samo zato če bi bil Prednik izvoljen, dosegala boljše rejtinge. Bolj mislim, da je težava to, da ona v tem času, ko je na čelu stranke zamenjala Dejana Židana, ni uspela narediti preboja, da bi se postavila kot edina alternativa SDS-u in Janezu Janši. Vidimo, da po anketah še zmeraj zaostaja za Šarcem, kar pomeni, da je niso prepoznali. Se pravi tisti del volilnega telesa, ki ne glasuje za koalicijske stranke vladne koalicije, je ni prepoznal za neko realno ali najmočnejšo alternativo in ne verjamem, da se bo to po kongresu bistveno spremenilo.”

Foto: Printscreen

Socialdemokracija kot politični pojem po besedah Pertinača ni mrtva. Tukaj imamo namreč stranko, ki nosi to ime in je vključena v evropsko grupacijo stranke evropskih socialnih demokratov in socialistov. “Bolj je vprašanje kakšno politiko na dnevni bazi vodi. Ta politika, ki jo zagovarja Fajonova, se pravi neka evropska politika, ki postavlja na dnevni red prioritet od migracij do nekih kulturnih razlik in tako naprej, ni tista politika, ki bi v Sloveniji na strankarskem prizorišču, še posebej ta hip, delala neko razliko.” Pertinač je prepričan, da če bi Fajonova želela najti neke odgovore na obstoječe razmere, otežene zaradi epidemije, bi morala voditi drugačno politiko oziroma stranka bi morala voditi drugačno politiko. “Ker tega ne storijo v bistvu pritrjujejo tistim, ki trdijo, da so čedalje bolj, ne pa čedalje manj, v funkciji teh centrov moči iz ozadja in uresničevanja njihovih interesov. Se pravi tistih, ki ne gredo na volitve, bi pa radi vplivali na to, kaj se na volitvah dogaja.”

Fajonova bo stranko ohranila na poziciji trde levice

Sebastjan Jeretič poudarja, da je temeljna razlika med Fajonovo in Prednikom predvsem v razumevanju, zakaj je SD enkrat samkrat v celotni tranziciji, uspela zmagati in voditi vlado leta 2008. “To je bilo zato, ker se je takrat stranka iz radikalno leve pozicije premaknila v levo sredino in vodila neke procese modernizacije. Prvi korak do zmage 2008 je bilo sodelovanje v partnerstvu za razvoj z Janševo vlado. Prednik to razume, Fajonova ne in mislim, da je tukaj temeljna konceptualna razlika.”

Sebastjan Jeretič (Foto: Nova24TV)

Jeretič verjame, da bo Fajonova stranko peljala oziroma jo bo ohranila na poziciji trde levice, rezultatsko pa to tudi pomeni, da ne more to postati stranka, ki bi bila alternativa za neko veliko zmago. “Največje ambicije, ki jih SD lahko ima, če bi želela, voditi prihodnjo vlado je, da ponovi vajo recimo Marjana Šarca. Torej, da dobi nek rezultat, ki bo v regati razpršenih levih strank predstavljal poslanca ali dva razlike pred stranko, ki ji sledi.” Zmaga Fajonove bi za stranko verjetno kratkoročno prinesla boljši rejting, kot če zmaga Prednik, je povedal Jeretič in ob tem poudaril, da je stranka prišla do tistega plafona nad katerega s tako trdo levim delovanjem enostavno ne more preseči.

Socialdemokracija kot politični pojem ni mrtva, mora pa se osvežiti, modernizirati in razumeti današnje izzive, ki jih ne more reševati s starimi pogledi in starimi idejami, je prepričan Jeretič in ob tem dodaja, da je celotna evropska levica nekako v krizi, ker ima na eni strani transparentno radikalne sile, kot je recimo Levica, kot je bila v Grčiji Siriza, na drugi strani pa ima bolj birokratsko-socialno demokracijo, ki tudi več ne najde odgovorov na izzive današnjega časa. “To je problem, ki je prisoten v večini evropskih držav in Slovenija samo odseva ta problem.”

Nina Žoher